BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaPiyasalar senaryolara odaklandı----

Piyasalar senaryolara odaklandı

Piyasalar senaryolara odaklandı
08 Haziran 2015 - 03:51 www.finansgundem.com

Piyasanın hükümet senaryoları netleşinceye kadar dalgalanabileceğini belirten uzmanlar dövizde yükseliş, borsada düşüş bekliyor

13 yıl sonra tek parti iktidarının sona erdiği seçimin ardından gözler piyasalarda. Hürriyet'te yer alan haberde, uzmanların seçim sonrası piyasa beklentilerine yer verildi, Meclis'e giren partilerin ekonomi kurmayları tanıtıldı. İşte o haber: 

Genel seçimlerin resmi olmayan sonuçlara göre HDP’nin barajı aşması ile 13 yıl aradan sonra ilk kez Türkiye’de tek parti iktidarı dönemi sona erdi. Meclis’te temsil gücünün artmasına neden olan bu sonuç demokrasi açısından önemli bir kazanım olarak görülse de, ilk etapta nasıl bir hükümet kurulacağı, erken seçime gidilip gidilmeyeceği konusundaki belirsizliğin piyasalara olumsuz etki yapması bekleniyor. Belirsizlik ile bugün borsada düşüş, döviz kurlarında da yükseliş olacağı öngörülüyor.  

76-77 BİN DİRENÇ SEVİYESİ

Olası hükümet modellerine ilişkin partilerden gelecek açıklamalara göre şekillenecek piyasada hafta boyunca dalgalanma yaşanacağını öngören uzmanlara göre, Borsa İstanbul’un 80 binin üzerinde tutunup tutunmayacağına bakılacak. Teknik analizlere göre borsada endeks 80 binin altına düşerse yeni direnç noktası 76-77 bin olacak. Hükümet netlik kazanıncaya kadar borsanın 76-77 bin seviyesinde gidip gelmesi bekleniyor. 

TEPKİ SINIRLI OLUR

Meksa Yatırım Stratejisti Zeynel Balcı, doların 2.72-2.74 lirayı geçmesi durumunda 2.81 liraya kadar yükselebileceğini öngörüyor. HDP’nin barajı aşmasının beklendiğini ve piyasaların bunu fiyatladığını belirten Balcı, “Piyasa belirsizliği sevmez. Erken seçim dahil tüm olasılıklar değerlendirilerek çeşitli fiyatlamalar olacaktır. Hükümet kurma açıklamaları gelirse, piyasanın belirsizliğe verdiği tepki sınırlı olur. Kısa sürede toparlanma başlar ve piyasa dengesini bulur” dedi.

ALB Forex Analisti Enver Erkan bu sonucun piyasalarda karışık reaksiyonlara neden olacağını belirterek “Seçim öncesi senaryolardan biri gerçekleşti, dördüncü parti Meclis’e girdi. Şimdi ise bu senaryonun çizmiş olduğu yolu analiz etmek gerekiyor. Sonuç olarak bir görüşmeler silsilesinin başlaması bekleniyor.” Piyasa uzmanları, “Koalisyon beklentisi ilk etapta borsada düşüşe, kurda da artışa neden olur. Demokratik kazanım algısı orta ve uzun vadede piyasalara olumlu etki eder. Kısa vadede satış yaşanır” diyor.

İLK İŞLEM YENİ ZELANDA’DAN

SEÇİM sonuçlarının ardından ilk dolar/TL işlemi Yeni Zelanda’nın başkenti Wellington’dan 2.7990 TL olarak geldi. 180 milyon dolarlık işlem sırasında dolar/TL kotasyonu 2.75 liraya kadar geriledi. Düşüşte Türk bankalarının brokerlarının gerçekleştirdiği satışların etkili olduğu öğrenildi. İşlemin piyasalar açısından önemli bir gösterge olmayacağını belirten uzmanlar bu sabah Türkiye piyasasında açılışta gerçeleşecek işlemleri asıl fiyatı belirleyeceğini söyledi.

EKONOMİ KURMAYLARI MECLİS’TE

Seçimlerle birlikte partilerin öne çıkan ekonomi kurmayları Meclis’e girdiler.

AK PARTİ’NİN EKONOMİ VİTRİNİ
Berat Albayrak: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın damadı Albayrak İstanbul 1. bölge 6. sıradan milletvekili seçildi. 
İbrahim Turhan: Turhan, İzmir 2. bölge 1. sıradan milletvekili oldu. 2011 yılına kadar Merkez Bankası’nda görev alan Turhan, 2012 yılında İstanbul Menkul Kıymetler Borsası başkanlığına getirilmişti. 
Naci Ağbal: Bayburt 1. sıradan milletvekili seçildi. Maliye müfettişi kökenli olan Ağbal, 2006 yılında Bütçe Mali Kontrol Genel Müdürü, 2009 yılında da Maliye Müsteşarlığı görevine getirilmişti. 
Ziya Altunyaldız: Konya 4. sıradan Meclis’e geldi. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarlığı görevinden seçimler nedeniyle istifa etmişti.

CHP’NİN EKONOMİ VİTRİNİ 
Selin Sayek Böke: İzmir 1. sıradan CHP adayı olan Selin Sayek Böke artık mecliste görev yapacak. ODTÜ İktisat mezunu olan Selin Sayek Böke, Bilkent Üniversitesi’nde öğretim üyesi olarak görev yapıyordu.
Zekeriya Temizel: CHP’nin ekonomideki vitrinlerinden biri olan Zekeriya Temizel de İzmir 2. Bölge 3. sıradan meclise giren isimlerden oldu. Temizel, 1997-1999 yılları arasında Maliye Bakanlığı yaptı.

MHP’NİN EKONOMİ VİTRİNİ
Erhan Usta: Yakın zamana kadar Kalkınma Bakanlığı’nda müsteşar yardımcılığı görevi yapan Erhan Usta da, artık milletvekili. Samsun 1. sıradan melise giren Usta, Ali Babacan’ın en yakın çalışma arkadaşları arasında bulunuyordu. Usta, Bahçeli’nin daveti üzerine MHP’den milletvekili adayı olmuştu.
Durmuş Yılmaz: Eski Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz da, Uşak’dan meclise giren isimler arasında oldu.

HDP’NİN EKONOMİ EKİPİ
Sezai Temelli: İstanbul 2. bölgeden 3. sıradan meclise giren Sezai Temelli de, HDP’nin ekonomi kurmayları arasında bulunuyor. İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi olan Temelli, HDP’nin de kurucuları arasında yer alıyor.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)