BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiPetrol üreticisi ülke resesyonda----

Petrol üreticisi ülke resesyonda

Petrol üreticisi ülke resesyonda
03 Mart 2017 - 07:15 www.finansgundem.com

Akşam yazarı Deniz Gökçe, Afrika'nın en büyük petrol üreticisi ülkesi Nijerya'nın ekonomisindeki daralmayı değerlendirdi. İşte Gökçe'nin o yazısı:

Lagos’ta yazan Maggie Fick tarafından aktarıldığına göre Afrika’nın en büyük petrol üreticisi olan Nijerya, tam 25 yıl sonra ilk defa 2016'da peşpeşe dört çeyrek daralarak ülke tarihinin ilk daralma yılını yaşamaya başladı.

2016'nın başında ülke, bir yandan petrol fiyatlarının azalması nedeniyle ve de diğer yandan da ham petrol üretiminin, Nijer Deltası'nda petrol borularına askeri saldırılar sonrası tahribat nedeniyle artırılamaması nedeniyle resesyona düştü.

Nijerya Ulusal İstatistik Bürosu ülkenin 2015'te yaşadığı yüzde 2.8 büyümeden sonra ekonominin 2016'da yüzde 1.5 daraldığını belirtti. 2016'nın son üç ayında ise Nijerya yüzde 1.3 daralma geçirmişti.

Devlet İstatistik Bürosu düşük enflasyon ortamında azalan tüketim talebinin yanında pipeline’lara karşı yapılan tahribat sonucunda ülkenin döviz rezervlerinin büyük çapta daraldığını ve bu gelişmenin de ülkenin parasının değerini düşürdüğünü ekledi.

2016'da Nijerya petrol sektörü yüzde 14 kadar daralmış, üretim de 2015'te günde 2.13 milyon varilden, 2016'da günde 1.833 milyon varile düşmüştü.

Nijerya’da devletin gelirlerinin yüzde 70 kadarı petrol gelirlerinden sağlanmakta. İhracat gelirlerinin ise yüzde 90 kadarı petrolden elde ediliyordu.

Ekonomik sorunlar büyük çapta döviz kaybı nedeni ile de iyice artmış durumda. Döviz kıtlığı petrol dışındaki ekonomiyi, özellikle imalat sanayi sektörünü ithalat yapamaz hale getiriyor. Bunun sonucu da on binlerce işçinin işsiz kalması oluyor.

Şirket yöneticileri hükümetin krize çok geç müdahale ettiğini belirtiyorlar. Devletin özellikle ülke parası Naira’nın değerini yönetemediği ve almaya çalıştığı önlemlerin de tersine krizi büyüttüğü gündeme getiriliyor.

Haziranda hükümet dövizin değerini tamamen piyasada belirleme sistemine geçmişti. Ayrıca bazı lüks sayılan şeylerin ithalatını da yasaklamıştı. Bu önlemler de tersine doların karaborsaya geçmesine ve yüzde 30 kadar da prim yapmasına yol açmıştı.

Merkez Bankası ise Nijeryalıların okul veya sağlık gibi konularda dolar alabilmesi için, resmi kurun yüzde 20 üstünde bir değerden döviz verilebileceğini gündeme getirmişti.

Nijerya Başkanı Muhammadu Buhari sağlık sorunları nedeni ile beş hafta için ülke dışına gitti. Yardımcısı Yemi Osinbajo ise ekonomik reform adımlarını Başkan’dan daha hızlı gündeme getirmeye başlamıştı. Ancak ülke parası Naira’nın döviz kurunu değiştirmek için yetkisi yoktu. Çünkü Başkan Buhari ülkenin parası Naira’nın değer kaybının fakir vatandaşlara çok zarar verdiğini defalarca gündeme getirmişti. Nijerya bugünlerde zorda!

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)