BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiPetrol şirketleri yolun sonuna yaklaşıyor----

Petrol şirketleri yolun sonuna yaklaşıyor

Petrol şirketleri yolun sonuna yaklaşıyor
07 Temmuz 2021 - 17:08 www.finansgundem.com

Gün geçtikçe daha ciddi bir sorun haline gelen iklim değişikliği karbon emisyonunun en büyük sorumlusu olan petrol ve doğalgaz şirketlerini emekliliğe zorluyor.


FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

İklim değişikliği konusu petrol ve doğalgaz şirketlerinin geleceğini oldukça belirsiz hale getirdi. Hissedarlar ve siyasiler petrol şirketleri üzerindeki baskılarını artırırken sektörün yolun sonuna geldiğine ilişkin düşünceler de giderek yaygınlaşıyor. Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre enerji ve doğal kaynaklar şirketlerine danışmanlık yapan Critical Resource’un Kurucusu Daniel Litvin sektör acilen toplu bir biçimde harekete geçmesi gerektiğini belirtiyor. ESG yatırımları ve jeopolitik riskler konusundaki çalışmalarıyla bilinen Litvin, Financial Times’taki yazısında şu ifadelere yer verdi:

Bazı insanlar zarif bir şekilde yaşlanır ve emeklilikleri için onlarca yıl öncesinden planlarını yapar. Diğerleri ise ileriyi planlamakta zorlanır ve kaotik bir miras bırakırlar. Petrol ve doğalgaz endüstrisinin karşı karşıya olduğu yol ayrımı tam olarak bu.

Küresel sıcaklıklardaki artışı 1,5 derece ile sınırlama hedefine ulaşacaksak, önümüzdeki 2 ila 30 yıl içinde dünyadaki petrol ve doğal gaz üretiminin büyük kısmının durdurulması gerektiği artık kaçınılmaz görünüyor. Ancak, bazı petrol ve gaz şirketlerinin yenilenebilir enerjiye artan yatırımlarına ve ‘Petrol ve Gaz İklim Girişimi’ gibi işbirliklerine rağmen, şimdiye kadar sektörün emisyonla mücadele çabaları kesinlikle yeterli değil.

Birkaç büyük, çoğunlukla Avrupalı şirketlerin, son zamanlarda sadece operasyonlarından kaynaklanan karbon emisyonu için değil, aynı zamanda tedarik zincirlerinden gelenler için de "kapsam 3" emisyonları olarak adlandırılan 'net sıfır' hedefleri belirlediği doğru. Bununla birlikte, söz konusu şirketler için bile, hedeflerin kapsadığı şeyin tanımları değişirken, bu hedeflere ulaşma rotaları kötü tanımlanabilir ve şirketler karbon emisyonlarının büyük çoğunu "dengeleme" niyetlerine güveniyor olabilirler.

Sektördeki diğer şirketler ya sadece operasyonel emisyonları için net sıfır hedefleri belirliyor ya da henüz hiç belirlemiyorlar. Birçoğu, son kullanım emisyonlarının müşterilerin sorumluluğunda olduğunu savunarak "kapsam 3" hedeflerini belirleme fikrini reddediyor.

Bu arada, iklim aktivistleri ve yeşil hassasiyetli yatırımcılardan oluşan farklı bir ordu, büyük petrol şirketlerini daha hızlı hareket etme talebiyle bir dizi olağanüstü hissedar kararına imza atıyor ve yasal yaptırım davasında galip geliyor. Sektör dışı gruplar da şirketlerin iklim planlarının küresel emisyon azaltma hedefleriyle gerçek anlamda uyumlu olup olmadığını değerlendirmek için metodolojiler geliştirmeye öncülük ediyor.

Tüm bu etkinliğin kendi sınırlamaları var. Şimdiye kadarki ana hedefler, marka ismine zarar veren kampanyalara karşı duyarlı, Batı’da listelenen büyük şirketlerdi. Ancak dünyadaki petrol ve doğalgazın büyük kısmı devletlere ait veya halka açık olmayan özel şirket grupları tarafından üretiliyor. Ayrıca, petrol ve doğal gaz üretimini azaltma yükünün nasıl paylaşılacağına ilişkin önemli sorular devam etmektedir. Örneğin, en düşük maliyetli üreticilerin faaliyetlerine devam etmesine izin verilmeli mi yoksa yoksul ülkelerden ihracata ayrıcalık tanıma konusunda ahlaki bir durum var mı?

Tüm bunların ortasında, sektör artık inisiyatifi geri alma ve emeklilik için daha iddialı bir plan yapma fırsatına sahip. Üç adımda sektörde güçlü bir etki yaratılabilir.

İlk olarak, konuya olan farklı biçimdeki yaklaşımların bolluğu kurumsal dönüşü gerçeklikten ayırt etmeyi zor hale getiriyor. Bu nedenle sektörün mevcut ve öngörülen emisyon uygulamaları için bir açıklama standardı geliştirmesi gerekir.

İkinci olarak, sektör, iklim planlarının küresel emisyon azaltma hedefleriyle uyumlu olmasını sağlamak için şirketler konusunda kendi metodolojisini geliştirmelidir. Bunun bir parçası olarak, şirketlerin kapsam 3 emisyon planlamaları uzun vadeli hedef belirlemeleri beklenmelidir.

Bu metodolojiyle, ister temiz enerjiye geçiş konusunda çeşitlendirme, ister hissedarlara nakit iade edilmesi olsun, şirketlerin petrol ve gaz üretimini kısarken kendi stratejilerini tasarlamalarına izin vermelidir. Aynı şekilde şirketler, bazı üretim dengeleme ve karbon yakalama projelerini dağıtmak konusunda özgür olacaktır. Ancak şirket planlarının belirsiz niyet ifadeleriyle değil, ayrıntılı ve doğrulanabilir şekilde yapılması gerekir.

Metodolojinin ayrıca tüm üreticilere (devlet ve özel sektöre ait dahil) uygulanacak kadar uyarlanabilir olması gerekirken, şirketlerin ev sahibi ülkelerdeki kalkınma ihtiyaçlarına bağlı olarak karbon emisyonlarını azaltmada daha büyük veya daha az yük üstlenmeleri bekleniyor. Daha da önemlisi, tek bir kimlikle yapılacak bu tür bir yaklaşımla sorunlarla başa çıkmak, konuya odaklanan sayısız kampanyadan daha fazla iklim etkisi elde etme potansiyeline sahip olunacaktır.

Üçüncü olarak, sektör, hükümetler tarafından desteklenen küresel üretimi sınırlamak için bir tür işbirliği mekanizmasıyla petrol ve gazın azaltılmasını desteklemeye yönelmelidir. Bu daralan bir pazarda endüstri kârlarını korumanın kritik bir yolu olabilir. Petrol ve doğal gaz talebi azaldıkça, birçok şirket muhtemelen sektörün iyi günleri sona ermeden üretimi en üst düzeye çıkarmak için yarışacaktır. Ancak bu durum, fiyatlarda olası bir çöküşü tetikleyebilir ve sektördeki herkese derinden zarar verebilir.

Opec'in petrol fiyatında limit oluşturabilmek için üyeleri arasındaki üretimi sınırlamaya çalışması gibi, endüstrinin daha geniş bir kesitini kapsayan bir düzenleme, şirketlerin emisyon hedeflerine uygun üretim sınırlarına bağlı kalmasını sağlayabilir. Nitekim, iklim aktivistleri şu anda hükümetler arasında küresel bir "Fosil Yakıtların Azaltılmasının Desteklenmesi Antlaşması" fikrinin bir benzeri konusunda teşvik rolünü üstleniyor. Sektör buna paralel bir konsept geliştirilerek kendi çıkarlarına hizmet edilebilir.

Tüm bu önlemlerin uygulanması elbette son derece zorlu ve karmaşık olacaktır ve bağımsız tarafların gözetimi gerekmektedir. Petrol ve doğalgaz kırılgan, rekabetçi bir sektördür. Bu yüzden de işbirliğinin özenli olması gerekecektir. Ancak trilyonlarca dolarlık bir sektör için ağırbaşlı bir emeklilik planlamak asla kolay olmayacaktır.

Petrol, kayıpların peşinde

 

ABD tahvil faizleri 5 ayın en düşük seviyesini gördü

 

ESG çılgınlığında yatırımcılar yanıltılıyor

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)