BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaPowell: Ekonomik görünüme dair ciddi bir belirsizlik var----

Powell: Ekonomik görünüme dair ciddi bir belirsizlik var

Powell: Ekonomik görünüme dair ciddi bir belirsizlik var
29 Temmuz 2020 - 23:03 www.finansgundem.com

Pandeminin enflasyon üzerinde çok önemli etkileri olduğunu vurgulayan Fed Başkanı Powell, ekonomik görünüme dair ciddi bir belirsizlik olduğunu belirtti

ABD Merkez Bankası Başkanı (Fed) Başkanı Jerome Powell, bankanın Temmuz ayı politika toplantısının ardından basın toplantısında konuştu.

Powell, işletme yatırımlarının henüz iyileşme göstermediğini ve hanehalkı harcamalarının düşüşün yarısı kadar toparlandığını belirtti.

Fed'in güçlü ekonomik toparlanma ve hasarın sınırlandırılmasını hedeflediğinin altını çizen Powell, ekonomik görünüme dair ciddi bir belirsizlik olduğunu belirtti.

Merkez bankasının karar metninde belirtildiği üzere Powell, varlık alımlarının en azından şu anki hızında süreceğini taahhüt etti. Artan işsizliğin özellikle düşük ücretli çalışanlar, kadınlar ve azınlıklar için ağır olduğunu belirten Fed Başkanı, Fed'in harcama değil, borç verme yetkisinin olduğunu vurguladı.

İnsanlar güvende hissedene kadar toparlanmanın tam olarak mümkün olmadığını ifade eden Powell, uzun vadeli strateji ve para politikası hedeflerinin tartışıldığını dile getirdi.

"Pandemi nedeniyle ertelenen politika çerçevesi değerlendirmesine devam edeceğiz." diyen Powell, doğrudan mali desteğin gerekli olduğunu belirtti.

"Repo ve swap imkanları ihtiyaç duyulduğu sürece var olacak"

Fed, Çarşamba günü açıkladığı ayrı bir kararda dolar likiditesi için swap hatları ve yabancı merkez bankalarıyla olan geçici repo imkanlarını 31 Mart'a kadar uzattığını söylemişti. Başkan Powell, söz konusu kolaylıkların ihtiyaç duyuduğu sürece var olacağını ifade etti.

Ekonominin önündeki yolun önemli ölçüde belirsiz olduğunu söyleyen Fed Başkanı, ekonominin iyileşmesi için parasal ve mali desteğin sürmesi gerektiğinin ve ekonomik toparlanmanın çok uzun bir süre alacağının altını çizdi.

Powell, eşitsizliğin artan ve büyüyen bir sorun olduğunu söyledi. "Eşitsizlik ciddi bir sorun" diyen Fed Başkanı, eşitsizliğin mali politika alanında olduğuna dikkat çekti.

"Varlık alımlarıyla daha destekleyici bir para politikası yaratıyoruz." diyen Powell, Fed'in eşitsizlikle mücadelede sıkı iş gücü piyasasını teşvik edebileceğini söyledi.

"Mevcut varlık alımları parasal genişleme değil"

Powell, mevcut varlık alımlarının parasal genişleme olarak görülmemesi gerektiğini belirten Powell, "Daha önceki mali eylemlerin sonuçlarını görüyoruz." diye görüş bildirdi.

Ekonomide birçok olumlu verinin geldiğini, ancak vakaların da artış kaydettiğini ifade etti. "Pek çok standart dışı yüksek frekanslı viriyi izliyoruz." diyen Fed Başkanı, toparlanmanın hızının düştüğünü dile getirdi.

"Tüketici, istihdam ve harcamalar tarafında şu an gerçek verilere sahip değiliz." diyen Powell, yavaşlamanın ne kadar büyük olacağını ve ne kadar süreceğini söylemek için erken olduğunu belirtti.

"Pandemi temelde dezenflasyonist bir şok"

Virüsün ekonominin en merkezindeki güç olabileceğini söyleyen Powell, maliye politikasının Fed'in çözemediği sorunları çözebileceğini ifade etti. Bir süre enflasyon değil, dezenflasyon baskıları ile mücadele edeceklerinin altını çizen Fed Başkanı, pandeminin temel olarak dezenflasyonist bir şok olduğunu belirtti.

Faizleri artırmayı düşünmeyi bile düşünmediklerini vurgulayan Fed Başkanı, mali politika desteğinin gerekliliğine dikkat çekti.

Powell, yüksek frekanslı verilerin iyileşmenin Haziran'da yavaşlamaya başladığını gösterdiğini belirtti. "Gerekirse ileriye dönük yönlendirme ve varlık alımlarında ayarlamaya gidebiliriz." dedi. Mali tarafta yaşanan gelişmelere ilişkin değerlendirmede bulunan Powell, "Kongre'nin yeni bir teşvik paketini görüşmesi iyi bir gelişme." dedi.

Büyümedeki yavaşlamanın kısa süreli olabileceğini ya da olmayabileceğini söyleyen Fed Başkanı, "Hisse alımını konuşmadık." dedi. Ekonomide, istihdamda ciddi yavaşlama riskleri olduğunu belirtti. Kadınların işyerinde yaşadıkları çok acı tecrübeleri olduğunu ifade etti.

İş gücü piyasasının toparlanması için çok uzun bir yol olduğunu belirten Powell, yüksek işsizliğin fiyatlarda yukarı yönlü bir baskıya yol açmayacağını söyledi.

Ücretlerdeki kesintinin iş gücü piyasasının iyileşmesini uzun süreceğini gösterdiğini belirten Powell, ABD bankalarının iyi sermayelendirilmiş ve güçlü olduğunun altını çizdi. Mali politika desteğinin gerektiği olduğunun altını çizen Powell, kaldıraç oranında serbestlik sağlanırsa bunun geçici bir süre için olabileceğini belirtti.

Fed, piyasa beklentisine paralel olarak fonlama faizinde değişikliğe gitmeyerek, inişli çıkışlı olan pandemiden toparlanma sürecinde ABD ekonomisini desteklemek için tüm araçların kullanılacağı taahhüdünü yineledi.

Fed faizlerde değişikliğe gitmedi

Fed'in faiz kararı sonrası altın rekor kırdı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)