BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisPatronların resesyon rehberi----

Patronların resesyon rehberi

Patronların resesyon rehberi
04 Temmuz 2022 - 17:54 www.finansgundem.com

Resesyon endişeleri küresel ekonomide her geçen gün daha fazla etkisini hissettiriyor. Bu süreçte üst düzey yöneticilerin uzun vadeli planlamalar geliştirmesi ve şirketlerini krizin ötesine sağlıklı bir şekilde taşıması büyük önem taşıyor

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küresel ekonomide resesyonun yaklaşmakta olduğunu gösteren işaretleri birikiyor. Bu süreçte herhangi bir şirket yöneticisi bir miktar ekonomik oynaklıkla yaşamayı öngerebilir. Ancak bir sonraki resesyonunsa özellikle belirsiz zamanlarda gerçekleşmesi bekleniyor. Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre halen etkilerini göstermekte olan Kovid-19 pandemisi, birçok sektörü etkileyen tedarik zinciri krizi ve kendi başına bir engel olarak ortaya çıkan Rusya-Ukrayna savaşı CEO’ların ve yönetim kurullarının zorlu bir zamana hazırlanması gerektiğini gösteriyor.

Fortune’un haberine göre olası bir resesyon halinde verilebilecek herhangi bir yanıt 2008 Küresel Finans Krizi’nden çok daha farklı olabilir. Bazı stratejiler aynı kalacak olsa da CEO’ların hissedarlara şeffaflık ve büyüme konusunda uzun vadeli vizyon sağlaması, yeni bir senaryo oluşturması ve bu senaryoyu yürütebilmesi gerekecek.

ABD merkezli uluslararası teknoloji araştırmaları firması IDEXX’in Yönetim Kurulu Başkanı ve DNAnexus’un Genel Müdürü Asha Collins bu tür dönemlerde kâr veya getirilerde küçük bir düşüş görmenin sorun olmadığını söyledi. Collins asıl önemli olanın yöneticilerin “uzun vadeli stratejilere odaklı olduğundan” emin olunması ve “işlerin hemen toparlanması için hızlı kazançlara yönelmemesi” gerektiğini söyledi.

Collins’e göre yönetim kurullarının asıl görevinin üst yöneticilerin tüm engelleri aşmaya hazır olduğundan emin olmak ve günümüzün zorlukları göz önünde bulundurulduğunda tüketici harcamalarında basit bir düşüşün ötesine uzanmak. Yönetim kurulu başkanı “volatilitenin” şirket yönetimlerinde "yeni norm" haline geldiğini söyledi.

Georgetown Üniversitesi McDonough İşletme Fakültesi Yardımcı Profesörü Jason Schloetzer, iş dünyası liderlerinin borçları en aza indirmeye özen göstermeleri gerektiğini söylüyor. Schloetzer çalışanları veya birimleri daha verimli hale getiren teknolojilere yapılan yatırımları işten çıkarmalara alternatif stratejiler olarak göz önünde bulundurmak gerektiğini söylüyor. Akademisyene göre sektöre özgü düzenlemeler yapmak için şirketin içerisindeki liderlerden geri bildirim toplamak da önemli bir yönetici davranışı.

Schloetzer, özellikle zor zamanlarda, kuruluşların "ortama en yakın çalışanların bilgisinden" yararlandığını söylüyor. Zira yönetim kurulu liderleri ve yöneticiler şirket çapında kararlar almak için kendilerini tecrit etme eğilimindeyken, bu durum kriz dönemlerinde geri tepebilir. Yerel çalışanlar "en güncel ve doğru bilgilere” sahiptir.

Geçmişteki resesyonlar liderlere maliyet yapılarının nasıl yönetileceği gibi önemli dersler vermiş olabilir. Ancak bugünün yöneticilerinin etkili bir stratejiyi neyin oluşturduğuna dair varsayımlarını yeniden düşünmeleri gerekebilir. Collins "Hangi varsayımlar doğası gereği bu kararların temelini oluşturuyor? Tüm kariyerimiz boyunca doğru işlediği için şu anda aslında neyin kendiliğinden doğru varsayıyoruz? Bunlar, yöneticilerin kendilerine sormaları gereken en önemli sorulardan sadece birkaçı" diyor.

Tüm bu sebepler yönetim kurulu liderleri ile müşteriler, çalışanlar ve hissedarlar arasındaki şeffaflığı vurguluyor. E.L.F. Beauty CFO’su ve Allbirds Genel Müdürü Mandy Fields şirketlerin denetim komitesine başkanlık ediyor. Fields yönetim kurullarının şirketlerin "ekiplerine dahil olarak değil, aynı zamanda dışarıdan da beklentileri belirleyerek yönetim süreçlerinde düşünmeye yardımcı olması" gerektiğini söyledi.

Kurulların, niyetlerini açıkça iletmek, agresif bir şekilde baskı testi yapmak ve acil durum planlarını test etmek ve azalan satışlara rağmen büyümeye giden uzun vadeli bir yol geliştirmek için CEO'larla birlikte çalışmak gibi sorumlulukları bulunuyor. Fields, uzun vadeli görüşlerin bazı durumlarda "panik veya belirsizlik anlarında kaybolabileceği" konusunda uyarıyor.

Özellikle halka açık şirketlerde şirket liderlerinin, satışlar düşse bile, hissedarlara şirketin planları hakkında güven aşılaması ve şirketin bu fırtınalı süreçleri atlatabileceğini göstermesi gerekiyor. Çalışanların duyarlılıklarını yönetmek de özellikle son dönemdeki rekabetçi istihdam piyasası göz önüne alındığında CEO’unun kurması gereken senaryo planlamasının bir parçası olması gerekiyor.

Fields, "Çalışanların da önümüzdeki süreçte belirli bir öngörüye sahip olduklarından emin olması çok önemli" dedi.

Gelişmekte olan ekonomiler resesyonu fiyatladı

 

Avrupa'da kaos büyüyor! Uçuşlarda yeni iptaller

 

Carstens: Dünya ekonomisinin güçlü bir Çin'e ihtiyacı var

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)