BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaPiyasalarda tansiyon düşecek mi----

Piyasalarda tansiyon düşecek mi

Piyasalarda tansiyon düşecek mi
27 Şubat 2015 - 04:05 www.finansgundem.com

​Merkez Bankası’nın faiz indirimleri kararlarına ilişkin tartışmada sular durulmuyor

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın önceki gün merkez bankası (MB) Başkanı Erdem Başçı’yı ağır bir dille eleştirmesi, Başbakan Ahmet Davutoğlu ile Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın 2,5 saatlik görüşmesinin ardından dün de Başçı’nın Merkez Bankası’nın Meclis toplantısına katılmaması, başkent kulislerini yine hareketlendirdi. Merkez Bankası’ndan Başçı’nın sağlık kontrolü nedeniyle toplantıya katılmadığı, bugün görevinin başında olacağı bilgisi verilirken Başbakanlık kaynakları da Babacan ile Başçı’nın istifa ettiğine yönelik iddiaları dün bir kez daha yalanladı. 

SÜRPRİZ ELEŞTİRİ

Neşe Karanfil'in Hürriyet'teki haberine göre ocak ayından beri Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’yı sert bir şekilde eleştiren Erdoğan’ın, son alınan faiz indirimlerinden sonraki ağır eleştirileri ekonomi çevrelerinde şaşkınlık yarattı. Piyasaların hassasiyetini gözönünde bulunduran ekonomi çevreleri, en azından seçime kadar Erdoğan’dan eleştiri dozunu yükseltmesini beklemiyorlardı. Ancak Erdoğan’ın daha da sertleşmesi, ardından da Başbakan Ahmet Davutoğlu ile Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın bir araya gelmesi istifa söylentilerine neden oldu. Babacan’a yakın kaynaklar, istifa söylentilerini yalanlayarak, “Herkes işine bakıyor” yorumunu yaptılar.

MESAİYE GELMEDİ

Dün sabah ise Erdem Başçı’nın Banka Meclisi toplantısına katılmadığı bilgisi kulislerde yayıldı. Banka Meclisi Merkez Bankası’nın önemli organlarından birisi; para politikası stratejisi, tedavüldeki para, MB’nin bütçesi gibi birçok alanda karar alıyor. Erdem Başçı aynı zamanda Banka Meclisi’nin de başkanlığını yapıyor. Başçı’nın, dün toplantıya sağlık kontrolü yaptırdığı için katılmadığı öğrenildi. MB yetkilileri, Başçı’nın önemli bir sağlık problemi olmadığını, bugün öğleden sonra da görevinin başına döneceğini söylediler. Başçı, önceki gün banka ekonomistleri ile yapılan toplantıya da katılmadı. Başçı ile ilgili tekrar istifa söylentileri çıkınca bu sefer Başbakanlık kaynakları, Babacan ve Başçı’nın istifasının söz konusu olmadığını açıkladılar.

SEÇİME KADAR 3 PPK VAR

7 Haziran’da yapılacak genel seçimlere kadar Para Politikası Kurulu (PPK) 3 kere daha toplanacak. 17 Mart, 22 Nisan, 20 Mayıs tarihlerinde PPK toplanarak faizle ilgili kararlar alacak. Seçime kadar yapılacak toplantılarda, siyasilerin indirim beklediği faiz koridorunun üst bandında indirim olabileceği belirtiliyor. Sadece şubatta enflasyonun yüksek çıkabileceği bu nedenle 17 Mart’ta yapılacak toplantıda indirim olmayabileceği, ancak indirim kapısının açık olduğu belirtiliyor. Ancak eleştirilerin artarak devam etmesi halinde piyasalardaki tansiyonun düşmesi beklenmiyor.

SEÇİMLERDEN SONRA NE OLACAK?

BABACAN  üç dönem kuralına takıldığı için milletvekili adayı olamayacak. Dışarıdan bakan olarak atanma ihtimali  olsa da piyasa analistleri Haziran’dan sonra kabinede kalma ihtimalinin azaldığı görüşünde. Analistler, “Yeni gelecek olan bakana piyasa hemen tepki vermeyebilir. İlk açıklamalarına bakılır” dediler. Babacan’ın yerine Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin geçebileceği konuşuluyor.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)