BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemPfizer aşısı ile aşılanmış kişilerde Delta varyantına karşı düşük antikor----

Pfizer aşısı ile aşılanmış kişilerde Delta varyantına karşı düşük antikor

Pfizer aşısı ile aşılanmış kişilerde Delta varyantına karşı düşük antikor
09 Haziran 2021 - 08:24 www.finansgundem.com

Araştırmalarda, Pfizer-BioNTech aşısı ile aşılanmış kişilerin kanındaki antikor düzeylerinin Alfa (Kent) varyantına nazaran, ilk kez Hindistan’da ortaya çıkan Delta (Hint) varyantına karşı daha düşük olduğu tespit edildi.

The Lancet dergisinde yayınlanan araştırma, Londra’daki Francis Crick Enstitüsü, İngiltere'deki Ulusal Sağlık Araştırmaları Enstitüsü (NIHR) ve ABD’deki California Üniversitesi Biyomedikal Araştırma Merkezi tarafından yürütüldü.

Araştırma ayrıca, antikor düzeylerinin zaman ve yaşla birlikte düştüğünü gösterirken, risk altındaki kişilere sonbaharda destekleyici dozlar yapılmasını öneriyor. Çalışma, antikor düzeylerinin iyileştirilmesi için birinci ve ikinci dozlar arasındaki sürenin kısaltılmasına yönelik mevcut planları da destekliyor. Çünkü yalnızca bir doz Pfizer-Biontech aşısı alındığında, Alfa (Kent) varyantına kıyasla Delta (Hindistan) varyantına karşı daha düşük antikor koruması sağlanıyor.

Araştırmada elde edilen sonuçlar, virüsün aşılardan kaçmak için nasıl evrimleştiğine dair kanıt sağlasa da, bilim insanları aşının etkililiğinin tek ölçütünün antikor seviyeleri olmadığını ve düşük antikor seviyelerinin Kovid-19’a karşı koruma ile ilişkisine dair daha kapsamlı çalışmaların gerekli olacağını söylüyor.

Söz konusu çalışma, bugüne kadar aşı kaynaklı antikorların sağlıklı yetişkinlerde endişe uyandıran en son varyantları nötralize etme yeteneğini inceleyen en büyük araştırma olarak kabul ediliyor. Araştırmacılar çalışmada elde ettikleri bulguları Pfizer aşısından bir ve iki doz aldıktan sonra yeni varyantlara karşı aşının koruma düzeyinin delili olarak G2P-İngiltere Ulusal Viroloji Konsorsiyumu, İngiltere'de Yeni ve Gelişmekte Olan Solunum Virüsü Tehditleri Danışma Grubu (​NERVTAG) ve Aşılama ve Bağışıklama Ortak Komitesi’ne (JCVI) sundular.

Francis Crick Enstitüsü, Ulusal Sağlık Araştırmaları Enstitüsü ve Kaliforniya Üniversitesi Biyomedikal Araştırma Merkezi'nden sağlık çalışanları ve personeli, araştırmanın bir parçası olarak araştırmacıların değişen enfeksiyon risklerini ve aşıya verilen yanıtı izleyebilmeleri için düzenli olarak kan örnekleri ve sürüntüler bağışladı. Araştırmacılar en son keşfedilen endişe verici varyantlarla ilişkili sunulan örnekler sayesinde bu varyantların oluşturabileceği olası riskleri hızlı bir şekilde değerlendirebildiler.

Çalışmada, 3 ay öncesine kadar Pfizer-BioNTech aşısından bir veya iki doz almış 250 sağlıklı kişiden alınan kan örnekleri analiz edildi ve bu kişilerin antikorlarının farklı Kovid varyantlarını etkisiz hale getirme kabiliyeti incelendi. Francis Crick Enstitüsü'nde geliştirilen yeni, yüksek çözünürlüklü bir viral nötralizasyon testi kullanılarak, nötralize edici antikorlar olarak adlandırılan antikorların virüsün hücrelere girişi engelleme kabiliyeti test edildi. Çin'in Wuhan kentinde keşfedilen orjinal suşun yanı sıra, Alfa (Kent), Delta (Hindistan), Nisan 2020'deki ilk dalga sırasında ilk kez Avrupa'da görülen D614G varyantı ve ilk olarak Güney Afrika'da keşfedilen Beta varyantı üzerinde inceleme yapıldı.

Önceki klinik çalışmalardan elde edilen veriler, yüksek antikor titrelerinin (laboratuvarda virüs enfeksiyonunun yüzde 50'sini önleyen en yüksek seyreltme seviyesi) aşının etkinliğinin ve Kovid-19’a karşı daha fazla koruma sağladığının iyi bir göstergesi olduğuna işaret ediyor. İki doz Pfizer aşısı yapılanların Delta varyantına karşı koruma sağlayan antikor sayısının, mevcut aşıların dayandığı orijinal Kovid-19 suşuna nazaran neredeyse 5 kat daha az olduğu, aynı zamanda sadece bir doz alan kişilerde antikor yanıtının daha düşük olduğu bulundu.

Tek doz Pfizer aşısı olanlar orijinal suşa karşı yüzde 79, Alfa (Kent) varyantına karşı yüzde 50, Delta (Hindistan) varyantına karşı yüzde 32 ve Beta’ya karşı yüzde 25 antikor korumasına sahipti. Araştırmacılar sonuçlarda cinsiyete veya vücut kitle endeksine dayalı önemli bir fark bulamadı fakat ikinci dozu alanlar arasında bile zaman ve yaşla birlikte tüm varyantlara karşı antikor düzeylerinin düştüğünü belirledi. Araştırmada örnekleri analiz edilen tüm katılımcılar Pfizer aşısı ile aşılandı. Ancak Oxford-AstraZeneca aşısı ile aşılanmış kişilerde de aynı varyantlara karşı nötralize edici antikor düzeylerini test etmek için çalışmalar yürütülüyor.

UCLH Bulaşıcı Hastalıklar danışmanı ve çalışmada kıdemli klinik araştırma görevlisi olarak yer alan Emma Wall çalışmaya ilişkin şu açıklamayı yaptı:

"Bu virüs muhtemelen bir süre daha etrafta olacak, bu yüzden çevik ve uyanık kalmamız gerekiyor. Çalışmamız, değişen riskler ve koruma hakkında hızla kanıt sunabilmemiz için pandemideki değişimlere yanıt verecek şekilde tasarlandı."

İngiltere'den 12-15 yaş grubu çocuklar için Pfizer-BioNTech aşısına onay

 

Avrupa'dan flaş BioNTech kararı!

 

DSÖ'den Çin aşısı Sinovac'a onay!

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)