BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaEmlakPiyasalar hükümet değişikliğini fiyatlandırdı mı----

Piyasalar hükümet değişikliğini fiyatlandırdı mı

Piyasalar hükümet değişikliğini fiyatlandırdı mı
10 Mayıs 2016 - 04:47 www.finansgundem.com

Hürriyet yazarı Erdal Sağlam, piyasaların yeni hükümet ve ekonomi yönetimini beklediğini yazdı

22 Mayıs'ta gerçekleştirilecek AK Parti olağanüstü kongresiyle Türkiye Cumhuriyeti'nin yeni Başbakanı belirlenecek. Yeni Başbakanın kuracağı hükümette ekonomi kurmayları kimlerin olacağı, mevcut ekonomi yönetimindeki isimlerin akıbeti ile ilgili yorumlar sürüyor. Hürriyet yazarı Erdal Sağlam, bugünkü yazısında piyasaların yeni hükümetle ilgili endişelerini yazdı. 

İşte Sağlam'ın o yazısı:

PİYASALARIN tedirgin olduğu ama henüz yeni hükümet senaryolarını fiyatlamadığı gözüküyor.
Mevcut siyasi hava için “Pek bir şey değişmez” beklentisinin hakim olduğunu kaydeden bankacılar, yabancılar dahil tüm piyasaların yeni hükümeti ve ekonomi kadrosunu beklediğini söylediler. Şu anda piyasalarda yaşananların neredeyse tümüyle küresel gelişmelere bağlı seyrettiğini kaydeden bir bankacı, “Yabancılar Türkiye için henüz kararlarını veremediler. Biraz tedirginlik olsa da, şu andaki fiyatlar içinde olumsuz bir satın alma gözükmüyor” dedi. Yabancıların tahminlerini aktaran bankacı, Mehmet Şimşek, Lütfü Elvan gibi isimlerin yerlerini koruyacaklarını tahmin edenlerin çok olduğunu söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu isimleri kabineye almaması ve yerine ekonomik görüşleri tartışmalı isimlere yer vermesi halinde piyasalardaki tedirginliğin artacağını belirtti. Ekonomiden sorumlu başbakan yardımcılığı görevine kimin getirileceğinin önemli olduğunu, gelecek kişinin vereceği demeçlerle piyasaların belirgin yön kazanacağını belirten bankacı, işte o zaman asıl fiyatlamaların başlamasını beklediklerini ifade etti.

Bu arada bazı yabancıların ise Mehmet Şimşek gibi isimlerin olup olmamasının o kadar önemli olmadığını söylediklerini, ama bunu söyleyenlerin bile ekonomi yönetimine gelecek isimlerin önemine çok inandıklarını kaydetti.

Bu arada Ankara’da AKP kulislerinde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yeni kabineyi kurarken yer vereceği isimler konusunda yoğun tartışmalar var. Kimi AKP’ye yakın kaynaklar “En azından piyasalarda tedirginlik yaratmamak için Mehmet Şimşek gibi isimlere yeni kabinede de yer verileceği” tahminlerini aktarırken, Lütfü Elvan’ın yeni kabinede olmasını bekleyen hemen hemen kimse yok. Buna karşılık Cumhurbaşkanı’nın Şimşek’e kızgın olduğunu hatırlatıp, o nedenle yeni kabinede yer almasının çok zor olduğunu söyleyenler de bulunuyor.

Cumhurbaşkanının damadı olan Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’a yeni kabinede nasıl yer vereceği de tartışmalı. Albayrak’ı geçen kabinede Şimşek’in yerine koymak istediği ama Davutoğlu’nun ısrarı ile bunun olamadığını kaydeden bazı kaynaklar, bu kez Albayrak’ın ekonomiden sorumlu başbakan yardımcısı olabileceğini tahmin ediyorlar. Bazı kaynaklar ise Cumhurbaşkanı’nın parti için dengeleri de gözeterek böyle bir kararı şimdi vermek istemeyeceği tahminlerini aktarıyorlar.

AB KARARI DA ÖNEMLİ

Dolayısıyla piyasaların önümüzdeki döneme ilişkin karar vermesi için kabinede, ardından bürokraside yer alacak isimler çok önemli olacak. Bunun yanında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, örneğin AB vize anlaşması için alacağı karar gibi, dış politika kararları da yine piyasaların yönünü etkileyecek. Cumhurbaşkanlığı danışmanlarının AB konusundaki sekter tutumları, “Gümrük Birliği KOBİ’leri zaten olumsuz etkiliyor” gibi demeçleri, piyasaları tedirgin eden açıklamalar olarak gözüküyor.

Özet olarak; otoriterliğin arttığını gösterecek, Türkiye’nin Batı’dan uzaklaşması anlamına gelecek eğilimler de önümüzdeki dönem yine piyasalarca fiyatlanacak riskler arasında.

Bir bankacı, “Aslında küresel şartlar uygunken bu fırsatı yine kullanmamış oluyoruz” dedi. FED’in faiz artışının gecikeceği beklentileri yoğunlaştıkça bizim gibi ülkelere sermaye girişi olduğunu hatırlatıp, bu fırsattan daha iyi yararlanabileceğimizi kaydeden aynı bankacı, “Buna karşılık siyasi gelişmeler bu fırsatın kaçmasına neden oluyor. Eğer yeni hükümete güven oluşmazsa, bizim gibi ülkeler FED faiz artışının gecikmesine dayalı bahar havasını yaşamaya devam ederken, biz olumsuz ayrışabiliriz, bu risk mevcut” şeklinde konuştu.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)