BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaPiyasalar Merkez Bankası'na odaklandı----

Piyasalar Merkez Bankası'na odaklandı

Piyasalar Merkez Bankası'na odaklandı
17 Mart 2022 - 10:45 www.finansgundem.com

Fed'in 3 yılın ardından ilk kez faiz artırmasının ardından Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) bugün kritik bir toplantı gerçekleştirecek.

Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu’nun (PPK) yılın üçüncü faiz kararı piyasalar tarafından merakla bekleniyor. Şubat ayında 20 yılın yeni zirvesi yüzde 54.4’e tırmanan enflasyona rağmen Merkez Bankası faiz kararı yüzde 14 seviyesinde sabit tutulması yönünde.

Beklentiler pas geçilmesi yönünde

Merkez Bankası Faiz kararı bugün saat 14:00'da açıklanacakken, yabancı kurumlar da bu toplantıda faizin sabit tutulacağı yönünde görüş açıkladı.

Commerzbank piyasalarda enflasyonun yüzde 40'ın üzerinde kalacağı beklentisinin bulunduğunu bu nedenlerle Perşembe günü TCMB'nin politika faizini değiştirmeyerek yüzde 14'te tutmasını beklediklerini ifade etti.

Commerzbank Türk lirasının Aralık ayında çok dalgalı seyir izlediği, hükümetin bazı önlemleri devreye almasından itibaren de TL'nin stabil seyrettiğini belirtti. Banka, para biriminin Rusya'daki gelişmelerden şimdiye kadar çok etkilenmediğini belirtirken bazı olası etkilere dikkat çekti. Raporda Türkiye'nin ödemeler dengesinin enerji ve emtia fiyatlarına yüksek derecede duyarlı olduğu belirtildi. 

Reuters anketine katılan 18 kurumun tümü Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında faizlerin sabit tutulmasını bekliyor. Ankette yılsonu beklentileri de Rusya-Ukrayna savaşına rağmen Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın kararlı olduğunu defalarca tekrarladığı düşük faiz politikasından vazgeçileceği yönünde bir beklenti içermiyor.

Enflasyon beklentileri yükseliyor

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın reel sektör ve finansal sektör temsilcileri ve profesyonelleri ile yaptığı Mart ayı Piyasa Katılımcıları Anketi’nde yıl sonu enflasyon beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 34,06 iken, bu anket döneminde yüzde 40,47’ye yükseldi.

12 ay sonrası TÜFE beklentisi yüzde 24,83’te yüzde 26,43’e çıktı. 24 ay sonrası TÜFE beklentisi ise yüzde 15,42’den yüzde 17,03’e yükseldi.

Kurlarda yukarı yönlü hareket

Faiz kararı öncesi kurlarda yukarı yönlü hareket devam ediyor. Saat 10:45 itibarıyla dolar/TL yüzde 0,50 artışla 14,69 seviyesinden işlem görüyor. Euro/TL ise yüzde 0,52 yükselişle 16,23 seviyesinde.

Powell: Fed gerek görürse faiz artışında hızlı hareket edecek

 

Borsa kritik güne yükselişle başladı

 

Ekonomistlerin faiz beklentisi

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)