BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaPiyasalarda ana referans MB'nin kritik toplantısı----

Piyasalarda ana referans MB'nin kritik toplantısı

Piyasalarda ana referans MB'nin kritik toplantısı
15 Temmuz 2018 - 06:36 www.finansgundem.com

Milliyet'ten Zeynep Aktaş, piyasalarda atılacak olumlu adımlar ve verilecek güven mesajları ile yabancı yatırımcıların gelebileceğini yazdı. İşte Aktaş'ın Milliyet'te yer alan o yazısı:

Ülkemizin kredi notu kırıldı. Türkiye’deki yabancı hareketlerine baktığımızda not düşüşlerine rağmen, “güven mesajları” ve “atılan olumlu adımlarla” sermaye akışı yeniden sağlanabilir.

Türkiye’deki sıcak paranın hareketlenmesiyle başlayan dalgalanma, kredi risk primini 324 ile yukarıya çekerken dolar kurunda 4,97 ve borsada 89 binlere hareketi beraberinde getirdi. Kabine ve ekonomi yönetiminin açıklanmasından önce 4,51’e kadar gerileyen dolar kurunun iki günde 4,97’yi aşması ise stresin arttığına işaret ediyor. Sonrasında 4,8387’ye gerilemesi çıkış noktası göz önüne alındığında rahatlamanın gelmediği şeklinde yorumlanmalı. Fitch ise Türkiye’nin kredi notunu düşürdü ve görünümü “negatif”e çekti.

Kurdaki oynaklığın artması ve kapanışların yüksek seviyelerden gerçekleşmesi, kalıcılığı, gerekli tedbirlerin alınmaması halinde ekonomide ciddi tahribatların oluşabileceğine dair öncü sinyaller olarak görülmeli. Piyasalarda ana referans Merkez Bankası’nın faize ilişkin 24 Temmuz’daki toplantısı olacak. Alınacak kararlar Kredi Risk Primi’nin  düşme olasılığı hakkında veri sunacak. Bu da piyasalardaki olumsuz seyrin yönünü değiştirecektir.

Not düşüşüne rağmen

S&P Türkiye’yi yatırım yapılabilir ülke notunun üç puan altında, Moody’s ve Fitch ise yatırım yapılabilir ülke notunun iki puan altında tutuyor. Yabancı sermaye hareketlerine baktığımızda kredi kuruluşlarının not düşüşlerine rağmen verilen güven mesajları, atılan olumlu adımlarla yabancı sermaye akışının sağlandığını görebiliyoruz. Bu nedenle gözler yeni ekonomi yönetiminde olmaya devam edecek.

Para girişi yaşanabilir

Son 20 yıllık süreçte, borsadaki her büyük yükseliş dalgasında büyük yabancı sermaye girişlerinin olduğu görülüyor. Bu yıl ise borsa yılbaşından bu yana 25 bin puan değer kaybetti. Endeks yüzde 22 oranında düştü. İlk yarıda borsadan 1,7 milyar dolar para çıkışı yaşandı. Son 21 yılda 1998 yılındaki küresel kriz dışında hiç üst üste para çıkışı yaşanmadı. Bu nedenle 2018 yılı para çıkışı ile tamamlansa bile 2019’da yabancı sermaye girişi görebiliriz. 2018’in ikinci yarısında atılacak adımlar ise Türkiye’de bu yıl yaşanan para çıkışının sınırlı kalmasına neden olabilir. Küresel bazda büyük bir dalga yaşanmadıkça hisse senetlerinde bu seviyeler dip olarak kalabilir.

Altın çağı!

ABD ile Çin arasında yaşanan ticaret savaşı, Trump yönetimi ve Avrupalı liderlerin başını çektiği yeni korumacı önlemler, FED’in faiz artırım süreci… Tüm bunlar uluslararası ölçekte zorlu bir döneme girildiğini gösteriyor. Bu gerilimin ilk sonucu ise gelişmekte olan ülkelerden para çıkışının hızlanması olabilir. Ülkeler yurt dışında bulunan sanayi kuruluşlarını yeniden kendi ülkelerine çekmek için politika, teşvik ve sübvansiyonlara yöneliyor. Gelişmiş ülkeler Doğuya kayan sanayilerini kendi ülkelerine çekmek için yoğun bir çaba içerisindeler. Böyle bir zamanda önümüzdeki dönemde altın çok daha fazla talep görecektir. Türkiye’de dolarla fiyatlandığı için zaten cumhuriyet altını dolar kurundaki artışa paralel bir çıkış sergiliyor. Yatırımcıların portföylerinin bir kısmında altın bulundurmaları olası dalgalanmalarda güvenli limana sığınmalarını sağlayacaktır.

Kritik 1 ay düzenlemesi

Şirketlerin hisse geri alımları ya da şirket yöneticilerinin işlemlerini finansal tablo dönemlerinde gerçekleştirmesi piyasa bozucu işlemler kategorisinde değerlendirilmekte. SPK aldığı karar sonrasında 30 Ağustos gününe kadar yapılan bu tür işlemler piyasa bozucu işlem olarak nitelendirilmeyecek. Kritik bir dönemde alınan bu kararla amaçlanan hisse senetlerine ilgiyi artırmak.

Hisse mevsimi

Borsa İstanbul, dolar bazında tarihi  dip seviyelerde bulunuyor. Endeks 18 bin 532 dolar seviyesinde. Bir haftada TL bazında 100 bin seviyesini test ettikten sonra 88 bin 168’e geriledi. 10 bin puanlık düşüş yaşandı. Elinde nakdi olanlar açısından kademeli alım dönemi başladı. Endeks gerek yurtdışı gerekse yurtiçi gelişmelerle aşağı ve dalgalı seyrini sürdürebilir. Ancak hisse senetleri defter değerlerinin altında bulunuyor. Hisse toplama dönemi ise fiyatların aşırı gerilediği değerlemelerin dip seviyelerde olduğu zamanlardır. Her dönemde endekse rağmen kazandıran hisseler vardır. Nakit zengini, döviz varlığı olan, ihracat ağırlıklı, rekabette öne çıkan şirketler çıkışta öncü hisseler olacaktır. (Zeynep Aktaş/Milliyet)

YORUMLAR (42)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Alp izmirli 16 Temmuz 2018 11:46

    Youtube sag olsun. Adamlar pantoranın kutusunu açtı. Dolar yılbaşı nda 6.5tl sız içborc dışborc ve faizlere bakmıyor uyunuz biraz işletme okusaydın anlardınız. Yıllık buyume yuzde/3 olacak deniliyor bıraz dünyayı okuyun derim. Çok zor degıl. Çari acık doları ve faizi tetikler nokta. Anlayana......

  • Sauron16 Temmuz 2018 08:36

    Kendi kendinizi kandırmayın düzelecek diyerek

  • KIZILBAŞ MİLLETİNDEN ALEVİ DİNİNDENİM16 Temmuz 2018 00:26

    ÜLKE BÖLÜNDÜMÜ ÜLKE İŞGAL EDİLDİMİ HAYIR OZAMAN YUKARDA vızırdayan ve zırvalayanlar aynaya bakın .BORSA BU DÜŞERDE KAÇARDA ZIPLARDA ÇAKILIRDA YÜKSELİRDE…DE –DA … DÜŞERKEN DÜŞMEYE DEVAM EDERDE YÜKSELİR YÜKSELMEYE DEVAM EDERDE –ÖZÜR DİLEYEREK YAZIYORUM KİMİ ŞEREFSİZ VE AHLAKSIZ ŞİRKET PATRONLARININ ALÇAKLIĞI = GÜVENSİZLİĞİ OLMASA - BORSYLA İLGİLİ YUKARDAKİ KİMİ YORUMCULARIN zırvalıklarını OKUYARAK ZAMAN KAYBETMEYİZ.BEN ALMAYA DEVAM EDİYORUM BİRKAÇ HİSSE ANAORMAL UCUZ VE ELİME GEÇEN HER KURUŞU O HİSSELERE BAĞLIYORUM.BU ÜLKEYE GÜVENİYORUM.KESİNLİKLE YATIRIM TAVSİYESİ DEĞİLDİR.LÜTFEN –ÖZÜR DİLEYEREK YAZIYORUM KİMİ ŞEREFSİZ VE AHLAKSIZ ŞİRKET PATRONLARININ ALÇAKLIĞI = GÜVENSİZ HİSSELERİNDEN UZAK DURUN- SAYGILARIMLA

  • mzd15 Temmuz 2018 23:40

    bekle gör sürece yayma duruma göre yapılandırma filan tehlikeli işler bunlar akıl verilir üstelik bedava

  • demirkan 15 Temmuz 2018 21:20

    7000 TL MALİYETLİ 3000 LOT HALK BANK VAR ELİMDE. BEN BİLE SESİMİ ÇIKAR MIYORUM. BEKLEYİN ALAN ALSIN. SATAN SATSIN. GÜNLÜK BORSA İLE UĞRAŞIRSAN KAFAYI YERSİN. SAL YAKADINI GİTSİN.

  • demirkan 15 Temmuz 2018 21:08

    bika..... sen zaten baştan teslim olmuşsun.

  • Hedet15 Temmuz 2018 17:56

    Büyük kriz geliyor.Yapılan şey sürece yayma çabası hepimiz kaybedeceğiz.

  • demirkan 15 Temmuz 2018 21:06

    TÜRKİYE NE KIRİZLER GÖRDÜ. BU KIRİZ DEYİL İŞGAL PLÂNI.

  • Bika15 Temmuz 2018 20:05

    Yastık altı döviz yapanlar kaybetmez.

  • tolga15 Temmuz 2018 15:02

    Jöleli yönetim kurulunda. Şirketin hali ortada iken neden devleti ayıktırmadı. Yoksa alacağı paradan olurum diye mi korktu. Bu işler trt de bağırıp çağırmakla olmuyor.

  • Erhan 15 Temmuz 2018 14:46

    Yabancıların satılmışları ve elinde kağıt olmayıp sırtlan gibi bekleyenler daha da aşağı gelecek diyor. Herşey fiyatlandı bundan sonra hep yukarı gidecek.

  • Vatandas15 Temmuz 2018 19:04

    Senin psikolojin bozulmus. Bu ulke bizim ve gozumuzun icine baka baka batiriyorlar gormuyor musun? Ulkede bir tane olumlu birsey var mi? Surekli bir savas halinde siyasal iktidar Sn. Cumhurbaskanini bir kez neseli, gulerken gordub mu? Surekli kavga ve gerilim ilk geldikleri yillari hatirla tum kesim tarafindan taktir ediliyordu bu iktidar avrupa parlementosunda vekiller uyelik icin iki elini kaldiriyordu. Tum dunya yatirim icin ulkemize kosuyordu biz hata yapmadik mi? Biraz olaylara tarafsiz bakip kendimizi de elestirelim.

  • Sezai15 Temmuz 2018 13:55

    Beklenen Kriz gelmeden borsa 88 binlere geldi. Ha geldi dersen Borsa 72 binlere gelir. Köşe yazarları şu şöyle olursada böyle olur falan filan. Kağıtlar pahalı.

  • demirkan 15 Temmuz 2018 14:47

    BİZDE AŞA YÖNLÜ ALIRIZ.

  • Guru15 Temmuz 2018 11:41

    BİR cok şirket defter değerinin altina düşmüş ve çoğu piyasadaki paylarini toplama karari almış hâlâ daha düşecek ve alim yapıcaz diye bekleyenler borsaya para yatırmak once akil sonra sabır işi temmuz da kar aciklayan şirket beklemeyin çünkü akıllı yatırımcı kimin kar ettiğini biliyor ve onu alıyor suan herkes dolar daki dalgalanmadan dolayı zarar açıklayacak aciklama sonrasi düşüş olmaz zaaten fiyatlandi zarar 100 liranin hepsini borsaya yatırıp sitrese girmeyin biraz kötü gun parası ayirin

  • Gazlama15 Temmuz 2018 12:20

    Kimsenin bir sey aldigi yok milleti kandirma bir tek enka aliyor bak aldikca asagi iniyor hisse, emlak konut 1 milyarlik geri alim yapacagim dedi hisse 2.70 den 1.68 dustu, is bankasi alim yapacam istiraklerden dedi tskb 1.60 dan 0.84 kurusa dustu yabanci bilgiyi senden once alir butun hisselere basiyorlar belliki bilmedigimiz seyler var. Unutma en son babalar duyar. Kendin aliyorsan al milleti gazlama

  • POLAT ALEMDAR15 Temmuz 2018 11:34

    borsa öyle birşeyki 100 kişi borsaya girer 5-10 kişi para kazanır diğerleri kesin kayıp eder.görüyorum ki hep karamsar hep karamsar yorumlar.işte borsaya girmenin tam zamanı olduğunu görmekteyim.

  • demirkan 15 Temmuz 2018 14:50

    BÖYLE ZAMANDA ALMAYIPTA. NE ZAMAN ALACAN? AZAR AZAR TOPLA.

  • Şahin kus15 Temmuz 2018 11:34

    Kardeşim halkbankasi 10yildir 6400 görmedi bunlar nasıl ve ne zaman bundan daha aşağı aldılar pek inandırıcı değil ya büyük bir zararla mal boşaltıyoruz yada spekülasyon yapiyorlar

  • demirkan 15 Temmuz 2018 19:59

    BAK NE GÜZEL TESPİT ETMİŞSİN. AL BURDAN 1000 LOT. 6000 BİNİN ALTINA DÜŞERSE 1000 LOTTA AL BEKLE. 7000 DE SAT. BUR DAN ALMAYIPTA 15000 DEN Mİ ALACAN?.

  • ali15 Temmuz 2018 12:36

    algı operasyonu...

  • Saray15 Temmuz 2018 10:45

    Zeynep hanim %20 alternatif getiri var dahada yukselme potansyeli var. Birde yonetimdeki istikrara bakalim. Kisaca birde ornek verelim Turk Telekom 2000 yillarda piyasa degeri 26 milyar dolar 6,5 milyar dolara otas a kiralandi 1,5 milyar dolar kasasindan koydu 4,5 milyar dolar yerli bankalardan kredi aldi mevcut iktidarin baskisiyla yerli bankalar vermek zorunda kaldi. Otas turk telekomun cogu demirbasini kiralik oldugu halde satti ve sirket karinida cebe indirdi. Yaklasik 6 7 milyar dolar. Bankalara kurus para odemedi. Simdi bende para yok alin hisseleri sizin olsun benden bisey alamazsiniz diyor ve bankalar ne kurtarirsam kardir diyip mecburen aliyor mevcut degeri 2 myar dolara inmis bankalara kalan 1 milyar dolar. Peki bu turk telekomun bancodaki borcu ne kadar 4 milyar dolar nerde bu para yatirimda yapmamis fiber agi cok az peki ulkemizin en buyuk degeri yagmalanirken devlet ve millet adina gorevlendirilen bagimsiz denetciler kimler Yigit bulut ve baskan yardimcisi atanan fuat bey

  • Şakir atmaca 15 Temmuz 2018 13:37

    Ne yapsın adamlar emir kulu gariban birde o biçim maaş bağlamışlar.adam şimdi ne desin şirketin içini başlatıyorlar dese hem maaştan olacak hem yağlı işten.sonucta ona giren çıkılan yok.ustelik haririnin bubasi suikastta olmuş yazık adama sizde 3un besin hesabını yapıyorsunuz.sizde o koltuğa olursanız farklı birşey yapacakmis gibi ahkam kesmenin anlamı yok.

  • yunus15 Temmuz 2018 10:41

    kar ederken iyide kaybedincemi kötü. herşeye hazırlıklı olacaksın.Bİ İŞTE KAZANMAK VARSA Bİ O KADARDA KAYBETMEK VARDIR

  • demirkan 15 Temmuz 2018 11:36

    TAMAM DA ETTİ Yİ KÂRI. ÖZEL KASASINA KOYMUŞ DENETİM YOK. YATIRIM YAPMAMIŞ. YETMEDİ BANKALAR DAN KREDİ ÇEKMİŞ. BİZİM KİLER NE YAPIYON SEN DEMEMİŞ.

  • BEN15 Temmuz 2018 10:33

    BEN REİSTEN PRENSTEN KRALDAN ANLAMAM. AMMAVELAKİN 80 BİN ENDEKS BEKLEYENLER AVUCUNU YALAR.SONRADA KRİZ ÇIKSINDA TEKRAR ENDEKS DÜŞŞÜNDE HİSSE ALIRIM DİYE SAYIKLAR.

  • Buran okn15 Temmuz 2018 09:55

    Bu fiyatlara hisse satanlar bütün yatırımcılar zararina mal satıyorlar. . Bizdeki mantık yukardan al.aşağıdan sat.sonra zarar ettim derler. . Kactan aldınki bu fiyatlardan mal satiyorsun. .hisse satıp dolar alma zamanı değil. .dolar satıp hisse alma zamanı. . Bu seviyelerde hisse alıp sabır eden yatırımcı piyasa şartlarına göre guzel kazanç elde ederler. .. doğru zaman ve doğru hisse alma zamanı. .Ben zeynep hanima katılıyorum. .büyük çıkışlar ardından büyük çöküş ler. .büyük çöküş ler sonrası büyük çıkışlar yaşanır bizim borsada. .kelepir mallar bunlar. % 45 iskontolu işlem gören hisseler bulup beklemek lazim. ..saygılarımla. .

  • xx15 Temmuz 2018 12:38

    yorumunuza tamamen katılıyorum...Budur...

  • eko15 Temmuz 2018 09:51

    HANGI CIKISTAN BAHSEDIYORSUN BU ORTAMDA RAKAMLARI IYI OKU HARCAMALARA BAK HEP ÖLÜ YATIRIM GÜNÜ KURTARMAKLA OLMUYOR CESARETLI EKONOMIST TE KALMADI BU ÜLKE HEP ROYAKARLARLA DOLDU

  • Ficth15 Temmuz 2018 09:47

    Bankalarin hisse degeri 2008 seviyesine dusmus gorece ucuz gibi duruyor fakat 2008 yilinda buyuk merkez bankalari deli gibi para basip piyasaya suruyordu ve faizlerde cok dusuktu. Ulkemizde bu denli siyasi belirsiz yoktu ve ekonominin basinda guvenilir isini bilen bakanlar vardi. Mevcut durumda tam bir belirsizlik hakim degisen yinetimin nasil isleyecegini biz bile anlamamisken yabanci hic anlamayip risk almadan cikiyor gorunen cikmayada devam edecegi yonunde yabanci 20 ila 60 bin arasinda almis oldugu hisselerini temettu ve bedelsizleride koyarsak karli olarak satiyorlar. Bu durumda hisse fiyatlarinin satislari karsilama olanagi olmadigindan bir %20 daha dusme riski var ozellikle sanayi sirketlerinde pozisyon alinsa bile mutlaka satis varanti ile sigortalamak lazim.

  • Uğur15 Temmuz 2018 09:38

    Galatasaray. Emlak konut

  • demirkan 15 Temmuz 2018 11:37

    İKİSİDE CACIK.

  • ERDİ15 Temmuz 2018 09:25

    40000 e düşmeden almam.

  • Emre2316 Temmuz 2018 00:26

    Aç köpek. Sen alacaksan söyle ben çıkayım.

  • demirkan 15 Temmuz 2018 14:54

    HAVANI ALIRSIN.

  • Ugur. B.15 Temmuz 2018 12:38

    80 bine gelmesini doların ucuz olmasıydı. Dolar değerlendikçe borsa dibinde dibini görür. Mantık işi değil Türkiye'nin sıkıntısı çok var.

  • Koçak15 Temmuz 2018 10:57

    Sen bekle 40000 seviyeleri biraz gerçekçi ol kardeşim sallama

  • Hakan15 Temmuz 2018 09:13

    isiniz gucunuz iktidara yaramak icin milleti ka dirmaya calismak ayip be odemeler dengesine bir kac artik yabanci girisi yok cikis var. Bankalarin batik ve donuk kredileri oz sermayelerini gecmis durumda artik kredi vermek istemiyorlar. Dolarin mecut cikisi 700 milyar tl ek yuk getirdi ki sirketler daralan piyasada bu farki kapatamaz. Enflasyon hizla artiyor 250 milyar dolar bu sene odeme var giren yatirim yok bilakis patronlar paralarini yurt disina kaciriyor. Sende aklinca millete hisse aldirayim da belki yukselir iktidar beni takdir eder derdindesin kanmayin kardesim bu uc kagitcilara bu borsayi 60 bine kadar indirecekler yabanci yangindan mal kacirir gibi hisse satiyor.

  • Ömer 15 Temmuz 2018 09:03

    Bütün son yıllar çok palazlanmış bütün şehzadeler vezirler yandaş ağalar paşalar yurtdıaki nakitlerini ve varlıklarını getirip ülke ekonomisine katsalar yeter

  • Lale15 Temmuz 2018 08:35

    Borsa icin daha erken. Endeks 80 binlere gelince dolar da 5.5 olunca yabancı geri dönmeye başlar. O zamana kadar dolarda kalmak en iyisi

  • KILIÇ15 Temmuz 2018 07:51

    BORSAMIZA PATRONLAR TARFINDAN VURGUN VE SOYGUN DÖNEMİ BAŞLAMIŞ VAZİYETTE ÇÜNKÜ HER KARAR PATRON LEHİNE HER GÖREVLİ PATRON EMRİNDE YER YATIRIMCI ÇOLUK ÇOCUGUNUN RIZKINI PATRONA YEDİRİYOR AMA PATRON VARLIGINA VARLIK KATMAKLA DOYMUYOR.BU BORSADAN KAÇILIR. 8-)

  • İtri15 Temmuz 2018 08:33

    Bu patronların bir kısmı reisci değil mi? Ya reis kulaklarını ceksin olmaz mı?