BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPiyasaPatronlar neyi paylaşamadı?----

Patronlar neyi paylaşamadı?

Patronlar neyi paylaşamadı?
20 Eylül 2013 - 17:01 www.finansgundem.com

Hamdi Akın ile Nihat Özdemir, "Siirt'te şantiye, Londra'da bar" polemiğinden sonra bugün de enerji konusunda tartıştılar...

 Capital ve Ekonomist dergileri öncülüğünde, Vodafone Türkiye ana sponsorluğunda "Altyapı Zirvesi: Büyük Altyapı Yatırımları" başlığıyla gerçekleştirilen CEO Club toplantısında Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın, Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir ve Rixos Otelleri Yönetim Kurulu Başkanı Fettah Tahmince şirketlerinin altyapı yatırımlarına ilişkin bilgiler verdi. Toplantıya geleceğini daha önceden açıklayan İbrahim Çeçen ise mazaret bildirmeden katılmadı.
İstanbul üçüncü havalimanı ihalesi sonrası Nihat Özdemir, "Ben gece Siirt’te şantiyeleri dolaşırım, o Londra’da barları dolaşır" diyerek Hamdi Akın'la ters düşmüştü. Hamdi Akın da "Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir’in hakkımda söyledikleri çok yakışıksız bir açıklama olmuş, üzüldüm. Konuya ilişkin herhangi bir cevap vermeyeceğim" demişti. 
İki küs patron CEO Club toplantısında karşu karşıya geldi. Toplantı öncesi aynı masada yarım saat oturan iki patron birbirlerinin yüzüne hiç bakmadı. Toplantı esnasında da Nihat Özdemir konuşurken Hamdi Akın başka tarafa, Akın konuşurken Özdemir farklı yöne baktı.
İŞTE AÇIKLAMALARI
Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın, katılımcılara Akfen Holding bünyesinde yaptıkları çalışmalarla ilgili bilgiler vererek, Türkiye'nin önümüzdeki süreçte Türkiye'de yapılması gereken altyapı yatırımlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Akın, 1994 yılında "yap-işlet-devret" modelinin uygulamaya alındığını hatırlatarak, altyapı yatırımları çerçevesinde hastanelerde potansiyelin hala var olduğunu, havaalanlarında artık bir fırsatın kalmadığını söyledi.
Türkiye'de havaalanına yapılan yatırımların büyüklüğüne işaret eden Akın, Türkiye'nin bu konuda şanslı ülkelerden biri olduğunu dile getirdi.
Altyapı yatırımlarının özel sektör eliyle geliştirilmesinin uzun ve zor bir süreç gerektirdiğine vurgu yapan Akın, bu geliştirmelerin devlet eliyle olup özel sektöre devredilmesi halinde sürecin daha sağlıklı işlediğini kaydetti.
AKIN: EKONOMİYİ GÖTÜREN TÜRK BANKALARI
Akın gelen bir soru üzerine Türkiye'de proje finansmanında yaşanan sıkıntılara da değinerek, yabancı bankaların bu işten tamamen çekildiğini söyledi. Akın, "Maalesef 2009 yılından sonra yabancı bankaların hepsi Türkiye'den gittiler, hiçbiri yok. 2009 yılından sonra proje finansmanlarında sadece Türk bankaları bulunuyor, yabancı bankaların sadece isimleri sadece tabelaları var, kendileri proje finansmanı anlamında yoklar. Şu an Türkiye ekonomisini götüren Türk bankaları..." değerlendirmesini yaptı.
ÖZDEMİR: HER SEKTÖRDE İLK 10'DA OLMAK HEDEFİMİZ
Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir de şirketlerinin yaptığı yatırımlar ile ilgili bilgi vererek Türkiye'nin başta enerji ve altyapı olmak üzere çok sayıda yatırıma ihtiyacı olduğunu söyledi.
Türkiye'de ve yurt dışında iki havalimanı işlettikleri bilgisini veren Özdemir, 2008 yılında devraldıkları Sabiha Gökçen Havaalanı'nda 2013 yılını 19 milyon yolcu ağırlamış olarak bitirmeyi hedeflediklerini söyledi.
Özdemir ortaklarıyla birlikte inşaatını aldıkları Ankara hızlı trenin yeni tren garı inşaatına yakında başlayacakları bilgisini verdi.
Enerjiye yatırım konusuna verdikleri önemi dile getiren Özdemir, enerjinin özelleşmesinde 'Kendi barajını kendin yap' döneminin başladığı esnada kendilerinin de bu uygulamaya küçük ölçekli bir projeyle başladıklarını hatırlattı.
Özdemir, Türkiye'nin 2023 hedeflerinden yüzde 80'inin gerçekleşmesi halinde bile ülkede çok önemli altyapı yatırımlarına ihtiyacının olacağını belirterek, şunları anlattı:
"2023 yılında hedeflenen rakamlara baktığımız zaman Türkiye'nin limanlara, demiryollarına, otoyollara ve enerji üretimine ihtiyacı var. Bugünkü kurulu güç 60 bin megawatt ama 500 milyar kilowatt saate ulaşmak için 100 bin megavatta ihtiyaç var. Demek ki Türkiye önümüzdeki 10 yıl 40 bin megavatlık kurulu güce yeniden yatırım yapmak zorunda. Hedeflere ulaştığımız zaman büyük altyapı yatırımlarının yapılmasını hedefliyoruz."
Devletin elinde 16 bin megavatlık kurulu gücün olduğuna işaret eden Özdemir, bunun özel sektörün eline gelmesi durumunda kısa zaman içinde 20-22 bin megavata çıkarılabileceğini söyledi.
Nihat Özdemir, Türkiye ve Almanya'nın aynı tarihlerde rüzgar enerjisine başladığını anımsatarak, Türkiye'nin Almanya'nın çok gerisinde bulunduğunu, alınacak çok mesafenin olduğunu, hedeflenen 500 milyar kilowatt saat hedefin ulaşılabilecek bir hedef olduğu yorumunda bulundu.
"2019 yılı başında havalimanını devreye alacağız"
Üçüncü havalimanı projesiyle ilgili son durum hakkında da bilgiler veren Özdemir, konuya ilişkin şunları anlattı:
"Projeyi hemen hemen tamamladık fakat son rötuşlar için çalışmalar yapıyoruz. Arkadaşlarımız Avrupa'nın önemli havalimanlarını gezdi, ABD kaldı onları da gezecekler. Ne gibi yenilikler var, yolcunun rahatı için ne gibi konforlar gerekli, çevre ile havalimanı uyumu nasıl çözülmüş bunların çalışmalarını yapıyoruz. Mayıs ayı başında makinelerimiz orada çalışmaya başlayacak ve inşallah 2019 yılı Ocak ayının ilk günlerinde havalimanını devreye alacağız."
ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Ben Bernanke'nin varlık alımının azaltacağı sinyali vermesinin ardından bir çok ülkede dalgalanmaların yaşandığını hatırlatan Özdemir, bunun anormal bir durum olmadığını, günlük hareketlerin bugüne kadar olduğunu, bundan sonrada olacağını anlattı. Özdemir, "Önemli olan uzun vadede neler olacağını doğru hesaplayabilmektir" dedi.
"'Acaba TEİAŞ'ı mı özelleştirmeden başlamalıydık?"
Enerji yatırımlarına ilişkin bir soru üzerine Özdemir, enerji yatırımları yapmak isteyenlerin önünü açacak ya da kapatacak yerin TEİAŞ olduğunu belirterek şunları anlattı:
"Türkiye'nin enerji ihtiyacı belli, tüketimi de belli, bunu üretmemiz lazım. Bunun için üretilecek enerjinin bağlantı noktaları ve tüketilecek bölgelere enerjinin nakli için enerji iletim hatları gerekiyor. Maalesef Türkiye'de biz bu işi çözemedik, bütün sıkıntı buradan kaynaklanıyor. Bağlantı noktası bulamıyoruz, Türkiye'de bu alanda yatırım yapmak isteyen çok kişi var. Rüzgar santralleri bu sene üretimde rekorlar kırdı. Güneşte de aynı şansımız var. Bütün büyük gruplar güneş enerjisiyle ilgililer ve müracaatlarını yaptılar, sıkıntı bağlantı noktası bulamamamız."
Özdemir, TEİAŞ'ın bu konuda yatırımları acilen yapması gerektiğinin altını çizerek, "Bizim, bu Türkiye'nin büyümesine ayak uydurması lazım, hatta 'Acaba TEİAŞ'ı mı özelleştirmeden başlamalıydık' diyorum" değerlendirmesinde bulundu.
GÜNEŞ ENERJİSİ TARTIŞMASI ÇIKTI
Nihat Özdemir konuşmasında, Türkiye'de güneş enerjisinin çok geri kaldırğını söyledi. Hamdi Akın ise "Ben Almanya'ya gittim. Almanya'da güneş enerjisine 20 cent veriliyor. Türkiye'de verilirse güneş enerjisi patlar" dedi. Bunun üzerine Özdemir, Hamdi Akın'ın adını almadan, "Arkadaş gitmiş ama biz de Almanya'ya yürüyüş yapmaya gitmedik. Orada vatandaş çatısında nerji üretiyor ama fazla enerjiyi sisteme veriyor. Türkiye'de var mı böyle bir sistem. Ama biz şimdiden altyapımız hazırlıyoruz" dedi
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)