BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaPetroldeki tarihi düşüş, hedge eden havayollarına yaramadı----

Petroldeki tarihi düşüş, hedge eden havayollarına yaramadı

Petroldeki tarihi düşüş, hedge eden havayollarına yaramadı
10 Mart 2020 - 12:51 www.finansgundem.com

Havayolu şirketlerinin en büyük maliyet kalemi olan yakıtı hedge eden Ortadoğu'lu havayolu şirketlerinin petrol fiyatlarındaki sert düşüşten zarar göreceği, ABD'li şirketlerin ise yararlanabileceği belirtiliyor

Düşen petrol fiyatları genelde havayolu şirketlerinin yüksek maliyetlerini azaltması açısından avantajlı olsa da yakıtı yüksek seviyelerden hedge eden şirketler halihazırda koronavirüs etkisiyle seyahatlerin de azaldığı bir dönemde petroldeki bu düşüşü avantaja çeviremiyor.

Şirketler genelde gelecekteki fiyat artışlarından korunmak amacıyla yakıtını hedge ediyor, Singapur Havayolları, British Airways ve Ryanair Holding Plc de bunlardan birkaçı, petroldeki bu serbest düşüş ise bu şirketlerin paralarını şimdi maliyetli hale getiriyor.

Brent petrolün varil fiyatı dün yaklaşık üçte birini kaybederek 31 dolara kadar düşerken ve 1991'deki Körfez Savaşı'ndan beri en büyük düşüşünü kaydederken, Singapur Havayolları bu ay sonuna kadarki yakıt ihtiyacının beşte dördünü 76 dolardan hedge etti. Fiyat düşüşünün, ekonomisi petrole bağlı Ortadoğulu şirketlere doğrudan etkileri olabileceği belirtiliyor.  

Seul'deki Eugene Investment & Securities'de Analist olan Bang Min Jin, "Petroldeki dramatik düşüş havayolları şirketleri için iyi bir haber değil çünkü şu an kimse seyahat etmiyor. Yakıtını hedge etmeyen firmalar, hedge edenlere göre daha iyi durumda olacak" diye konuştu.

Hedge mekanizmasını daha az kullanan ABD'li şirketlerin yüksek oranda bu mekanizmayı kullanan Avrupa ve diğer bölgelere kıyasla daha avantajlı olacağı belirtiliyor.

Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği geçen Perşembe günü yaptığı açıklamada koronavirüsün havayolu şirketlerinde 113 milyar dolar kayba neden olabileceğini, yakıt fiyatlarındaki düşüşün ise maliyetleri 28 milyar dolar azaltarak darbe alan sektörü bir nebze rahatlatacağını bildirdi.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)