BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiPetrol lobileri iklim sorumluğundan kaçmaya çalışıyor----

Petrol lobileri iklim sorumluğundan kaçmaya çalışıyor

Petrol lobileri iklim sorumluğundan kaçmaya çalışıyor
02 Ağustos 2021 - 18:00 www.finansgundem.com

ABD piyasa düzenleme kurumu SEC tüm şirketlerden yıl sonuna kadar emisyon bildirimlerini finansal raporları kapsamında talep ediyor. Köşeye sıkışan petrol şirketleri ise lobicilik faaliyetlerini artırdı

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD yönetiminde çevre hassasiyetine karşı kurumsal şirketlerin direnişi devam ediyor. Financial Times’ın haberine göre şirket lobileri iklim değişikliğine ilişkin bilirim yapılmasını zorunlu kılan çalışmaları sulandırmaya çalışıyor.

Lobi raporları, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’nun (SEC) şirketlerden ve sektör gruplarından iklimle ilgili zorunlu finansal açıklamaları hazırlamasını zorunlu tutulması konusunda adeta bir bilek güreşi gerçekleştiğini gösteriyor. ABD Senatosu lobi faaliyetleri açıklamaları bazı şirketlerin bugüne kadar ilk kez SEC’e başvurduğunu gösteriyor.

SEC Başkanı Gary Gensler bu hafta yaptığı açıklamada, kurumun yatırımcılara şirketlerin iklim risklerini değerlendirmek için tutarlı ve karşılaştırılabilir bilgiler sağlamayı amaçlayan zorunlu iklim raporlama önerilerini yıl sonuna kadar sunmasını istediğini söyledi.

Gensler, Perşembe günü yaptığı açıklamada, “İklim riski açıklamaları söz konusu olduğunda, yatırımcılar ellerini kaldırıyor ve düzenleyicilerden daha fazlasını istiyor. İklim riski ile ilgili açıklamalara daha fazla açıklık getirebileceğimizi düşünüyorum” ifadelerine yer verdi.

Raporlara göre rafineri şirketi Phillips 66 ve petrol şirketi Baker Hughes bu yıl SEC'de ilk kez lobi faaliyetlerine başladı. Her iki şirket de iklimle ilgili bilgilendirmeler konusun SEC’te lobi faaliyeti yaptıkları yegâne sorun olarak sıraladı.

Dünyanın en büyük bağımsız petrol üreticisi ConocoPhillips 7 yıl sonra ve İngiliz petrol devi BP'nin ABD kanadı beş yıl sonra ilk defa SEC’te lobi faaliyetlerine yeniden başladı. Ticari gruplar da lobi çalışmalarını yoğunlaştırdı.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre iklim değişikliği konusunda artan endişeler yatırımcıların karbon emisyonuna ilişkin şeffaf bir raporlama talebini de beraberinde getirdi. BlackRock gibi dev yatırım grupları karbon emisyonu yüksek olan şirketlere yatırım yapmaktan çekindiğini belirtiyor. Bununla birlikte emisyon rakamları yüksek olan şirketler iklim değişikliğinin sorumlusu olarak düzenleyici kurumların ve kamuoyunun hedefinde olma riski altındalar.

Sektörün en güçlü Washington lobi grubu olan Amerikan Petrol Enstitüsü’nün (API) Kurumsal Politikalar Başkan Yardımcısı Stephen Comstock, "Ek görüşmeler yapıyoruz ve yapmayı planlıyoruz. Diyalog iyi gidiyor ve güçlü sorular soruluyor. Bu yüzden bu faaliyetleri kesinlikle değerli konuşmalar olarak görüyorum" dedi.

API, şirketler için yasal sorumluluğun kendileri için daha büyük olduğu yıllık raporlarında iklim açıklamalarını bildirmek zorunda kalmaktan kurtarmasını istediklerini söyledi. Açıklamada ayrıca, dolaylı emisyonların müşteriler tarafından yakılmasından kaynaklananları bildirimlerin pratikliği konusunda da endişe duyuyor. Gensler, SEC'in kapsam 3 emisyonlar hakkında açıklama gerekip gerekmeyeceğini konusunu değerlendirdiklerini açıkladı söyledi.

Petrol devi Chevron Haziran ayında SEC'e gönderdiği bir mektupta, "Sorumluluk hususlarını uygun şekilde ele almak için" iklimle ilgili yeni bildirimlerin düzenleyici kurum belgelerinde "dosyalanmaması" gerektiğini belirtmişti.

BP’den SEC’e gönderilen diğer bir mektupta ise yeni kuralların şirketlerin kendi operasyonlarından kaynaklanan emisyon hesaplamaları hakkında en uygun metodolojiyi belirleyebilmeleri için izin verilmesi gerektiği söyleniyor. Şirketten yapılan açıklamada, SEC'in iklim değişikliğine ilişkin yeni bildirim gerekliliklerini kabul ederek destek verdiği belirtildi.

Baker Hughes, Philipps 66 ve ConocoPhillips şirketleri konuyla ilgili yorum yapmadı.

Bill Gates’ten iklim senaryoları!

 

ABD'de imalat endeksi beklentinin altında kaldı

 

Borsalarda düzeltme döneminde öne çıkan 6 sektör

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)