BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaPortföyde altın oran dönemi----

Portföyde altın oran dönemi

Portföyde altın oran dönemi
23 Haziran 2019 - 09:00 www.finansgundem.com

Bu hafta piyasaların odak noktasında G20 zirvesi olacak. FED ve ECB açıklamaları ile global sermayenin yönelimi gelişmekte olan ülkelere kayarken TL varlıklara ilgi artacak. Altın ise portföylerin parlayan unsuru

Milliyet Ekonomi Yazarı Zeynep Aktaş, köşesinde piyasaları kaleme aldı. İşte o yazı...

Piyasalarda gündemin ekonomiye odaklandığı bir döneme giriyoruz. Özellikle bu hafta G20 zirvesinden gelecek haberler, piyasalara yön verecek. Yurtiçi piyasada yılbaşından bu yana temkini elden bırakmayan yatırımcıların, global hareketin etkisini hissetmeye başlaması muhtemel.

Son yaşanan piyasa hareketlerine bakıldığında döviz, faiz, borsa, altın arasındaki seçeneklerden ağırlıklı olarak döviz, altın ve faizin tercih edildiği görülüyor. BIST 100 Endeksi 94.022 seviyesinde bulunuyor. Yılbaşına göre sadece yüzde 3 yukarıda bulunuyor.

Yatırım araçları içerisinde en fazla değer kazanan altın. Gram altın 261 seviyesinde bulunuyor. Yılbaşına göre değer artışı ise yüzde 19.56. Gösterge faiz yüzde 21.36 seviyesinde. Yılbaşına göre 8.54 puan yukarı çıktı. Getiriler arasında altın tüm yatırım araçlarını geride bırakırken belirsizlik noktasında güvenli limana yönelimin arttığı dikkatlerden kaçmıyor.

G20 izlenecek
Dolar kurunda G20 zirvesi izlenecek. Trump-Erdoğan ve Trump-Xİ görüşmeleri Türkiye’nin yakından izleyeceği gelişmeler arasında yer alıyor. Gelişmekte olan ülkelere yatırım yapanlar için de bu görüşmeler oldukça önemli. Geçtiğimiz hafta TCMB tarafından açıklanan haftalık para ve banka istatistiklerine göre yurtiçi yerleşiklerin döviz tevdiat hesapları 600 milyon dolar azalarak 185.2 milyar dolar oldu. Önceki hafta 185.8 milyar dolar seviyesindeydi. Düşük bir miktarda da olsa çözülmenin devam eden bir eğilime girmesi dolar kurunun seyri açısından önemli.

Portföy yatırımlarında altının oranı yatırımcılar için mutlaka korunmalı. Yurt içerisinde altın dolarla fiyatlandığı için dolardaki artış altın fiyatlarını da etkiliyor. Öte yandan Ortadoğu’da yaşanan gelişmeler altın fiyatları üzerinde de oldukça etkili. Dolarda düşüş yaşansa bile altının onsunda yaşanabilecek yükselişler gram altın ve cumhuriyet altını fiyatlarını yukarı doğru çekecektir.

Altına yönelimi artıran 8 faktör
Gram altın yılbaşından bu yana yüzde 19.56 değer kazandı. Yani bir yıllık faizin getirisini, altın yaklaşık altı ay içerisinde kazandırdı. 2019’un başından beri altın zayıf bir performansa sahipti, ancak şaşırtıcı bir şekilde son bir ay içinde iyi bir yükseliş sergiledi. Görülen, merkez bankaları ve kurumsal yatırımcıların altın talebinde artış olduğu yönünde. Altına yönelimi artıran sekiz faktörü şöyle sıralayabiliriz:

1 -Altının en güçlü avantajlarından biri, ekonomik, parasal veya jeopolitik kriz dönemlerinde birikimi koruyabilmesidir.

2- ABD’deki düşük faiz oranları altına yönelimi artırıyor. Dolar zayıflarken, 10 yıllık ABD geliri yılın en düşük seviyelerinde.

3- Küresel merkez bankalarından alım yapması altın fiyatlarını destekliyor. Dünya Altın Konseyi’nin (WGC) son raporuna göre, Çin, Hindistan ve Kazakistan dahil olmak üzere Asya’daki bazı merkez bankaları altın biriktiriyor.

4- Ticaretteki gerilimlerin artması ve jeopolitik kaygılar altına ilgiyi canlı tutuyor.

5-Altın satın almak çok özel bir bilgi gerektirmiyor.

6- Uzun vadeli servet korumanın en iyi yöntemlerinden biri.

7- Kurumsal portföyler çeşitlendirme amacı ile belli bir oranda altın bulundurmakta.

8- Altın hesapları ile fiziksel korumanın önündeki zorluklar aşıldı.
 
TL mevduatlar cazip
Gösterge Faiz yüzde 21.36 seviyesinde bulunuyor. Mayıs ayı yıllık tüketici fiyat endeksi artışı yüzde 18.61.  Türk Lirası mevduatlarda yatırımcılar için alternatif seçenekler mevcutken kısa vadeli borçlanma araçları ve para piyasası fonları da bir diğer seçenek olabilecektir. 

Hisseleri hissetmek!
FED ve ECB açıklamaları sonrasında belirsiz hava dağılmış görünüyor. Gelişmekte olan ülkelere yeni para akışı mümkün. Bu gelişme borsanın cazibesini artıracak. Aşırı değer kayıplarının yaşandığı dönemler aynı zamanda aşırı değerlenmeler için hazırlık anlamına gelir. Bu dönemde doğru hisseleri seçmek önemli. Hisse başına karı en yüksek BIST 100 hisseleri uzun vadeli yatırım için tercih olabilir. Hisse başına karı en yüksek BIST 100 hisselerinin başında Ege Endüstri, Kartonsan, Alarko GMYO, Tüpraş, Koza Altın ve Çelebi var. Bu 15 hisse içerisinde piyasa değeri en yüksek şirket 4.9 milyar dolar ile Tüpraş olurken onu, 4 milyar dolar ile BİM, 3.6 milyar dolar ile Ford Otosan izliyor. 

Fon seçenekleri değerlendirilmeli
Fon seçenekleri hangi yatırım enstrümanı düşünülüyorsa bir alternatif olarak göz önünde bulundurulabilir. Fon seçeneklerine bakıldığında yılbaşından bu yana döviz ve altın bazlı fonların en fazla kazandıranlar olduğu görülüyor. Küresel büyümede ivme kaybı beklentisi ve ticaret savaşları, altını gündemde tutmaya devam edecek. Seçim sonrasında hisse senetleri ve TL varlıklar yatırımcılar için cazip fırsatlar sunacaktır.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • OTORITE23 Haziran 2019 10:44

    EKONOMI ÖN PLANA ÇIKAR KALICI ADIMLAR ATILIRSA ÜLKE RAHATLAR BENCE COK ZOR TAM DÌBE VURMADAN BATIKLAR OLUSMADAN ROLANTÌYE DEVAMM