BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemPatentsiz korona aşısı geliştirdiler!----

Patentsiz korona aşısı geliştirdiler!

Patentsiz korona aşısı geliştirdiler!
15 Ocak 2022 - 18:06 www.finansgundem.com

ABD'li uzmanlar, Corbevax isimli patentsiz korona virüs aşısının üretimine başladı.


Kovid-19 pandemisi aşıda patent tartışmalarını yeniden gündeme getirirken, Teksas’ta bilim insanları Corbevax isimli patentsiz Kovid aşısı için çalışmaları sürdürüyor. Corbevax'ın üretimi ve dağıtımının diğer aşılara göre daha ucuz olması ve patent gerektirmemesi, pandemiden ağır etkilenen yoksul ülkelerin aşıya erişimini kolaylaştıracak.

Sözcü'deki habere göre; Teksas'ta bilim insanlarının çalışmalarını sürdürdüğü aşının üretimi ve dağıtımının diğer aşılara göre daha ucuz olması ve patent gerektirmemesi, pandemiden ağır etkilenen yoksul ülkelerin aşıya erişimini kolaylaştıracak.

Baylor Tıp Koleji Teksas Çocuk Hastanesi'ne bağlı Aşı Geliştirme Merkezi'nden Peter Hotez ve Maria Bottazzi öncülüğündeki ekip, 2011'den bu yana SARS ve MERS virüslerine karşı aşı prototipi geliştiriyor. Ekip, bir süredir “dünyanın Kovid-19 aşısı” anlamına gelen Corbevax isimli yeni Kovid aşısı üzerinde çalışıyor.

Hindistan, geçen ay bu yeni Kovid-19 aşısının kullanımına acil durum onayı vermişti.

‘GEREKLİ KAPASİTEYE SAHİP HERKES ÜRETEBİLİR’

Bu aşıyla aynı teknoloji kullanılarak 60'tan fazla aşı geliştirildiğine dikkat çeken Dr. Bottazzi, kendi aşılarının benzersiz olduğunu çünkü patentli olmayacağını, böylece gerekli kapasiteye sahip herkesin bu aşıyı üretebileceğini söyledi.

Bottazzi, ekibinin hümanizm felsefesini paylaştığını ve bu nedenle aşının patentini almamaya karar verdiğini belirterek “Doğru olan bu ve ahlaki olarak yapmamız gereken de bu” dedi.

Dünyadaki aşı eşitsizliğine dikkat çeken Bottazzi, “Herkes bizim gibi düşünseydi belki bu varyantların ortaya çıktığını görmeyebilirdik” diye konuştu.

YOKSUL ÜLKELERDE MİLYONLARCA KİŞİ AŞILANAMADI

Kovid aşılarıyla ilgili patent tartışmaları, pandeminin başından beri devam ediyor.

Bazı kesimler, Türkiye'de de kullanılan BioNTech aşısını üreten Pfizer'ın ve diğer büyük ilaç şirketlerinin aşı üretiminde kullanılan teknolojiyi paylaşması gerektiğini savunuyor.

Aşı geliştirme ve üretme kapasitesi sınırlı olan bazı yoksul ülkelerde milyonlarca kişi hala aşılanamadı.

Dünya Sağlık Örgütü'ne göre, yoksul ülkelerde sadece 9 kişiden biri Kovid aşısı olabildi.

Zengin ülkelerdeyse nüfusun önemli bölümü iki doz aşı oldu ve üçüncü doz aşı uygulaması da birçok yerde başladı.

YÜZDE 90 ETKİLİ

Corbevax'ın klinik deneylerine ait veriler henüz yayınlanmadı ancak araştırmacılar, aşının orijinal Kovid virüsüne karşı yüzde 90, Delta varyantına karşıysa yüzde 80 etkili olduğunu bildirdi.

Aşının bulaştırma hızı yüksek Omikron varyantına karşı etkisiyle ilgili testler devam ediyor.

Guardian, normal buzdolaplarında saklanabilen Corbevax aşısından şu ana dek 150 milyon doz üretildiğini, yakında ayda 150 milyon doz aşı üretilebileceğini yazdı.

Almanya’da aşı belgelerinde sahtecilik sayısı arttı

 

Aşısızlara PCR testi zorunluluğu kaldırıldı

 

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)