BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemPetrol "İran ihracatına" muafiyetin kaldırılacağı haberi ile sert yükseldi----

Petrol "İran ihracatına" muafiyetin kaldırılacağı haberi ile sert yükseldi

Petrol İran ihracatına muafiyetin kaldırılacağı haberi ile sert yükseldi
22 Nisan 2019 - 09:11 www.finansgundem.com

Petrol fiyatları, ABD'nin İran'dan petrol alımına sağladığı muafiyeti kaldırmaya hazırlanması ile sert yükseldi

Petrol fiyatları, ABD yönetiminin bazı ülkelere İran'dan petrol alımı için sağladığı muafiyeti kaldıracağı yolundaki haberin ardından yaklaşık altı ayın en yüksek seviyesine tırmandı.

Vadeli petrol kontratları Londra'da yüzde 3.3 kadar yükselerek Kasım başından bu yana gün içi  en yüksek seviyesine çıktı. Konu hakkında bilgiye sahip dört kaynağa göre, Dışişleri Bakanı Mike Pompeo Pazartesi günü, İran'dan petrol alımına ilişkim muafiyetin yenilenmeyeceği yönündeki kararı açıklayacak. ABD ayrıca, İran kararı sonrası piyasada doğabilecek açığı kapatmak için Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi diğer büyük petrol tedarikçilerinden gelecek taahhütleri de duyuracak.

Petrol fiyatları bu yıl, Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu (OPEC) ve aralarında Rusya'nın da bulunduğu ortaklarının piyasadaki arz bolluğunu gidermek için üretimi kısma taahhütlerini sürdürmeleri ile birlikte yaklaşık yüzde 40 yükseldi. ABD'nin İran ve Venezuela'ya yönelik yaptırımları ve bunun yanında Libya'daki beklenmedik üretim kayıpları da arzın daha fazla sıkışmasına neden oldu. ABD'de üretim artışının yavaşlamakta olduğuna ilişkin işaretler ve Nijerya'da önemli bir boru hattındaki aksaklık da yukarı yönlü beklentileri güçlendiriyor.

Seul'de Samsung Futures Inc. emtia analisti Kim Kwangrae, "Fiyatlar, küresel arzın ABD'nin İran petrolüne yönelik muafiyeti kaldıracağının söylenmesi ile birlikte hızlı bir şekilde daralacak," dedi ve "Bu da ABD'li petrol arama şirketlerinin faaliyetlerini artırmalarına neden olabilir" şeklide görüş bildirdi.

Haziran vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 2.34 dolar yükselerek varil başına 74.31 dolara kadar çıkmasının ardından Singapur saati ile 11:50'de 73.75 dolara geldi. Kontrat Perşembe günü 35 sent yükseldi ve üst üste dördüncü haftayı da değer kazanarak geçti. Londra ve New York'ta Cuma günü Hayırlı Cuma tatili dolayısıyla vadeli işlemler yapılmadı.

Pazartesi günü vadesi dolacak Mayıs vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 1.87 dolar yükselerek varil başına 65.87 dolara kadar çıktı. Daha aktif işlem gören Haziran kontratı yüzde 3 yükselerek 65.99 dolara ulaştı. Küresel gösterge Brent petrolü, Haziran vadeli WTI'a kıyasla 8.24 dolar primli işlem gördü.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)