BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaPiyasaların gözü üzerinde: ECB ne yapacak?----

Piyasaların gözü üzerinde: ECB ne yapacak?

Piyasaların gözü üzerinde: ECB ne yapacak?
07 Haziran 2021 - 15:08 www.finansgundem.com

Avrupa Merkez Bankası (ECB), korona virüs salgını sırasında borçlanma maliyetlerinin yükselişini önlemek için Mart ayında arttırdığı acil durum tahvil alımlarının hızını Perşembe yapacağı toplantıda yeniden değerlendirecek.

Avrupa Merkez Bankası yetkililerinin parasal genişleme yanlısı ifadeleri, 1.85 trilyon euroluk (2.24 trilyon dolar) Pandemi Acil Durum Satın Alma Programı’nın (PEPP) hızının azaltılması konusunda acele edilmeyeceğini işaret ediyor.

Bununla beraber, ekonominin toparlanmaya başlaması, enflasyon artışı ve diğer merkez bankalarının canlandırmayı yavaşlatmak için geçici adımlar atmaya başlamaları tahvil alımlarının azaltılması konusundaki baskıları artırıyor. Piyasaları ilgilendiren bazı önemli başlıklar şu şekilde:

ECB ACİL DURUM TAHVİL ALIMLARININ HIZINI AZALTACAK MI?

Birçok analist, ECB’nin yakın zamandaki gevşeme yanlısı açıklamalarına dayanarak bankanın üçüncü çeyrekte tahvil alımlarındaki yüksek hızı sürdüreceğini tahmin ediyor. ECB yönetim kurulu üyesi Fabio Panetta, varlık alımlarının mevcut temposunun sürdürülmesini istiyor.

Ancak ECB, piyasa şartlarına ve mevsimsel etmenlere bağlı olarak tahvil alımları konusundaki esnekliğe vurgu yapabilir. Piyasalar da bunu Ağustos’ta tahvil alımlarının yavaşlayacağı yönünde yorumlayabilir. Ağustos’ta devlet tahvillerinin arzı genellikle düşüyor.

Diğer bazı uzmanlarsa ekonomideki toparlanmayı hesaba katarak ECB’nin tahvil alımlarında ılımlı bir yavaşlama ihtimalini göz ardı etmiyorlar.

BNP Paribas’ın baş küresel ekonomisti Luigi Speranza, tahvil alımlarının hızında ılımlı bir yavaşlamaya yol açabilecek “varlık alımlarının gevşeme yanlısı olarak azaltılmasını” beklediğini ifade etti.

ECB, PEPP’İN GENEL BÜYÜKLÜĞÜNÜ ELE ALACAK MI?

PEPP, Mart sonuna kadar yürürlükte kalacak. ECB 1.85 trilyon euroluk paketin tamamını kullanmaya gerek duymadığını açıklamıştı.

Ekonominin güçlenmesiyle, yönetim kurulundaki parasal sıkılaştırma yanlıları paketin tamamının kullanılmamasını ele alabilirler. Bu yüzden bu konunun ele alınıp alınmadığı para politikası kurulu toplantısının ardından ECB Başkanı Christine Lagarde’ye sorulabilir.

Parasal sıkılaştırma yanlısı olmasıyla bilinen Hollanda Merkez Bankası Başkanı Klaas Knot, geçen haftaki açıklamasında Avrupa ekonomisinin corona virüs şokundan beklenenden daha hızlı toparlandığını belirtmişti. ECB Başkanı Lagarde ise ECB’nin euro bölgesini toparlanana kadar destekleyeceğini açıklamıştı.

ECB ACİL DURUM ARAÇLARINDAN VAZGEÇMEYİ DEĞERLENDİRİR Mİ?

Tahvil alımlarının azaltılması ne kadar düşük bir ihtimalse, tahvil alımlarının azaltılmasının görüşüldüğüne işaret edecek her türlü yorumdan Lagarde’nin kaçınması da o kadar ihtimal dahilinde.

Lagarde, tahvil alımlarının azaltımı konusundaki bu tartışmayı Eylül’de yapılacak ECB’nin stratejik öncelikleri değerlendirmesinin sonrasına itebilir.

Merkez bankaları küresel olarak acil durum canlandırma desteklerinin seviyesini azaltacakları günlerin bekliyorlar. Lagarde, PEPP’ten daha az esnek bir tahvil alım programı olan Varlık Satın Alma Programı’na (APP) gelecek yıl nasıl bir geçiş öngördüğü konusunda zor sorulara maruz kalabilir.

Fransa Merkez Bankası Başkanı Francois Villeroy de Galhau, ECB’nin APP’ye daha fazla esneklik kazandırmasnı beklediğini daha önce ifade etmişti.

Nordea Asset Management’te kıdemli makro strateji uzmanı Sébastien Galy, “Tartışma konusu, PEPP ile APP arasındaki geçişin nasıl olacağı ve APP’yi geçici olarak büyütüp büyütmeme ihtiyaçlarıdır. Bu da komplike bir tartışmadır” dedi.

ECB’NİN ENFLASYON KONUSUNDAKİ DURUŞU NASIL?

Euro bölgesi enflasyonu Mayıs’ta %2’ye yakın olarak ifade edilen enflasyon hedefini aşarak şu ana kadar fiyatlardaki yükselişten sıkıntı beyan etmeyen yetkililere iletişim konusunda zorluk çıkardı.

Yetkililer, hızla yükselen fiyatlarla ilgili piyasalardaki endişelerin gereksiz olduğuna inanıyorlar. Her ne kadar ECB’nin kısa vadeli enflasyon hedefini yukarı revize etmesi yüksek ihtimal olsa da, bankanın uzun vadeli tahminleri fiyatlardaki yükseliş baskılarının güçlü olmayacağını gösteriyor.

ECB’nin bu haftaki toplantısında gayrisafi yurt içi hasıla (GSYH) tahminleri de izlenecek. Çünkü bu verinin tahminleri, ABD Başkanı Joe Biden’ın mali canlandırma paketinin yayılma etkilerini ilk yansıtacak verileri oluşturacak.

ECB TAHVİL GETİRİLERİ VE EURO KONUSUNDA ENDİŞELİ Mİ?

ECB’nin gevşek para politikası yanlısı yaklaşımını koruyacağı beklentileri Mayıs’ta son ayların zirvesini gören tahvil getirilerini düşmesini sağlayarak merkez bankasını rahatlattı.

Strateji uzmanları, borçlanma maliyetlerindeki yukarı yönlü baskının geri geleceğini, bu duruma ekonominin güç kazandığını gösteren verilerin eşlik etmesi halinde sorun yaşanmayacağını tahmin ediyorlar.

ECB’nin Mart ayındaki toplantı tutunakları euronun güçlenmesi konusundaki kaygıları ortaya koymuştu. Euro, Mart’taki faiz toplantısından bu yana dolar karşısında %1.6 değer kazanmış olsa da yetkililerin çok fazla endişelenmesine sebep olacak seviyelere gelmedi.

Yüksek faiz oranları Bitcoin'in cazibesini artırıyor

AB ülkeleri, yeşil dönüşüm için kurulacak fonu onayladı

Euro Bölgesi'nde yatırımcı güveni zirvede

Yatırımcılar 'tapering' endişesiyle yön değiştiriyor

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)