BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPiyasaPerakendede aralık hüsranı----

Perakendede aralık hüsranı

Perakendede aralık hüsranı
05 Ocak 2014 - 20:28 www.finansgundem.com

Yıllık cironun yüzde 14'ünün gerçekleştiği aralık ayında hedeflenen satış yapılamadı.

Türkiye'de ekonomik krize dönüşen 17 Aralık operasyonu, perakende sektörünü vurdu. Sektörün yıl boyunca en fazla ciroyu gerçekleştirdiği aralık ayı sönük geçerken, yüzde 50'lik indirimler bile işe yaramadı. Şirketlerin ciroları bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 15 azaldı. Kigılı'nın CEO'su Hilal Suerdem, kasım ayı sıcak geçtiği için bu yıl indirimi erkene çektiklerini söyledi. Aralık başında yüzde 50 indirime girmelerine rağmen bu yılbaşında hedeflenen satışı yakalayamadıklarını belirten Suerdem, "Tüketiciler harcama konusunda çekimser. Bir de kur artışıyla AVM'lere döviz üzerinden ödediğimiz kiralar durgunluğun tuzu biberi oldu" dedi.

CİRONUN YÜZDE 14'Ü

Aralık, perakende sektörünün en verimli ayı. Hazır giyim ve ayakkabıda yapılan yıllık 45 milyar liralık cironun yüzde 15'i bu ayda gerçekleşiyor. Matraş Deri'nin patronu Erdal Matraş, ülkede yaşanan sıkıntılı sürecin satışları olumsuz etkilediğini söyledi. "Bu yıl yılbaşı, yılbaşı gibi olmadı" diyen Matraş, aralık ayının son 15 gününde yaşanan olayların perakendeyi olumsuz etkilediğini kaydetti. Matraş, "2013 çok rahat bir yıl olmadı. 17 Aralık operasyonu, Gezi olaylarını bile gölgede bıraktı" şeklinde konuştu.

ÖNCE ERKEKLER ALIŞVERİŞİ KESTİ

Bir alışveriş merkezinin yöneticisinin verdiği bilgiye aralıkta, erkekler alışverişi azalttı. Erkek giyiminde yüzde 15 düşüş görülürken, kadınların alışverişi yüksek oranda kesmediği belirtildi. Erkek giyim firmalarından Süvari'nin patronu Ahmet Coşkun da bu bilgiyi doğrulayarak, "Satışımız yüzde 10 düştü. Erkekler bu dönemde siyasi olayları yakından takip ediyor. Algısı o yöne gidiyor. İndirim ve promosyonlara rağmen dikkatlerini çekemedik" diye konuştu. Kiğılı'nın CEO'su Hilal Suerdem de, takım elbise satışlarında ciddi düşüş olduğunu kaydederek, "Erkekler önce çocuğunu, sonra eşini en son kendini düşünüyor" dedi.

GÜÇLÜ BİR ÜLKEYİZ, SIKINTIYI ATLATACAĞIZ

Ahmet Coşkun, Türkiye'nin sıkıntılı bir süreçten geçtiğini söyledi. Coşkun, "Güçlü bir ülkeyiz. Büyük markalarımız var. Perakendeciler olarak Türkiye'nin bu süreci başarıyla atlatacağına inanıyoruz" şeklinde konuştu.

MAHMUTPAŞA'DA MALİYETİNE SATIŞ

Aralık durgunluğu, alışverişin kalbi Mahmutpaşa'ya da yansıdı. Mahmutpaşa Esnaf ve İşadamları Derneği Başkanı Yusuf Yetişgin, "Satışlarımız düştü. Esnaf öğlen saat 2-3 gibi siftah yapıyor. Maliyetine satışlar başladı" dedi. Piyasayı hareketlendirmek için ağustos ayında yapacakları alışveriş festivalini öne çekmeyi planladıklarını bildiren Yetişgin, şöyle konuştu: "Maalesef yılbaşı alışverişi yeterli olmadı. Biz de şubatta bir organizasyon planlıyoruz."

YENİ SEZONA ZAM

Döviz kurundaki artış, Türkiye'de faaliyet gösteren yabancı markaların yeni sezon fiyatlarına da yansıyacak. Tescilli Markalar Derneği Başkanı Tahsin Özlenir, "Mağazalarımıza önümüzdeki hafta yeni sezon ürünlerini koymaya başlayacağız. Minimum yüzde 10 zam yapacağız" dedi. Aralık ayının son 15 gününü yüzde 5 kayıpla kapattıklarını söyleyen Özlenir, "Yabancı markalarda kur maliyeti artıyor" diye konuştu.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)