BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaPiyasalar sanayi üretimi verisine odaklandı----

Piyasalar sanayi üretimi verisine odaklandı

Piyasalar sanayi üretimi verisine odaklandı
14 Şubat 2019 - 09:03 www.finansgundem.com

Saat 10:00'da açıklanacak Aralık ayı sanayi üretimi verileri beklenirken ekonomistler yüzde 7.5 daralma öngörüyor

Toplam sanayi üretiminde Aralık ayında yıllık bazda takvim etkisinden arındırılmış daralmanın yüzde 7.5 olması bekleniyor. Reuters'ın 9 kurumun katılımıyla yaptığı ankete göre, takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksinde yıllık bazda daralma tahminleri yüzde 4 ile yüzde 8.4 bandında yer alıyor.

Büyümenin öncü göstergelerinden sanayi üretimi Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, bir önceki yılın aynı ayına göre takvim etkisinden arındırılmış bazda Ekim'de yüzde 5.7, Kasım'da ise yüzde 6.5 daraldı.

Aralık ayı verileriyle birlikte 2018 yılının son çeyreğine ilişkin öncü büyüme göstergelerinin de tamamı açıklanmış olacak. Ekonomistler de 11 Mart'ta açıklanacak 2018 son çeyrek gayrı safi yurtiçi hasıla (GSYH) verisi hakkında daha net tahminde bulunabilecekler.

GCM Yatırım Ekonomisti Enver Erkan, sanayi üretim verilerinin ekonomik faaliyette yılın son çeyreğinde beklenen daralma trendine paralel Ekim ve Kasım aylarının ardından Aralık ayında da daralma beklediğini söyledi.

Erkan, "Sanayi üretimi, PMI, sektörel veriler neredeyse tüm öncü göstergeler ekonomik aktivitede yavaşlamaya işaret ediyor. Ekonomide 2018 yılının son çeyreğinde ve bu yılın ilk çeyreğinde daralma bekliyoruz. Öte yandan Almanya başta olmak üzere Avrupa ekonomilerinde yaşanan yavaşmala eğilimi ihracat ve üretim kanalını olumsuz etkisini bekliyoruz. İç talep koşullarının ardından dış talep koşullarının da zayıfladığını görüyoruz" dedi ve ekledi: "Sanayi üretimde ekonomik faaliyetteki daralma beklentimize paralel Aralık ayında arındırılmış bazda yüzde 7.5 daralma, arındırılmamış bazda da yüzde 5 üzerinde bir daralmasını tahmin ediyoruz."

Sanayi üretimi verisi, ekonomik büyümenin hızına ilişkin sinyal vermesi nedeniyle yakından izleniyor. Piyasalar ekonomik aktivitede beklenen yavaşlamanın hangi hızda gerçekleştiğini izlemek adına öncü verileri yakından takip ediyor.

Türkiye ekonomisi 2018'in ilk çeyreğinde yüzde 7.2 büyüdü. İkinci çeyrekte ilk çeyreğe göre yavaşlamasına rağmen özel tüketimin katkısıyla büyüme yüzde 5.2 oldu.

Ancak finansal koşullardaki sıkılaşma, TL'deki değer kaybı, TCMB'nin sıkılaştırma adımları ve iç tüketimde yavaşlamanın etkisiyle 2018'in üçüncü çeyreğinde büyüme yüzde 1.6'ya geriledi. Ekonomistler dördüncü çeyrek ile birlikte yılın ilk çeyreğinde de daralma bekliyorlar. 2019 ikinci çeyreğe ilişkin beklentiler de daralmanın olası olduğuna işaret ediyor.

TÜİK Aralık ayı sanayi üretimi verilerini bugün saat 10:00'da açıklayacak.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)