BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemPiyasalar PPK ve OVP'yi bekliyor----

Piyasalar PPK ve OVP'yi bekliyor

Piyasalar PPK ve OVP'yi bekliyor
12 Eylül 2018 - 05:50 www.finansgundem.com

Hürriyet'in politika yazarı Abdulkadir Selvi, bugünkü köşesinde ekonomi gündemine ağırlık verdi. Merkez Bankası PPK'nın perşembe günkü toplantısına ve gelecek hafta açıklanacak OVP'ye dikkat çeken Selvi'nin yazısı şöyle:

Partiler seçim, vatandaş geçim derdinde. Partiler belediye başkan adaylarını belirlemeye, ittifak olacak mı olmayacak mı onu netleştirmeye çalışırken vatandaşlar marketlerdeki etiketleri, un fiyatlarını, doların fiyatını takip ediyor.

Bu tablo devam ederse seçimlerde belediye başkan adaylarının rakibi sadece karşı partinin belediye başkan adayı değil, aynı zamanda ekonomi olacak.

Ekonomideki dalgalanmanın etkili olduğu bu dönemde iki tarih ön plana çıktı.

Piyasalar 13 Eylül tarihinde yapılacak olan Merkez Bankası Para Politika Kurulu ile eylülün ilk yarısında açıklanacağı ifade edilen Orta Vadeli Plana kilitlendi.

Merkez Bankası’nın kararı ile ikmal yapacak olan piyasalar, OVP ile yönlerini tayin edecekler. Tabii OVP’nin tatmin edici, Merkez Bankası’nın faiz artışının da ikna edici olması koşuluyla.

Merkez Bankası’nın “Son gelişmeler dikkate alınarak eylül ayı Para Politikası Kurulu toplantısında parasal duruş yeniden şekillendirilecektir” ifadesi faiz artışı yapılacağı şeklinde yorumlanmıştı.

FAİZ ARTIŞI BEKLENİYOR

Para Politikası Kurulu öncesinde Merkez Bankası kulislerine baktığımızda bir Faiz arttırımının yapılacağı öngörülüyor. Faiz artışı olup olmayacağı tartışmasının artık geride kaldığı, 13 Eylül’de faiz artırımının yapılacağı ifade ediliyor. Sorun, faiz artışının oranında düğümleniyor. Faiz arttırımına ilişkin beklentiler farklı. Anadolu Ajansı’nın faiz anketi sonuçlarına bakıldığında ekonomistler, politika faizinde en düşük 275, en yüksek 725 baz puanlık bir artış bekliyorlar.

Merkez Bankası’nın faiz silahını etkin bir şekilde kullanmak istediği anlaşılıyor. Dünya ekonomilerindeki gelişmelere, OVP’de belirlenen hedeflere ve piyasa gerçeklerine bakarak bir faiz artışı gerçekleştireceği anlaşılıyor. Faiz artışı konusunda 10 puanlık artışı önerenlerden, 3 puanlık artış olmazsa doların ateşi düşmez diyene kadar geniş bir yelpazede değerlendirmeler yapılıyor ama Merkez Bankası’nı ihtiyatlı görüyorum. Merkez Bankası’nın yüksek beklentilere göre değil, piyasa gerçeklerine göre hareket etmesini bekliyorum. Çok yüksek bir artış ya da düşük bir oran beklemiyorum. Ortalama bir faiz artışı sürpriz sayılmamalı. Ama asıl önemli olan yapılacak faiz artışının piyasalar tarafından nasıl algılanacağı olacak. Onu da doların seyrinden ölçeceğiz.

PİYASALAR OVP’Yİ BEKLİYOR

Ayrıca her şeyi Merkez Bankası’ndan beklemeyi ve yapılacak bir faiz artışı ile her şeyin düzeleceğini beklemeyi de gerçekçi bulmuyorum. Ekonomiyle ilgili olarak yaşadığımız sorun sadece Merkez Bankası’nın faiz artışıyla çözülecek gibi görülmüyor. O nedenle piyasalar nefesini tutmuş OVP’yi bekliyor. Ama bu arada Merkez Bankası’nın alacağı kararla bağımsızlığı ve piyasalar üzerindeki etkinliği test edilmiş olacak.

Ekonomide beklentilerin sürekli değiştiği bir sürecin içinden geçiyoruz. Mehmet Şimşek’in Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı olduğu 24 Haziran seçimlerinden önce Merkez Bankası’nın bağımsızlığı test ediliyordu. Berat Albayrak’ın Hazine ve Maliye Bakanlığı görevini üstlenmesiyle birlikte finans çevreleri açısından “oyunun kurallarının değişip değişmemesi” önemli hale geldi. Berat Albayrak’ın Merkez Bankası’nın bağımsızlığına yaptığı kararlı vurgu ve serbest piyasa kurallarının devam edeceğini ifade etmesiyle birlikte bu kaygı aşılmış görünüyor. Şimdi piyasalar Merkez Bankası kararını ve OVP’yi bekliyor.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak “Bu zamana kadarki hiçbir OVP’ye benzemeyen bir Orta Vadeli Plan açıklamış olacağız. Bu OVP ile çok sağlam bir ekonomik dönüşüm sağlamış olacağız” demiş, 10 Ağustos’ta İstanbul’da iş dünyasının temsilcilerinin de katıldığı toplantıda yeni ekonomi modelini açıklamıştı. Piyasalar açısından bir gösterge olur mu bilmiyorum ama OVP’nin bu perspektife göre hazırlandığı söyleniyor.

Piyasalar perşembe günü Merkez Bankası’nın faiz kararına, haftaya ise OVP’ye kilitlenmiş durumda. İki açıklama doların seyrini belirleyecek.

YORUMLAR (7)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Acaba12 Eylül 2018 12:41

    İçimden bir ses ya çok az artıracak ya da hiç diyor. Bu işin sonu yok, kaç artarsa artsın mutlaka daha fazlası olsa daha iyi olurdu diyen çıkacaktır. Ama diğer tarafta da Arjantin gerçeği var, onlar da dokunmadı dokunmadı sonra şak diye 13 puan birden artırmak zorunda kaldı. Sonuçta şu kesinki usd yi eski seviyesine çekmek gün geçtikçe imkansızlaşıyor, hayat artık eskisi gibi olmayacak. Artık tek ilaç yok, reçete lazım bize, etkili çok ilaç lazım, bu da gerçekçi OVP demek, üretim demek, teknoloji demek. Bırakın artık inşaati, taşı toprağı, ülkeye kalıcı tek kuruş katma değeri yok! Ekonomiye bakışta ciddi bir güncelleme lazım. Enerji bakanı iken güzel icraatlar yapan Albayrak, modern eğitim almış, vizyon sahibi bir insan, umuyorum ki bu yönde bir OVP nin mimarı olacaktır. Aksi takdirde, Allah hepimizin yardımcısı olsun.

  • Konstantin12 Eylül 2018 10:45

    sizin koca reisi tıklatıyorlar! bir zamanlar asla oramdam olmaz diyenler, şimdi bir daha, bir daha diye diye... faizleri artırıyorlar:)

  • hüloğğ12 Eylül 2018 10:21

    neydi durmak yok yola devam hedef 2023 istikamet 1873 (6)

  • mb12 Eylül 2018 09:44

    Faiz enflasyonun en büyük sebebidir.Reis arttırmaz..:):)

  • Hale Nur12 Eylül 2018 09:01

    Benim tanıdığım Reis, diz çökmez faiz lobisinin önünde. Eğer Merkez Bankası ekonomik darbe yapıp faizleri artırmaya kalkarsa, hemen bir kararname ile görevden alır

  • ordu12 Eylül 2018 09:00

    Hah şöyle, artırın faizleri! seçim öncesi vaat olarak iyiydi ama faizlerin ,%20nin üstüne çıkması gerekiyordu. Faiz lobisi rahat eder artık, doları yükseltmez artık.

  • emekci12 Eylül 2018 08:58

    koca reisi diz çöktürdü faiz lobisi. hey yavrum hey!