BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiPetrolde tavan fiyat rafa kalkıyor, fiyatlarda yeni zirveler olası----

Petrolde tavan fiyat rafa kalkıyor, fiyatlarda yeni zirveler olası

Petrolde tavan fiyat rafa kalkıyor, fiyatlarda yeni zirveler olası
04 Temmuz 2022 - 15:24 www.finansgundem.com

Dünya petrol piyasası, Rus petrolüne yönelik uygulanması planlanan tavan fiyat teklifine ikna olmamışa benziyor. Bu durumun zaten yüksek olan petrol fiyatlarında yeni bir sıçramaya neden olabileceğinden endişe ediliyor.

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Analistler ve petrol piyasası oyuncuları, ham petrol alımlarında yaşanacak olası bir fiyat sınırının, Rusya’nın petrol gelirlerini kesintiye uğratmak için elverişli bir yol olmadığını düşünüyor. Petrol piyasasında olası bir atalete ve soğukluğa yol açacak bu durumun petrol fiyatlarının yeni zirveler yapmasına yol açacağından endişe ediliyor.

Asya’dan gelen yüksek talep işleri bozuyor

S&P Global’den David Lewis ve Paul Hickin’in haberine göre, G7 toplantıları ardından önerilen tavan fiyatla ilgili ayrıntılar net olmasa da, küresel alıcılardan oluşan bir koalisyonun Rusya’dan deniz yoluyla taşınan ham petrolü satın almak için bir tavan fiyat üzerinde anlaşması bekleniyor. İşlemlerin ‘tavan fiyat’ altında yapılması halinde ise alıcıların ABD, AB ve İngiltere’nin nakliye, sigorta ve finansman piyasalarına erişebilecekleri kabul ediliyor.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, Rusya’nın en önemli ihracat bölgesi olan Urallar, Avrupalı alıcılar için brent petrole göre indirimli şekilde işlem görüyor ancak bu durum bile varil satış fiyatının hala 80 doların oldukça üzerinde gerçekleşmesini engelleyemiyor. Bunda Asya’dan gelen talebin etkisi önemli rol oynuyor. Asya’da var olan kararlı talep, fiyatların tekrar Rusya’nın istediği seviyeye yükselmesine neden oluyor.

Asya’da gelen kararlı talep, fiyatların tekrar Rusya’nın istediği seviyeye yükselmesine neden oluyor.

Yaptırımları zayıflatabilir

İngiltere merkezli bankacılık ve finansal hizmetler şirketi Standard Chartered, temel endişelerinin fiyat sınırı ve bu sınırın uygulanmasındaki potansiyel karmaşıklığın, mevcut yaptırımların çalışmasını boşa çıkarabilmesi olduğunu belirtiyor. Standard Chartered, tavan fiyat uygulamasını mevcut yaptırımların geliştirilmesi için geçerli bir yöntem olmaktan çok, istenmeyen yan etkileri olabilecek karmaşık bir ek politika olarak gördüklerini ifade ediyor.

Güncel durumda İngiltere, ABD ve AB, Rusya’dan deniz yoluyla yapılan ham petrol alımlarını yasaklamanın yanı sıra, Rus ham petrolünü üçüncü ülkelere taşıyan gemilerin sigortalanmasını yasaklama konusunda da uzlaşmış durumda. Sektörün petrol alım satımı yapan bileşenleri ise bu sistemin nasıl işleyeceği konusunda kararsız. Bu kararsızlıkta ham petrol ticaretinin serbest bir piyasa olmasının büyük rolü bulunuyor. Ayrıca petrol piyasasında hayata geçecek bir tavan fiyat uygulamasının, AB’nin 5 Aralık tarihine kadar Rusya’dan ham petrol alımlarına ambargo koyan altıncı yaptırım paketini de zayıflatacağı görüşü hakim. Petrol piyasası oyuncuları, petrol tavan fiyatının üst sınırının kapalı ve ucuz olması durumunda ise talebin artacağından ve gereken hacmin tahsis edilemeyeceğinden endişe ediyor.

İşe yarayacak mı?

Veri analizi şirketi Platts Analytics ise yaptığı araştırmada, tavan fiyat uygulamasının ABD’nin küresel kesintileri ve fiyat artışlarını sınırlandırarak Rus petrol gelirlerini azaltma amacına hizmet etse de Rusya’nın bir tavan fiyatla petrol satmayı reddedebileceği ve arzı kesebileceği endişelerinin de dikkate alınması gerektiğini belirtiyor. Her durumda ABD, en azından şimdili Rus petrol ihracatına cari fiyatlarla ikincil yaptırımlar uygulamakta tereddüt ediyor ve bu da petrol arzını baskılıyor.

İngiltere, ABD ve AB, Rusya’dan deniz yoluyla gerçekleştirilen ham petrol alımlarını yasaklamanın yanı sıra, Rus ham petrolünü üçüncü ülkelere taşıyan gemilerin sigortalanmasını yasaklama konusunda da uzlaşmış durumda.

Analistler, Rus petrol ihracatçılarının petrol satışını istikrarlı bir şekilde sürdürmeleri için tavan fiyatın 40 dolar olarak belirlenmesi gerektiğini öngörseler de petrol piyasasının büyük oyuncuları fiyatı çok düşük tutmanın Rusya’daki üretim kaybı nedeniyle küresel petrol fiyatlarında sezgisel bir artışa yol açabileceğini öne sürüyor. Tavan fiyatın çok yüksek ayarlanması ise Batı’nın Rus petrol gelirlerini düşürme amacına hizmet etmeyeceği düşünülüyor.

Petrol piyasasında hayata geçecek bir tavan fiyat uygulamasının AB’nin 5 Aralık tarihine kadar Rusya’dan ham petrol alımlarına ambargo koyan altıncı yaptırım paketini zayıflatacağı görüşü hakim.

Petrol fiyatlarında yeni zirveler olası

Bir diğer hakim görüş ise petrol piyasasına yönelik devlet müdahalelerinin uzun vadede son kullanıcıya zarar vereceği. Ayrıca, petrol ticaretinde uygulanacak yüksek oranlı indirimlerin Rus petrol üreticilerini vanaları kapatmaya ya da ürün stoklamaya mecbur edeceğinden korkuluyor. Peterson Uluslararası Ekonomi Enstitüsü'nden Olivier Blanchard, Rus petrol üretiminde yaşanacak yüzde 20’lik bir düşüşün küresel petrol fiyatlarında 10 dolarlık bir artışa karşılık geleceğini belirtiyor. Dolayısıyla, tavan fiyat uygulaması eşgüdümlü uygulanamadığı takdirde bu durumun küresel petrol fiyatlarında yeni zirveler görülmesine neden olacağına kesin gözüyle bakılıyor.

Finansal hizmetler ve veri analizi şirketi Kpler’den alınan nakliye verilerine göre ise Rus ham petrolünün ihracatı Mayıs ayında son üç yılın en yüksek seviyesine ulaşmış durumda. Kürsel petrol ticaretinin önemli aktörlerinden PVM Oil analistleri ise yeni yaptırım politikasının Rus petrol gelirlerine, mevcut alıcıların ambargosundan daha fazla zarar vermesi olasılığını yüksek görüyor.

Petrol fiyatları için felaket senaryosu!

 

G7 ülkelerinden Rus petrolüne tavan fiyat planı

 

Macron, Rus petrolüne fiyat sınırı uygulanmasına destek verdi

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)