BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemPKK sınırdan böyle çekildi----

PKK sınırdan böyle çekildi

PKK sınırdan böyle çekildi
09 Mayıs 2013 - 08:37 www.finansgundem.com

İlk çekilme yıllardır çatışmayla adını duyuran Şemdinli kırsalından oldu

İlk çekilme Gediktepe ve Çarçel ile Derecik bölgesinde bulunan Yeşilova’dan oldu.
Geçen yıl 23 Temmuz’da Zorgeçit bölgesinde PKK’nın yol kesmesi ile başlayan ve yaklaşık 2 ay süren operasyon ve yoğun çatışmalara sahne olan bölgeden PKK’lıların çekilmesi için bir dizi ön hazırlık da yapıldı.
5-10 KİŞİLİK GRUPLAR HALİNDE ÇIKIYORLAR
İlk hareketlilik, Şemdinli ilçe merkezine yaklaşık 40 kilometre uzaklıktaki Türkiye- İran - Irak sınırının kesiştiği Gediktepe’de başladı. Sayıları 5-10 arasında değişen PKK’lı gruplar, sabah saatlerinden itibaren Irak topraklarında bulunan ve sınıra yaklaşık 20 kilometre uzaklıktaki Hakurk kampına gitmek üzere yola çıktı. Bir diğer hareketlilik de yine sabah saatlerinde Aktütün bölgesinde gözlendi.
BASYAN VE AVAŞİN KAMPLARINA GİDİYORLAR
Şemdinli’ye 80 kilometre uzaklıkta bulunan Aktütün Köyü’ne yakın olan Çarçel bölgesinden hareket eden gruplar, yine Irak topraklarındaki Basyan ve Avaşin kamplarına doğru gitti. Bu kamplarda verilecek molanın ardından PKK’lıların yine gruplar halinde Çemço’ya gidecekleri belirtildi. PKK’nın en fazla eylem yaptığı bölgelerden Şemdinli’den çekilmede en yoğun hareketlilik ise Irak sınırının sıfır noktasında bulunan Derecik beldesinin dağlık kesiminde gözlendi. Sarp dağlık bölgedeki mağaralardan çıkan PKK’lılar gruplar halinde sınırı geçerek Irak topraklarındaki Kaniyareş Kampı’na yöneldi.
ZAP  VE HAFTANİN KAMPLARI
Ayrıca Han Yaylası, Çarçella ve Dağlıca bölgelerinden çıkan PKK’lı grupların da Zagros Koridoru olarak adlandırılan arazilerden hareket ederek Hakurk’a, Şırnak’ın Uludere ilçesi ve Çukurca kırsalından hareket eden grupların ise Zap ve Haftanin bölgesine gidecekleri belirtildi. Yerel kaynaklar bu bölgelerdeki gruplarda bulunan PKK’lıların sayısının 20 ile 50 arasında değiştiğini ve bugün başlayan çekilmeyle bir bölümünün de sınırı geçerek Kuzey Irak topraklarına girdiği bilgisini verdi.
İNSANSIZ HAVA ARAÇLARI GÖRÜLMEDİ
PKK’nın geri çekilirken kullandığı en önemli güzergâhlardan biri olan Çukurca’nın güneyinden Kuzey Irak’a uzanan Kazan Vadisi’nde sessizlik dikkat çekiyor. Askeri hareketliliğin olmadığı bölgede insansız hava araçları ve uçaklar bugün görülmedi
Yıllardır yoğun çatışmaların olduğu sınırdaki Çukurca’da halk, süreçten oldukça memnun. PKK’lı ilk grupların Irak’a çekilirken kullandığı güzergâhlardan Kazan Vadisi’ndeki Kayalık Köyü’nde yaşayan Binevş Acar, “Çatışma sırasında sabaha kadar uyuyamıyorduk. Bir taraftan tank top sesleri, silah sesleri, diğer taraftan da uçak sesleri nedeniyle köyde büyük bir korku içinde yaşıyorduk. Barış süreci inşallah iyi olur” dedi.
SÜRECİ 11 İSİM TAKİP EDECEK
Çekilmenin başladığı gün Mec-lis’te de Çözüm Komisyonu için önemli bir adım atıldı. CHP ve MHP’nin üye vermediği Meclis Araştırma Komisyonu, AK Parti ve BDP’nin gösterdiği adaylarla çalışmalarına başlıyor. TBMM’deki oylamada AK Parti’li 10, BDP’li 1 aday komisyon üyeliğine seçildi. Komisyon başkanı ise AK Partili Naci Bostancı oldu. Öte yandan PKK’nın çekilme sürecini izlemek amacıyla İHD bünyesinde kurulan 25 kişilik İzleme Komisyonu, Cudi ve Küpeli dağlarının kesiştiği Kasrik Boğazı’nda dün gözlemde bulundu.
GUARDİAN: KÖYLÜLER ÇEKİLEN PKK'LILARI GÖRDÜ
PKK militanlarının tıklayın çekilme sürecini yerinden takip eden Guardian gazetesi muhabiri, köylülerin bir grup "PKK savaşçısını hareket halinde gördüğünü" yazdı.
Şemdinli’deki izlenimleri dün tıklayın yayınlanmaya başlanan Guardian muhabiri Constanze Letsch'in bugünkü haberi, Irak sınırına üç kilometre mesafedeki ‘Yeşilova’ mahreci taşıyor.
Yeşilova’da Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) temsilcileri ile gazetecilerden oluşan bir heyet, gelişmeleri izliyor.
Bazı köylülerin, sınır dışına hareket eden bir grup militanı gördüğü aktarılan haberde, 2 bine yakın militanın çekilmesinin yaklaşık 5 ay süreceği hatırlatılıyor.
Derecik beldesinde dükkan işleten 27 yaşındaki Abdürrahim Görsel, “Sonraki aşama çok hassas ama başarıyla sonuçlanacağından umutluyuz” diyor. Ancak, Derecik civarındaki askeri kontrol noktalarının arttığına dikkat çekerek, “Eğer barış istiyorlarsa savaş sembollerini azaltmalılar” diye uyarıyor.
Haberde, güvenlik önlemlerinin sıkılaştırılması nedeniyle, PKK’lıların Türkiye-Irak sınırını geçmekte zorlandığına ilişkin söylentiler de aktarılıyor.
BDP Şemdinli İlçe Başkanı Cabbar Taş ise Türk Silahlı Kuvvetleri’nin PKK militanlarına yönelmesi halinde, sınır bölgesindeki köylülerin askerleri engellemek için ‘sivil itaatsizlik’ eylemlerine başvuracağını söylüyor.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)