BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemPlenkoviç'den Bosna'nın bütünlüğünün korunması çağrısı----

Plenkoviç'den Bosna'nın bütünlüğünün korunması çağrısı

Plenkoviç'den Bosna'nın bütünlüğünün korunması çağrısı
13 Aralık 2021 - 17:45 www.finansgundem.com

Hırvatistan Başbakanı Andrej Plenkoviç, Bosna Hersek'te hiçbir şekilde "ayrılıkçı eğilim" görmek istemediklerini belirterek, "Bosna Hersek'in bütünlüğünü ve kurumlarının işlevselliğini korumalıyız." dedi.

Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'ya resmi ziyarette bulunan Plenkoviç, ülkede son dönemde huzursuzluğa sebep olan gelişmelerden duyduğu rahatsızlığı dile getirdi.

Bosna Hersek Bakanlar Konseyi Başkanı Zoran Tegeltija tarafından karşılanan Plenkoviç, Bosna Hersek Sırp Entite Meclisinde alınan kararlara atıfta bulunarak "Bosna Hersek'in bütünlüğünü ve kurumlarının işlevselliğini korumalıyız." ifadesini kullandı.

Hırvatistan'ın bölgede hiçbir şekilde "ayrılıkçı eğilim" görmek istemediğine vurgu yapan Plenkoviç, "Bosna Hersek'e bir dost olarak geldim. Tüm isteğimiz, ülkede yaşayan tüm halkların eşit haklara sahip olduğu, bütünselliğini koruyan bir Bosna Hersek görmek." diye konuştu.

Hırvatistan'ın Dayton Barış Anlaşması'na saygı duyduğunu belirten Plankoviç, "Tek ülke, iki entite ve 3 kurucu halkın oluşturduğu ve tüm vatandaşlarının huzurda yaşadığı bir Bosna Hersek'e saygı duyuyoruz." ifadesini kullandı.

Hırvatistan Cumhurbaşkanının "soykırım" açıklaması soruldu

Hırvatistan Cumhurbaşkanı Zoran Milanoviç Srebrenitsa açıklamalarına ilişkin görüşü de sorulan Plenkoviç, "Hırvatistan'ın Srebrenitsa soykırımı konusundaki tutumu bellidir. Cumhurbaşkanı Zoran Milanoviç, bu süreçte asıl söylemek istediğinin ne olduğunu belirtmiştir. Milanoviç'in önceki açıklamalarına bakarsak, Srebrenitsa soykırımı konusunda ikilem yaşamadığını görüyoruz." açıklamasını yaptı.

Hırvatistan Cumhurbaşkanı Zoran Milanoviç, Srebrenitsa'da yaşananların soykırım olduğunu ancak tarihte bundan daha kötü olaylar yaşandığını belirterek, bu olaylar için soykırım dışında yeni bir isim bulmak gerektiğini söylemişti.

Hırvat lider "8 bin kişi ile 80 bin kişinin öldüğü soykırımlar aynı olamaz. Srebrenitsa'da yaşananları soykırım olarak adlandırıyorsak, Yahudi Soykırımı için yeni bir isim bulmak gerekir. Srebrenitsa'da yaşananlar soykırımdır, ancak tarihte bundan daha kötü olaylar yaşanmıştır. Bu olaylar için soykırım dışında yeni bir isim bulmak gerekir." ifadesini kullanmıştı.

Srebrenitsa'da ne oldu?

Srebrenitsa'nın 11 Temmuz 1995'te Ratko Mladic komutasındaki Sırp birliklerince işgal edilmesinin ardından BM bünyesindeki Hollandalı askerlere sığınan sivil Boşnaklar, daha sonra Sırplara teslim edildi.

Kadın ve çocukların Boşnak askerlerin kontrolündeki bölgeye ulaşmasına izin veren Sırplar, en az 8 bin 372 Boşnak erkeği ormanlık bölgede, fabrikalarda ve depolarda katletti. Katledilen Boşnaklar ise toplu mezarlara gömüldü.

Srebrenitsa'da Sırp güçler tarafından öldürüldükten sonra toplu mezarlara gömülen binlerce soykırım kurbanının daha sonra başka yerlere nakledildiği biliniyor.

Soykırımdan sonra açılan toplu mezarlardan çıkarılan ceset kalıntıları tam olmasa da binlerce aile, sevdiklerinin bulunabilen birkaç kemiğini toprağa veriyor.

Aradan 26 yıl geçmesine rağmen 1000'e yakın soykırım kurbanının cesedine henüz ulaşılamadı.

AB'den Hırvatistan'a Schengen için yeşil ışık

 

Hırvatistan Cumhurbaşkanından tepki toplayan açıklama

 

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)