BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaEmlakPiyasalarda bahar havası bitti mi----

Piyasalarda bahar havası bitti mi

Piyasalarda bahar havası bitti mi
05 Mayıs 2016 - 05:29 www.finansgundem.com

AK Parti'nin kongre kararıyla 2.97 lirayı aşan doların yükselişi sürer mi? Piyasalarda 'en az iki ay sürer' denilen bahar havası bitti mi?

Hürriyet yazarı Erdal Sağlam, AK Parti'nin kongre kararıyla birlikte dolarda yaşanan yükselişi bugünkü köşesinde değerlendirdi. 

İşte Sağlam'ın o yazısı: 

PİYASA oyuncuları 2 ay daha olumlu havanın süreceğini tahmin ediyor, sonrasını meçhul görüyordu.
Son iki günde hava birden değişti. Dün tam “bahar havası 2 ay daha sürer mi” tartışması başlamıştı ki, akşam alınan AKP Kongre kararı piyasalar açısından şok oldu.

Kongre kararı ardından dolar kuru 3 TL sınırına dayandı. Halbuki piyasalar iç siyasi gelişmeler marjinal etki yapar, yine küresel piyasalar tek belirleyici olur görüşündeydi. Küresel piyasa dün de kötüydü, dolar kuru bu nedenle 2.90’lara doğru seyretti. Bunda öne çekilen Cumhurbaşkanı-Başbakan zirvesinin etkisi vardı ama fazla değildi. Ancak toplantının ardından dolar kuru aniden sıçradı.

Dün gece dolar kuru 2.97’nin üstüne çıktı. Bu rakam, küresel piyasa gelişmelerine rağmen, piyasa oyuncularının aklına gelecek bir rakam değildi. 2.97’lik dolar kuruna, piyasanın tepkisine bakarak, rahatlıkla “siyasi kriz algısı” diyebiliriz.

Son iki gündür diğer gelişmekte olan ülke para birimleri de değer kaybetti ama TL’nin değer kaybı, gece hareketiyle aşırıya kaçtı. Yani Türkiye olumsuz ayrıştı.

Peki, bundan sonra ne olur derseniz; iç siyasi gelişmeler beklenmediği kadar etki yapmaya başladı ama asıl yönü belirleyecek olan hala küresel piyasalardaki gelişmeler olacaktır.

Siyasi krizin yaşandığı bu dönemde küresel piyasalardaki bozulma devam ederse, başta dolar kurunda yeni rekorların yanında, ekonomik beklentilerde ciddi bozulmayı konuşmaya başlarız. Enflasyonun yeniden yönünü yukarı çevirmesi, Merkez Bankası’nın faiz indirimlerini durdurması, akla gelen ilk gelişmeler olur.

Eğer küresel piyasalar kısa sürede düzelir içerdeki siyasi kriz devam ederse, TL’ye ve ekonomik dengelere etkisi nispeten daha az olabilir.
Küresel gelişmeler lehimize gelişip, içerideki siyasi kriz havası bastırılsa bile, bence artık 3 gün önceki, piyasadaki bahar havasına dönmek çok zor olacaktır.

AKP Kongresine kadar kulis haberleri öne çıkacak; AKP içinde yaşanacaklara, yeni Genel Başkan dolayısıyla Başbakan adayına, bununla birlikte erken seçim olup olmayacağına, Başkanlık gelişmelerine yakından bakılacak.

Piyasanın bir şey olmaz dediği vazo çatladı bir kere...

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • sultan ahmet05 Mayıs 2016 13:59

    iktisat fakülteleri ne zaman kapanacak... yerine yıldız falı fakülteleri açılsın...

  • BİROL DİZDAR05 Mayıs 2016 13:32

    Piyasalar belirsizliği sevmezler. Bu nedenle şu yapılmalıydı: Davutoğlu istifa eder yerine Cumhurbaşkanı ileride yapalacak kongrede AKP nin genel başkanı olacak kişiyi Başbakanlığa Atardı. Başbakan da hükümeti kurar cumhurbaşkanına götürür onay alırdı.Böylece de belirsizlik kalmazdı. Siyasi kriz azalır ekonomi de rahatlardı. Bu yapılmadığı için mayıs ayını tamamı hatta hazirana sarkan bir belirsizliğin içine girilecek.