BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaPiyasalar Powell’dan ne bekliyor?----

Piyasalar Powell’dan ne bekliyor?

Piyasalar Powell’dan ne bekliyor?
03 Kasım 2021 - 15:42 www.finansgundem.com

ABD Merkez Bankası’nın (Fed) tahvil alımlarının azaltılması yönündeki resmi duyuruyu bu akşam yapılabileceği belirtiliyor. Fed Başkanı Jerome Powell’ın 21.30’daki basın toplantısındaki mesajları dikkatle izlenecek.

ABD Merkez Bankası’nın (Fed) iki günlük Federal Açık Piyasa Kurulu (FOMC) Kasım ayı toplantısı bugün sona eriyor.

Fed’in bu akşam TSİ 21:00’de açıklayacağı kararda, Mart 2020’den bu yana yüzde 0,00-0,25 aralığında yer alan faizlerde değişiklik yapması beklenmezken, tahvil alımlarının azaltılması yönündeki duyurunun bu akşam yapılabileceği belirtiliyor.

Fed tahvil alımlarının azaltılması konusundaki işareti daha önce vermiş ve eylül ayı toplantısının tutanaklarında alımların kademeli olarak azaltılmasına kasım veya aralık ortasında başlanabileceği belirtilmişti.

Fed’in aylık 120 milyar dolarlık tahvil alım programında Hazine tahvillerinde 10 milyar dolar ve mortgage bazlı menkul kıymetlerde 5 milyar dolar olmak üzere, toplam 15 milyar dolar azaltma kararı alabileceği tahmin ediliyor.

POWELL’IN MESAJLARI

Bu akşamki kararın hemen ardından piyasalar, Fed Başkanı Jerome Powell’ın 21:30’daki basın toplantısında yapacağı açıklamalara, özellikle de faiz artırımına yönelik gelebilecek ipuçları ve enflasyon beklentileri konusunda söyleyeceklerine odaklanacak.

Enflasyonun Fed'i, tahmin edilenden daha erken ve daha hızlı faiz artırmaya zorlayacağına dair beklentiler son günlerde belirgin şekilde artmış durumda. Ancak Fed üyelerinin karar almasını güçleştiren faktörler de söz konusu.

Bir tarafta ABD'de pandemi sırasında gerçekleşen istihdam kayıpları dikkate alındığında ekonominin hala desteğe ihtiyacı olduğu düşünülüyor.

Diğer taraftan son otuz yılın en yüksek seviyesine ulaşan enflasyon Fed’in hedefinin de çok üzerinde yer alıyor.

Ekonomistler, Faiz artırmaya başlamadan önce istihdam piyasasında daha fazla iyileşme görmek istediğini belirten Powel’ın bu akşamki açıklamasında da “tahvil alımlarının azaltılmasının faiz artırımının yakın olduğu anlamına gelmediği” vurgusunu yenilemesini bekliyorlar.

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, geçtiğimiz günlerde yaptığı bir açıklamada, ABD'nin enflasyonun kontrolünü kaybetmediğini, enflasyonun gelecek yılın ikinci yarısına kadar normal seviyelere dönmesini beklediğini söylemişti. ABD'de Tüketici Fiyatları Endeksi’nin Eylül’de yüzde 0,4 yıllık bazda ise yüzde 5,4 oranında arttığı açıklanmıştı.

FİYATLAMALARA DİKKAT!

Dolar endeksi geçen ay gördüğü 2021 zirvesi 94,563 seviyesinden çok uzaklaşmış değil. Ancak ING stratejistleri tapering açıklamasına rağmen piyasada zaten bekleniyor olması nedeniyle dolarda bir zayıflama görülse de, doların ve ABD faizlerinin yükseleceği görüşünde. Banka tarafından yayınlanan notta şöyle denildi: 

Bir noktada Fed yüksek enflasyonun ‘büyük oranda geçici etkenlerden’ kaynaklanmadığını kabul etmek zorunda kalacak. Dünya genelinde birçok merkez bankası da şimdiden bunu kabul etemye başladı. Eğer Fed enflasyonla ilgili daha endişeli hale gelirse, bu durum ABD tahvil getirilerini ve doları destekleyecektir.

Credit Suisse ise ABD tahvillerinin yıl sonuna doğru yükselmeye devam edeceğini, reel faizlerin nominal faizleri yukarı çekmeye devam edeceğini öngörüyor. Banka bu sürecin doları güçlendireceğini ve küresel piyasaların yıl boyunca ABD tahvil getirilerine odaklanacağını söylüyor. 

Enflasyon, Merkez Bankası’nı etkileyecek mi?

FED kalıcı enflasyonu inkar ediyor

Fed öncesi 10 yıllıklar gerilemeye devam ediyor

 

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Koç03 Kasım 2021 20:38

    BİST çok iyi olur.eminim..Ama bende maalesef NET HOLDİNG var..patronun insafına kaldık desem insaf hiç yok..adam gibi şirketlere yatırım yapın..Kumarcı öldürdü beni..ytd..