BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiPetrol şirketleri neden yeşil enerjiye yatırım yapmıyor?----

Petrol şirketleri neden yeşil enerjiye yatırım yapmıyor?

Petrol şirketleri neden yeşil enerjiye yatırım yapmıyor?
13 Şubat 2022 - 13:02 www.finansgundem.com

Paranın hep sistemde kalmasın isteyen çok uluslu ve köklü şirkeler yeniliklere karşı tutucu bir tutum sergiliyor. Onlar için daha fazla nakit yeni tasarruf ve harcama anlamına geliyor. Bu da kapitalist sistemin çarkların döndürüyor.

FİNANSGUNDEM.COM

Temelinde hep daha zengin olma anlayışı yatan kapitalist sistem nasıl işliyor? Bu soruya petrol şirketleri üzerinden yaptığı analizle yanıt veren Tim Worstall, Adam Smith Enstitüsü bloğundaki yazıda son dönemde rekor kar açıklayan petrol şirketinin bu kazançlarını neden yeşil enerjiye yönlendirmediklerinin tartışıldığına dikkat çekiyor. Worstall, bu şirketlerin yeni yatırım yerine karlarını ortaklarıyla paylaşmayı tercih ettiğini belirtiyor.

BP DENEDİ AMA BAŞARAMADI

Hidrokarbonların nasıl delineceği en iyi bilen şirketlerden biri olan BP, bir alana güneş panellerini nasıl yerleştireceğini en iyi bilen şirketlerden biri. “Aslında, bunu zaten test etti” diye yazan Worstall, eskiden dünyanın en büyük güneş enerji yatırımlarını yapan BP’nin bu alanda fazla karlılık görmediği için yatırımlarını sürdürmediğini belirtiyor. Enerji işi yapıyor diye bir petrol şirketinin yeşil enerjiye de yatırım yapmak zorunda olmadığının altını çizen Worstall, bunun Sonuçta hepsi ulaşımla ilgili olduğu için Airbus'ın araba, Ford’un bisiklet ve Rover tren yapması gerektiğini varsaymak anlamına geldiğini belirtiyor.

PARA ORTADAN KAYBOLMUYOR

Zaten bu tarz girişimlerin kapitalist sistemin ruhuna da aykırı olduğunu anlatan Tim Worstall, BP’nin yeni yatırımlardan ziyade yıllar önce yaptığı yatırımların meyvesini toplayarak ortaklarıyla paylaşmayı tercih ettiğini belirtiyor ve parayı hissedarlarıyla paylaşırsa o zaman paranın ortadan kaybolmayacağına dikkat çekiyor.

Çünkü temettü alan ortakların yapacağı iki şey olduğunu söylüyor Tim Worstall; biriktirmek veya harcamak. Yani biriktirirken yeniden hisse senedi alacaklar para sisteme girecek ve alışveriş yaparak ekonominin çarkını döndürecekler.

Hedef; daha zengin, daha özgür ve daha mutlu bir kitle…

Aynı sektörde bile olsa yapılacak yeni bir yatırımın geri dönüş oranı, zarar etme olasılığı ve dağıtılabilecek karın azılması gibi risklerin bu tarz şirketler tarafından çok fazla göze alınmadığına değinen Worstall, ancak geçmişte bu tarz şirketlere yatırım yapan girişimcilerin yenilenebilir enerji alanında da kaynak aktararak gelecek nesli finanse etmek için çaba harcadığını belirtiyor.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)