BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaTeknolojiPerakende sektöründe 'metaverse' hazırlığı----

Perakende sektöründe 'metaverse' hazırlığı

Perakende sektöründe 'metaverse' hazırlığı
21 Ağustos 2022 - 09:09 www.finansgundem.com

Moda markaları metaverse dünyasına girmeye başladı. Sektörün gündeminde, insan yerine kurgulanan sanal top modeller, gerçek insanların avatarlarının sanal alemde giyeceği 3D elbiseler var.


Sokaktaki vatandaş henüz metaverse dünyasına hızlı bir giriş yapmasa da 7'den 70'e herkesin dijital dünyada bir kimliği var. Akşam'dan Şenay Büyükköşedere'nin haberine göre, artık fiziksel dünyada satın alınan her şeyin bir de sanal karşılığı var. Perakende dünyası bu fantastik dünya için çoktan hazırlıklara başladı. İsveçli H&M metaversete ilk mağaza açan marka oldu. Adidas, Nike, Zara gibi global markalar da zaman kaybetmeden bu dünyada yerini aldı. Bu arada Türk perakendeciler de trende çabuk ayak uydurdu, LCWaikiki'den Damat Tween'e pek çok marka da metaversete konumlanmak için harekete geçti.

PLATFORM 2030'DA YAYGINLAŞACAK

Bilgi Üniversitesi Tekstil ve Moda Tasarımı Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Evrim Büyükaslan Oostrerom, henüz metaverse'nin büyük bir güruh tarafından takip edilmemesini, teknik altyapının tam olarak oluşmasına bağlıyor. Buradaki avatarların henüz karikatür gibi göründüğünü, bunların gerçekçi karakterlere dönüşmesiyle ilginin artacağını, platformun yaygınlaşması için hedef gösterilen tarihin ise 2030 yılı olduğuna dikkat çekti.

'3D TASARIM YAPAN KİŞİ SAYISI ÇOK AZ'

Oostrerom, geleceğin meslekleri arasında metaverse dünyasında etkili olacak iş alanlarının ilk sıralarda yer alacağını belirterek, "Markaların burada açacakları mağazalarda satılacak 3D ürünlere ihtiyaç var. Sürekli ürünün akışının olması için de, 3D tasarımcıların durmaksızın o ürünlerin tasarımını yapması lazım. Ve şu anda dünyada da Türkiye'de de 3D tasarım yapan kişi sayısı da çok az. Mesela bakıyorsunuz, global bir marka 'sadece 5 tane ürünümü dijitalde satıyorum' diyor. Ayda 2 bin yeni tasarımı piyasaya süren bir başka global marka, bunun sadece 2 tanesini dijital ortamda veriyor. Çünkü bu ürünlerin üç boyutluya çevrilmesi ve sunulması öyle kolay bir şey değil" dedi.

3D tasarım yapmanın zahmetli ama yüksek getirisi olan bir iş olduğunu vurgulayan Oostrerom, "Bir kıyafetin tasarımı için en az 500 euro gelir söz konusu. Türkiye'de oturduğun yerden büyük moda markalarına hizmet vermek de mümkün" dedi.

TÜRKİYE ERKEN DAVRANDI

"Eskiden photoshop bilen modacı aranırdı, şimdi sanal giyim tasarımı bilmek gerekiyor" diyen Evrim Büyükaslan Oostrerom, moda tasarım bölümünde öğrencilere 'muhakkak bunu öğrenin' telkininde bulunduklarını anlattı. Oostrerom, "Moda dünyasında 3D tasarım bilen kişi sayısı çok az olduğu için, bilenler gerçekten çok kıymetli oluyor. Çünkü firmaların buna ihtiyacı var" dedi. Türkiye'de birkaç üniversitede bu dersin bulunduğunu hatırlatan Oostrerom, "Biz bu eğitimi üç senedir veriyoruz. Ama mesela Amerika'daki çok ünlü bir dizayn üniversitesi bile daha 2020'de başladı eğitime. Türkiye bu konuda daha erken davrandı diyebiliriz" diye konuştu.

İLK KURGU MANKENİN 3 MİLYON TAKİPÇİSİ VAR

Perakende dünyasında yükselen trendlerden birinin de markaların kendi sanal modelini yaratması olduğunu ifade eden Oostrerom, şöyle devam etti: "Dünyaca ünlü markalar artık, Kendall Janner, Kim Kardashian gibi isimlere milyon dolarlar vermek yerine kendi sanal modellerini yaratıyor. Sosyal medya pazarlaması için yaratılan bu kurgu karakterlerin gerçek insan olmadığı bazen aylar sonra açıklanıyor. Bazen de hiç açıklanmıyor. Bu kurgu karakterlerin ilki olan ve 3 milyon takipçisi bulunan Lil Miquela, Prada'dan Calvin Klein'a pek çok marka için çalıştı. Imma Gram, Shudu Gram ise diğer popüler sanal modeller."

Metaverse ofisler kimsenin umurunda değil

 

Metaverse: Özgürlükler diyarı mı yoksa bir AVM mi?

 

Metaverse’e nasıl yatırım yapılır?

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)