BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiPetrolün kontrolü Türkiye’ye geçiyor----

Petrolün kontrolü Türkiye’ye geçiyor

Petrolün kontrolü Türkiye’ye geçiyor
26 Mart 2013 - 16:21 www.finansgundem.com

Ankara’da yürütülen sıkı pazarlıkta dev projelerde son aşamaya gelindi. Türkiye’ye, günde kaç milyon varil petrol akacak?

Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani’nin, ABD Dışişleri Bakanı Kerry ile Irak’ta görüştükten sonra soluğu Ankara’da alması, siyasi çevrelerde heyecan yarattı. Nitekim Başbakan Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Davutoğlu ile Neçirvan Barzani arasında 2 saate yakın süren görüşmede nelerin konuşulduğu büyük merak uyandırdı. Kuzey Irak Yönetimi ile doğalgaz ve petrole yönelik projelerde son aşamaya yaklaşılırken, söz konusu pazarlıkların Türkiye’ye getireceği yararı Erdal Sağlam kaleme aldı. Hürriyet yazarı Sağlam, köşesinde şunları kaleme aldı:
“Yapılan hazırlıkların detayları açıklanmıyor ama çok kapsamlı olduğunu biliyoruz. K. Irak petrollerinin Türkiye üzerinden pazara açılması mümkün olacağı gibi, Türkiye’nin üretimden satışa kadar her aşamada işin içinde olacağı ve hem ucuz enerji kaynaklarına erişim, hem de ticarette büyük pay sahibi olacağı anlaşılıyor.
Yapılan hazırlıkların bir başka önemi de sadece K. Irak sınırları içindeki enerji kaynaklarıyla sınırlı olmamasında yatıyor. K. Irak sınırları içindeki doğalgaz ve petrol kaynaklarının yanında özellikle Ninava eyaleti içinde yer alan Musul ve Anbar bölgesindeki enerji kaynaklarının da aynı kapsamda değerlendirildiğini, aynı proje  kapsamında, birlikte düşünüldüğünü söyleyebiliriz.
Bu proje hayata geçtiğinde çok büyük kaynakların Türkiye adına kullanımı söz konusu olacak. Rakamsal olarak belirtecek olursak; K. Irak ve Sünni bölgesinin petrol kaynakları birlikte ele alındığında, günde 3 milyon varil petrolün Türkiye’ye akacağını söyleyebiliyoruz. Türkiye’nin günlük petrol tüketiminin 650 bin varil olduğunu düşünürsek, Türkiye ihtiyacının yaklaşık 4-5 katı bir petrolden söz ediyoruz.
Doğalgazda da, yine K. Irak ve Sünni bölgesi kaynakları birlikte ele alındığında, Türkiye’ye akacak doğalgaz, yıllık 30 milyar metreküpü buluyor. Türkiye’nin şu anda yıllık doğalgaz ihtiyacının 50 milyar metreküp olduğu düşünüldüğünde, bu da ihtiyacın yarısından fazlasına denk geliyor. Aynı projeye İsrail gazının da eklenmesi halinde, buradan gelecek 10 milyar metreküple birlikte Türkiye’ye akacak doğalgaz toplam 40 milyar metre küpe çıkıyor. Bu da doğalgazda arz güvenliği , kaynak çeşitlendirmesi açısından çok büyük bir adım olacak…”
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)