BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaTeknolojiParmak izi yerine nefes izi----

Parmak izi yerine nefes izi

Parmak izi yerine nefes izi
04 Nisan 2013 - 17:34 www.finansgundem.com

İsviçre'de yapılan bir araştırma nefesteki maddelerin kişiye özel olduğunu ve 'nefes izi'nin de parmak izi gibi kullanılabileceğini orta koydu.

Bilim insanları verilen nefesteki maddelerin kişiye özel olduğunu ve "nefes izi"nin de parmak izi gibi kullanılabileceğini söylüyor. Verilen nefeste, vücut kimyasının ürünleri olan atıklar bulunuyor. Ancak bu atıkların kişiye haslığı, ya da bir başka deyişle eşsizliği ilk kez saptandı. İsviçre'de yapılan araştırmada, nefesin idrar ve kan tahlilleri gibi, tanı koymada da kullanılabileceği vurgulanıyor. Araştırmayı yapan ekibin Başkanı Renato Zenobi, "Nefesin şimdiye kadar tanı koymada neden kullanılmadığını anlamıyorum. Geleneksel Çin tıbbında, nabzınıza, dilinize ve nefesinizin kokusuna bakarlar. Kanseri büyük bir başarı oranıyla koklayabilen köpekler var. Ama köpekler size nefesinizde hangi maddelerin olduğunu söyleyemez" dedi.
Daha önce yapılan çalışmalarda, akciğer enfeksiyonlarına yol açan bakterilerin türü, hatta mide kanserinin bile nefesten anlaşılabileceği belirlenmişti. Ancak nefesteki maddelerin kişiye has olup olmadığı, gerçek ve her defasında tekrarlanan bir 'nefes izi' olup olmadığı bilinmiyordu. Profesör Zenobi, "Zamanla değişmeyen temel bir işaret olmalı. Eğer bu gün içinde ya da kahve ya da sigara içtikten sonra değişiyorsa, hiçbir değeri olmaz" diyor. Araştırma ekibi, dokuz iş günü boyunca 11 gönüllüden dört farklı zamanda nefes örneği aldı.
Daha sonra bu örnekler, nefesteki kimyasal bileşenlerin kütlelerini ölçen spektrometre adlı bir cihaza konuldu. Bu kütlelerden su buharı ve karbondioksit gibi bazılarının tüm deneklerde aynı olduğu görülürken, bazılarının kişiye özel olduğu ve deney sürecince değişmediği tespit edildi.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)