BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaÖdeme SistemleriPopüler ödeme trendi tüketici borçlarını artıracak----

Popüler ödeme trendi tüketici borçlarını artıracak

Popüler ödeme trendi tüketici borçlarını artıracak
10 Ağustos 2021 - 16:18 www.finansgundem.com

Şimdi al sonra öde trendi genç tüketiciler arasında giderek popülerleşiyor. Özellikle online alışverişlerde kullanılan yöntem tüketici borçlarının artmasına ve kredi kartı borçlarına neden olabilir.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Şimdi al sonra öde (BNPL) trendi giderek popülerlik kazanıyor ancak analistler batık kredi riskine karşı uyarıda bulunuyor. Tüketicilerin kredi geçmişine erişim sağlayamıyor olmak kredi kurumlarının tüketicilerin borç seviyelerine yönelik düşük tahminlerde bulunmasına neden oluyor. Analistler aynı zamanda tüketicilerin şimdi al sonra öde uygulamasından kaynaklanan borçlarını ödemek için kredi kartlarını kullanarak borç miktarını artırmasından endişe ediyor.

BNPL hizmetini sağlayan kurumlar genellikle hem online hem de fiziki mağazalarda perakendecilerle anlaşmalar yapıyor ve tüketicilere taksitli ödeme seçeneği sunuyor. Gecikme ücretinin olmaması ve kredi limitlerinin yüksek olması da kurumların sağladığı avantajlar arasında. Bu tür ödeme seçenekleri özellikle de online alışverişlerde genç tüketiciler arasında popülerlik kazanıyor.

Giderek artan sayıda şirket de geçtiğimiz birkaç yılda bu hizmeti sunmaya başladı. Sektör geçtiğimiz hafta dijital ödeme şirketi Square’in Avusturalya’nın BNPL sağlayıcısı Afterpay’i 29 milyar dolarlık bir anlaşmayla satın aldığını açıklamasıyla yeniden dikkatleri üzerine çekti.

Batık kredi riski

Yakın zamanda yayınlanan bir raporda Fitch Ratings sektörün borç performans raporlamasının “opak” olduğunu söyledi. BNPL hizmetini sunan birçok şirket, Fitch’e göre bu hizmetin kullanım verilerini kredi bürolarına bildirmiyor. Fitch analistleri, “sonuç olarak BNPL borçları kredi verilerinde yer almıyor ve borçlananlar birçok farklı şirketten BNPL kredisi kullanabiliyor” dedi.

Açıklamanın devamında, “BNPL hizmeti sunan şirketler dışındaki kredi kurumları da yeni borç başvurularında, başvuran kişinin borç seviyesini göremiyor” dendi. Argus Research Finansal Kurumlar Araştırması Direktörü Stephen Biggar, batık kredilerin “öncelikli risklerden biri” olduğunu söyledi. CNBC’ye yaptığı açıklamada, “bu şirketler başvurularda kredi geçmişini araştırmıyor” dedi. Açıklamasının devamında, “tüketiciler kredileri ödeyemeyecek duruma geldiklerinde ilk hasarı bu şirketler görecek” ifadesini kullandı.

Kredi kartı borçları yükselebilir

Fitch şimdi al sonra öde yönteminden kaynaklanan borçların, kredi kartı borçlarına dönüşerek bunları artırabileceğini söyledi. Fitch, “BNPL kullanıcıları düzenli ödemelerini gerçekleştiremedikleri takdirde bu borçlarını ödemek için kredi kartlarına ya da diğer yüksek faizli borçlara yönelebilir” dedi.

finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre ABD’de hane halkı borçları ABD Merkez Bankası’nın (FED) verilerine göre ikinci çeyrekte son 14 yılın en yüksek seviyesine çıktı. Bu emlak piyasasındaki yükseliş nedeniyle gerçekleşmiş olsa da kredi kartı borçları da ilk çeyrekteki 17 milyar dolardan toplam 787 milyar dolara yükseldi.

Fitch’e göre Avusturalya Menkul Kıymetler ve Yatırım Komisyonu’nun verileri Avusturalyalı BNPL kullanıcılarının %15’i geçtiğimiz yıl BNPL ödemelerini zamanında yapabilmek için kredi çekmek zorunda kaldı. İngiltere’de Fitch önde gelen bir İngiliz bankasını örnek gösterdi. Banka 660 binin üzerindeki müşterisinin %10’unun BNPL ödemelerinde aynı ay içinde limit aşımına uğradığını söyledi.

Argus Research’ten Biggar geçtiğimiz çeyrekte Square’in işlem kayıplarının “önemli ölçüde yükseldiğini” belirtti. Square’in 2019 yılı için hazırladığı rapora göre işlem ve kredi kayıpları bir önceki yıla göre %44 yükseldi. Ödemelerini gerçekleştiremeyen tüketicilerin risklerinden bahseden Biggar, “bu kesinlikle bir endişe, özellikle de bir sonraki muhtemel çöküşe bakarken bu kredilerin bir şekilde desteklenmesi gerekiyor” dedi.

Faiz artışı ile enflasyon düşünce para da değer kazanır

 

'Ekonomilere etkisi ağır olabilir'

 

Ödeme uygulamaları kullanıcılarının alması gereken 6 önlem

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)