BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemPerakende sektörü asıl sınavını 2021’de verecek----

Perakende sektörü asıl sınavını 2021’de verecek

Perakende sektörü asıl sınavını 2021’de verecek
08 Ekim 2020 - 14:58 www.finansgundem.com

Perakende sektöründe gerçekleşen iflaslar 2021 yılında daha da kötüye gidebilir

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

2008-2009 resesyonunun ardından önemli perakende iflasları 2010 yılında rekor bir seviyeye ulaştı ve 48 şirket iflas başvurusunda bulundu. Bu yıl Eylül ayı itibariyle bu rekora yalnızca 16 iflas başvurusu kaldı. Şimdiye kadar 32 perakendeci iflas başvurusu yaptı.

BDO’dan David Berliner, 2010 rekoruna ulaşmak için daha zaman olduğunu çünkü sezonsallığın önem taşıdığını söyledi.

Berliner Forbes’a yaptığı açıklamada, “eğer İşçi Bayramı’na kadar başvurmazsanız, kapanış öncesi satışlarınızı Noel’den önce yapamazsınız, bu da genelde 90 gün alır. Ekim ayındayız ve bence uçurumun kenarındaki birçok perakendeci ‘bir tatil sezonunu daha atlatalım. Belki iyi bir sezon geçirebiliriz’ diyor” ifadesini kullandı.

Bu durum korona virüs pandemisi sürecinde giderek azalan bir ihtimal haline geliyor. Aynı zamanda havaların soğumasıyla yaklaşan grip sezonu da etkili olacak. Kasım ayında gerçekleşecek ABD Başkanlık Seçimleri ekonomiyi ve tüketicileri telaşa sürükleyebilir. Özellikle de seçim sonuçları tartışmalı biterse durumlar daha da zor bir hale gelecek.

İşsizlik ve ekonomik belirsizlik hala birçok Amerikalı tüketiciyi harcamalarını kısmaya itiyor ve yeni bir ekonomik teşvik paketi gelmiyor. New York ve Los Angeles gibi büyük şehirlerdeki perakendeciler için turistlerin yaptığı harcamalar da ortadan kalktı. Tüm bu olumsuzlukların üzerine, özellikle giyim sektöründe alışveriş merkezlerinin içinde yer alan perakendeciler, tatil sezonuna, bahar aylarında iptal edilen siparişlerinin etkilediği stoklarıyla giriyor. Dahası, ellerinde bulunan mallar, işe giderken giydikleri kıyafetleri tamamen rafa kaldıran ve evden çalışan kişilere hitap etmeyebilir. Tüm bunlar 2021 yılında birçok perakendeci için tek bir çıkar yok bırakıyor: İflas.

Berliner “perakende sektörü güçlü bir Kasım ve Aralık ayı geçirse de, duman Ocak ayında ortadan kalkana kadar sonuç belli olmayacak. O zamana kadar, bir kısım perakendeci, yılın geri kalanında ayakta kalmalarına yetecek likiditeye sahip olmadıklarını fark edecekler” dedi.

Büyük isimler, büyük acılar

Bu yıl şimdiye kadar, iflas açıklayan perakendeciler arasında büyük isimler de vardı: Neiman Marcus, J.C. Penney, Lord & Taylor ve Brookes Brothers. Bu listeye yakın zamanda 100 mağazası ile It’Sugar da eklendi. Bunlara ek olarak iflas koruma başvurusunda da bulunan şirketler oldu. Bu şirketler arasında 30 lüks mağazasını kapatan kot üreticisi G-Star Raw, Zac Posen, Kanada şirketi Aldo da yer aldı.

Berliner “rakamlara baktığınızda, bu tip mağazalar iflas eden şirketlerin kapanan mağazalarının %50’sini oluşturuyor ve iflas etmeyen şirketlerin de mağazalarının neredeyse %60’ı kapanıyor” dedi.

İyi yanından bakacak olursak, bu yıl iflastan kaçmayı başarmış olan perakendeciler 2020 yılının dördüncü çeyreğine daha az rakiple giriyor. Ancak diğer taraftan, kalan perakendeciler de, bulaş riskinden çekinen tüketicilerin alışverişe çıkmaması nedeniyle fazla rağbet görmeyebilir. Alışveriş merkezlerinde mağazaları bulunan perakendeciler en büyük risk altında. Çünkü tüketiciler artık alışveriş merkezlerine gitmekten korkuyorlar.

2021 iflasların yılı olacak

2021 yılını atlatmak perakendecilerin direnci için gerçek bir test olacak. BDO’dan Berliner ufukta daha az ve daha küçük mağazalar görüyor. Bu mağazalarda faaliyet maliyetleri daha iyi yönetilebilir.

Berliner, “perakendeciler, şimdilerde tüm o büyük mağazalara ihtiyaçları olmadığını fark ediyorlar. Tüketiciler de pandemi nedeniyle neredeyse her şeyi çevrimiçi satın alıyor ve bunu sevdiklerini keşfettiler” dedi.

Berliner aynı zamanda perakendecilerin stoklarını ve çoklu kanal becerilerini daha iyi kullanarak her mağazanın her ürünü bulundurmamasını sağlayabilirler. Bunun yerine kargo seçenekleri devreye sokulabilir. Çevrimiçi alışverişlerin mağazadan teslim alınması da daha fazla perakendecinin sunması gereken hizmetler arasında.

RapidRatings’den Gellert, perakendecilerin 2021 yılına girerken, operasyon yapılarının yıl boyunca sürdürülebilir ve karlı olması için gerekli düzenlemeleri yapmaları gerektiğini söyledi. “Bazı şirketler bu yıl iflas açıkladı ama bu hikayenin tamamı değil” dedi. Açıklamasının devamında “birçok şirketin ayakta kalmak için uzun vadede hangi düzenlemeleri yapmaları gerektiğini bulması önemli” ifadesini kullandı.

ABD'de perakende satışlar yüzde 2.1 arttı

 

Perakende sektörü 2. dalgaya hazırlanıyor

 

Neiman Marcus: Özel sermayeye yönelik haçlı seferi ters tepti

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)