BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemPompeo'nun tehdidi Türkiye'yi kapsıyor mu----

Pompeo'nun tehdidi Türkiye'yi kapsıyor mu

Pompeo'nun tehdidi Türkiye'yi kapsıyor mu
17 Temmuz 2020 - 02:43 www.finansgundem.com

ABD Dışişleri Bakanı'nın Türk Akımı ve Kuzey Akım 2 boru hatlarıyla ilgili yatırım yapanlara yönelik tehdidine Moskova ve Ankara'dan yanıt gelmedi. İki başkentin sessizliğinin nedeni uyarının Avrupa ülkelerine yönelik olduğu değerlendirmesi

ABD, Rus doğalgazının Avrupa’ya yeni boru hatlarıyla taşınmasından rahatsızlık duyduğunu uzun süredir gizlemiyor. Amerikan Dışişleri Bakanı Mike Pompeo dün bu konuyu yeniden gündeme taşıyarak, Türk Akımı ve Kuzey Akım-2 boru hattı projelerine yatırım yapan firmaları ‘’Ya şimdi çıkın ya da sonuçlarına katlanın’’ diyerek uyarmıştı.

Amerika Dışişleri Bakanı, Rus doğalgazını Avrupa’ya ulaştıracak boru hattı projelerinin Amerika’nın Hasımlarıyla Yaptırımlar Yoluyla Mücadele (CAATSA) yasasının kapsamına alınacağını da açıkladı.

Mike Pompeo’nun açıklamalarına Türkiye’den henüz herhangi bir resmi değerlendirme gelmedi.

‘‘Pompeo’nun tehdidi Türk Akımı 2 kapsamındaki Avrupa ülkelerine yönelik’’

Pompeo’nun açıklamasının doğrudan Türkiye’yi hedef almadığını düşünen Rusya ve enerji uzmanı Aydın Sezer, Ankara’nın bu konudaki sessizliğini de buna bağlıyor.

amerikaninsesi.com'daki haberde değerlendirmelerine yer verilen Sezer, ‘‘Kimileri ABD Dışişleri Bakanı’nın açıklamalarını Türkiye ile de ilişkilendirmeye çalışsa da aslında yaptırım ve tehditler Türk Akımı 2 projesindeki Avrupa ülkelerini hedef alıyor. Türk Akımı’nda bildiğiniz gibi 2 farklı hat var. Birinci hat, Türkiye’ye gelen hat. Türkiye, BOTAŞ’ın daha önceki 4 milyar metreküplük doğalgaz taahhüdüne buradan devam ediyor. Ayrıca Türk özel sektör firmalarının da buradan taahhütleri var. Ama Amerika’nın kast ettiği bu değil. İkinci hat, Türkiye’den Avrupa ülkelerine gidecek. Sırbistan ve Bulgaristan ya hat döşüyor ya da mevcut hatları kullanmak için uğraşıyor. Pompeo’nun tehdidi aslında bu ülkelere ve daha sonraki yıllarda bu hatta girme ihtimali olan ülkelere yönelik’’ dedi.

‘‘Washington’ın Ankara’ya yaptırım uygulaması çok mümkün değil’’

Jeostratejist Yörük Işık da ABD Dışişleri Bakanı’nın çıkışının ABD ile Türkiye arasında yeni bir gerilime dönüşmesini en azından şu için ihtimal dahilinde bulmuyor.

amerikaninsesi.com'daki haberde değerlendirmelerine yer verilen Işık, ‘‘Amerika’nın asıl konsantrasyonu Kuzey Akımı projesi. Zaten bunu uzunca bir süredir dile getiriyor. Türk Akımı’na gelince. Bana kalırsa Türk Akımı nedeniyle Washington’ın Ankara’ya yaptırım uygulaması şimdilik çok mümkün değil. Çünkü iki ülke arasında Libya ve İran dosyaları önemli. Bunlara ek olarak Karadeniz’deki işbirliği var. Amerika’nın Karadeniz’deki etkinliği artmış durumda. Türk Hava Kuvvetleri ile ortak çalışıyorlar. Bunlar ortadayken Amerika’nın bitmiş bir konu olan Türk Akımı üzerinden Türkiye’ye yaptırım uygulaması olası değil. Bence Pompeo’nun açıklaması yeni sonuçlar doğurmaz. Yaptırım listesi yayınlayıp Türkiye’den şirketleri buna dahil edene kadar bu konu tartışma yaratmaz’’ dedi.

ABD, Türkiye doğalgaz pazarındaki payını ikiye katladı

Yörük Işık, Amerika’nın LNG (sıvılaştırılmış doğalgaz) ihracatı 2020’de yüzde 30 artarken Türkiye’ye yönelik ithalatının yüzde 200 artış gösterdiğinin altını çiziyor. Resmi veriler de Yörük Işık’ı doğruluyor.

2019’da doğalgaz ithalatının yüzde 33,16’ını Rusya’dan tedarik eden Türkiye bu yılın ilk dört ayında bu miktarı yüzde 23,56’ya düşürürken aynı dönemde ABD’den ithal ettiği doğalgazın payı yüzde 4,48’den yüzde 10’a yükseldi.

ABD'den yatırımcılara Rus doğalgaz boru hattı tehdidi

 

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)