BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemParlamentoya sokulmayan başbakan çadırda yemin etti----

Parlamentoya sokulmayan başbakan çadırda yemin etti

Parlamentoya sokulmayan başbakan çadırda yemin etti
25 Mayıs 2021 - 16:06 www.finansgundem.com

Dünyanın doğal güzellikleriyle tatil beldesi olarak tanıdığı Güney Pasifik'in ada ülkesi Samoa, nisandaki seçimlerin ardından çıkan iktidar kavgasında sıradışı manzaralara sahne oluyor.

Samoa seçimlerinde sürpriz şekilde az farkla birinci gelerek İnsan Haklarını Koruma Partisi'nin (HRPP) 40 yıllık iktidarına son veren Tek Gerçek Tanrıya İnanç (FAST) partisi, 45 gün sonra son dakikada iktidarı devralabilmek için sıradışı bir adım attı. Parlamentonun kapıları yüzüne kapatıldığından FAST lideri Fiame Naomi Mata'afa, bir çadırda düzenlenen yemin töreniyle Samoa'nın ilk kadın başbakanı oldu. Bu şartlar altında iktidar krizinin nereye varacağı ise merak konusu.

Yargı kararları FAST lehine

Samoa anayasasına göre yeni bir parlamento kurulması için son gün 24 Mayıs iken, Devlet Başkanı Tuimaleali'ifano Va'aleto'a Sualauvi II, 23 Mayıs gecesi 24 Mayıs'taki parlamento oturumunu hiçbir izahat getirmeden iptal etti.

Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararının yasalara aykırı olduğunu bildirmesi üzerine yemin töreni için parlamento binasına giden FAST milletvekilleri, kapının kilitli olduğunu gördü. Bunun üzerine parlamento bahçesinde çadır kuran FAST vekillerine yargı yetkililerinin de eşlik etmesiyle düzenlenen törende Mataʻafa yemin etti.
Çadır töreninin geçerli olup olmayacağı şimdilik meçhul.

'Kansız, ama gerçek bir darbe'

İlk kadın başbakan, "Bu parlamentonun içinde yeniden buluşacağımız zaman gelecek. Şimdilik meseleyi hukuka bırakalım" derken, FAST Sözcüsü Lance Apulu, durumu "Kansız, ama gerçek bir darbe" diye değerlendirdi.

Uzatmalı başbakan: Mafya tarafından yönetiliyormuşuz gibi

1982'den beri iktidardaki HRPP'nin 20 yıldan uzun süredir başbakanlık yapan lideri Tuilaepa Sailele Malielegaoi ise çadırda düzenlenen yemin törenini 'komiklik' diye niteleyerek şöyle konuştu:

"Sadece devlet başkanının çağrısıyla parlamento toplanabilir ve yemin edilebilir. Yaptıklarının hiçbiri meşru değil. Yaklaşık 60 yıllık bir bağımsızlık tarihimiz var, şimdiyse sanki mafya tarafından yönetiliyormuş gibi görünüyoruz."

İnsan Haklarını Koruma ile Tek Gerçek Tanrıya İnanç kapışması

Nisandaki seçimlerin ardından parlamento aritmetiği krizinin çıkması, işleri bu noktaya sürükledi. 51 sandalyeli parlamentoda FAST ve HRPP, 25'er sandalye kazandı. Bir bağımsız milletvekilinin desteğini alan FAST, hükümeti kurma hesapları yaparken, Seçim Komisyonu kadın kotasının yerine getirilmesi için HRPP'ye bir milletvekili hakkı daha tanıdı. Ancak Anayasa Mahkemesi, Seçim Komisyonu'nun kararını iptal ederek FAST’in yeni hükümeti kurmasının önünü açtı.

1962'den beri en büyük siyasi kriz

Siyasi analistler HRPP lideri Malielegaoi’nin başbakanlık koltuğunu kaptırmamak için elinden geleni yapacağını öngördüğünden, süreç, 1962'de Yeni Zelanda'dan bağımsızlığını kazanmış 200 bin nüfuslu ada ülkesinde demokrasi sınav niteliğinde geçecek.

26 Mayıs’ta Suriye’de başkanlık seçimleri düzenlenecek

 

Hindistan'da Modi'nin partisi eyalet seçimlerini kaybetti

 

Çin'de akılalmaz olay: Gökdelen birden sallanmaya başladı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)