BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaPiyasalar yerliyle düştü yerliyle çıkacak----

Piyasalar yerliyle düştü yerliyle çıkacak

Piyasalar yerliyle düştü yerliyle çıkacak
22 Mart 2020 - 09:10 www.finansgundem.com

Korona virüs etkisiyle tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de piyasalar sert fiyat hareketleri yaşıyor. Virüsün etkisi netleştiğinde, piyasalara can suyu yine yerli kurumsal yatırımcılardan gelecek

Korona virüs ve piyasalar... Düşüşler, gerginlikler... Neler olmaya devam edecek, bu krizden kurtuluş nasıl olacak? Milliyet Ekonomi yazarı Zeynep Aktaş kritik konuyu ve beklentileri köşesinde yazdı. İşte o yazı...

Küresel piyasalarda artan yüksek oynaklık ve geri çekilme nedeniyle Türkiye’de piyasalar 2008 krizinden bu yana en sert fiyat hareketini yaşadı. Korona virüs etkisi netleştiğinde, yerli kurumsal yatırımcılarla düşen piyasalara can suyu yine yerli kurumsal yatırımcılardan gelecek.

Yerli kurumların borsada sattıklarını geri almaları beraberinde piyasayı canlandıracaktır. Emeklilik fonları, yatırım fonları ve yabancı yatırımcı piyasaların uzun vadeli kurumsal aktörleri arasında yer alır.

Geçtiğimiz yıl mayıs ayının ikinci yarısında 83 bin seviyesinden başlayan borsadaki ralli, 21 Ocak’ta 123.556’ya kadar yükselmesine yol açtı. Aynı dönemde emeklilik fonlarındaki hisse oranı yüzde 9.21’den yüzde 13.80’e çıktı. Yatırım fonları ise hisse oranlarını yüzde 2.98’den 5.53’e yükseltti. Petrol şokunun başladığı 9 Mart’tan itibaren emeklilik fonları ve yatırım fonları hisse satmaya başladı. Koronavirüsün küresel çapta yayılması ile özellikle emeklilik fonları ciddi satışlar gerçekleştirdi. Payları 13.80 sınırından 10.7’ye geriledi.

Geri alım artacak

Oysa ki piyasaları destekleyen en önemli yatırımcı kesimi kurumsal yatırımcılardır. Korona virüsün etkisi netleştiğinde piyasayı harekete geçirecek olan da yine kurumsal yatırımcılar olacak. Gelinen aşamada fiyatların hayli düştüğü bir ortamda alıma geçecek kurumsal yatırımcılar, katılımcıların daha yüksek seviyeden kâr etmesine olanak tanıdığı gibi aynı zamanda piyasaları da destekleyen bir harekette bulunmuş olacak.

Gerileyen fiyatlara şirketlerin tepki vermesi doğal bir sonuç olarak görülmeli. Bu çerçevede şirketlerde geri alım programların da artış olması şaşırtmamalı.
Reel değerinin çok altına inen hisselerde firmalar geri alım programı ile hisse toplarken bir yandan hissesine destek sunacak diğer taraftan artan fiyatla birlikte ilerleyen süreçte ilave bir kâr yaratmış olacak.

DÜNYADAKİ BEKLENTİLER

Oxford Economics
‘Derin, yaygın ve kalıcı’

Durgunluk geliyor, “derin, yaygın ve kalıcı, ancak ekonomik faaliyette kalıcı bir düşüşe” yol açmayacak. Sosyal harcamalarda ve tüketici harcamalarında derin bir geri çekilme yaşanacak.

Goldman Sachs
‘Durgun dünya’

Ekonomik durgunluk yaşanacaktır. Durgunluğu 2020 yılının ikinci yarısında bir toparlanma izleyebilir, ancak riskler aşağı yönde devam ediyor. İlk çeyrekte ABD ekonomisinde yüzde 6 daralma yaşanabilir. 3. çeyrekte yüzde 12, 4. çeyrekte yüzde 10 büyüme gerçekleşebilir. Yıl genelinde ise ABD ekonomisi yüzde 3.8 daralabilir.

Societe Generale
‘İş ve gelir kaybı’

Durgunluk, beklenenden daha uzun sürecek gibi görünüyor. İkinci çeyrek GSYİH yüzde 2,5 azalabilir. İş ve gelir kayıpları artabilir.

S&P Global
‘Büyüme geriler’

Küresel bir durgunluk tahmin ediliyor ve bu da yıl için GSYİH büyümesinde gerilemeye neden olacaktır.

JP Morgan
‘ABD % 14 daralabilir’

Koronavirüs salgınının etkisi ile ABD ekonomisi 2020’nin ikinci çeyreğinde yüzde 14 daralabilir.

Fitch Ratings
‘Global resesyon sınırı’

Dünya GSYH’sinin seviyesi düşüyor. Tüm iyi niyete ve amaçlara rağmen global resesyon sınırında. Global ekonomi için büyüme tahminini yüzde 2.5’ten yüzde 1.3’e indirdi. Bu revizyon, global GSYH’nin önceki tahmine göre 850 milyar dolar daha az olacağına işaret ediyor.

Kovid 19 ve küresel ‘ikiz kriz’ ihtimali

Küresel bazda etkisi derinleşecek bir ikiz kriz ile karşı karşıyayız. Krizin henüz dibinin görüldüğü yönünde sinyaller ise alınabilmiş değil. Kovid 19 vaka sayılarına bağlı olarak gerilimin sürmesi, hatta artması olasılık dahilinde. Rusya ile Suudi Arabistan arasındaki çekişme ise petrol fiyatında düşüşe yol açarken krizde ikinci cephenin açılmasına yol açtı. Söz konusu gelişmeler küresel bazda dolar talebinin yakından izlenesine yol açıyor.

Ülkelerin likiditeye ulaşma kanalları güçlendikçe dolar talebi ise zayıflayacaktır. Ancak dolar endeksi DXY hala 100 seviyesinin üzerinde. 101.95’te olan DXY dolara talebin güçlü olduğunu gösteriyor.

Çıkış ne zaman?

9 Mart’ta petrol şoku ile başlayan ve Kovid 19’un yayılması ile küresel bazda ekonomik aktivitenin durmasına neden olan sağlık krizi, bir ikiz krizi yani ekonomik krizi getirecek mi?

Piyasalar henüz küresel durgunluk ihtimalini fiyatlıyor. Kovid 19’un küresel bazda yaygınlaşması piyasalarda büyük dalgalanmaları beraberinde getirdi.
Çin’in koronavirüsün etkilerini içeren ilk makroekonomik verileri beklenenden çok daha kötü geldi. Avrupa ile ABD’de benzer bir gözleniyor. ABD’de tüketici talebinde “çöküş” öngörülüyor. Toparlanmanın ancak yıl sonuna kadar başlayabileceği öngörülüyor.

YORUMLAR (13)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ısparta lı balici22 Mart 2020 22:15

    kriz bana viz gelir çünkü paranın yüzde 70 gitti borsada

  • Alparslan bozkurt 22 Mart 2020 22:04

    Borsa için kriz firsat demektir.nakte geçmiş olanların, likitte beklemeden. ,biontech company.Gilead Sciences,fujifilm holdings stock,toyama cemical hisselerini almamızı tavsiye ederim, bu bio teknolji şirketleri corona virüs nedeniyle ucacaklar..yurt dışı nasdaq ,dow,hisse alımı yapabilceniz araci kurumlar bankalar mevcut..bio teknoloji şirketlerinden 3 ây sonra cikip aramco hissesi alabilirsiniz,aramco 35 e halka arz edildi suan 28 lerde 22lerden alım yapın gozu kapali..paranizi bir yilda en az 3 karlarsınız.

  • Cenk KAÇAR22 Mart 2020 19:27

    Parayı 4 parçaya ayırıp,4/1 ile köklü güvenilen bist 30 kağıtlarından ,4/2 altın, kalan 4/1 yarısı kira sertifikası diğer yarısı dolarda bekleyin derim. hissede %5-7 gerileme oldukça karlı olduğunuz bölümünden parça parça çıkıp hisse almak akıllıca olur krizden 1 yıl kadar sonra %40 ve daha fazlasını kazanabilirsiniz.YTD

  • Sakin borsacı22 Mart 2020 12:34

    Burada asıl kritik konu virüsle ilgili gelişmeler olacaktır. Virüsle ilgili problemin bir yıl sürdüğünü düşünelim,  her şeyin yeniden değerlendirilmesi gerekir. Hisseler değerinin altında evet ancak hangi değerinin, durgunluk ve kriz anında gelecekteki değerin mi yolsa virüs öncesi değerin mi, hangisi baz alınacak, herkesin evde olduğu, üretimin ve sanayi tüketiminin dibe vurduğu, bankaların ve şirketlerin sadece kamu eliyle ayakta kalabildiği bir dönemde şirketlerin piyasa değeri nasıl hesaplanacak. Aşı ve ilaç geliştirmenin de en az bir yıl süreceği söyleniyor. tabii bu arada komplo teorileri de alıp başını gitmiş durumda. En iyi bekleyip görmek, olay nereye dönüyor ve gelişiyor. Hisse değerleri hiç tahmin edemeyeceğimiz düşük düzeylere gelebileceği gibi  yukarı dönüş sinyali ile tarihi hızlı yükselişler de yapabilir.

  • Ramazan eren22 Mart 2020 12:20

    Küçük yatırımcıyı soymak için hertürlü hile yapılıyor. Borsaya güven kalmamıştır. Hele bugünkü krizde parasını kaptırmak isteyen buyursun gelsin.

  • Sami Arslanpir 22 Mart 2020 11:14

    Aydınlatıcı bir köşe yazısı

  • Kadir22 Mart 2020 11:13

    Petkim topluyorlar

  • !!!!22 Mart 2020 11:07

    Boş laflar bunlar, kimse ekonominin ve borsanın ne olacağını bilemez!!!

  • Yatirim.22 Mart 2020 11:02

    Zaten yerliye dönmeli bu ülkedeki yatırımcı buraya parasını yatırsa daha cok kazanır.yok yabancı sattı aldı derdi de biter onlarda daha fazla yatırım yapar..

  • Olric5522 Mart 2020 10:37

    Koza Altın çıkarmaya ipek petrol çıkarmaya devam ediyor üretim ve gelir kaybı olmayan şirketler pozitif ayrışır

  • Ben 22 Mart 2020 10:07

    Yol sonu falan değil...en geç Haziran sonu toparlanır...hatta Nisan 15 ten sonra başlar....yıl sonuna kadar borsalar tavana vurmuş olur...enseyi karartmayın....

  • bb22 Mart 2020 09:46

    Artık sermaye piyasaları ve uyduruk işletmelerle para söğüşleme devri bitmiştir. Devam ettirmektr ısrar edenler ağır sonuçlarına katlanacak...

  • dursun22 Mart 2020 09:44

    Bunun adı resmen kamusallaştırmadır o zamsn özel sektör bitti demektir. Kamunun aldığı her işletmenin eski sshibi mskesef gitmek zorunda...milletin paraları çarçur edilmemelidir... kamunun parası patronlara peşkeş çekilemez, zira millet bunu istemiyor ve milleti yazılanları anlamıyor zannetmeyin, sonuçları iyi olmayabilir...