BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaPara girişi de iyimserlik de devam ediyor----

Para girişi de iyimserlik de devam ediyor

Para girişi de iyimserlik de devam ediyor
10 Eylül 2017 - 07:14 www.finansgundem.com

Piyasalardaki iyimserliğin kaynağı yabancıların ocak ayından bu yana yaptığı girişler. Ancak 3.90’lı dolar/TL kuru nasıl Türkiye’ye giriş için iyi bir zemin oluşturdu ise düşük kurun da çıkış için uygun şartları barındırabileceğini unutmamalı.

Piyasalarda para girişlerine bağlı iyimserlik devam ediyor. Eski borsacıların “büyük para haklıdır“ sözünü hatırlatan gelişmeler söz konusu. Dışarıdan portföy yatırımları geldikçe, borsada yükseliş, döviz kurlarında ise düşüş eğilimi devam etti. Gösterge faiz oranlarına ise yüksek bütçe açığı ve enflasyondan dolayı yansımaları zayıf kaldı, faizler nispeten yüksek kaldı. Yüksek faizin portföy yatırımlarını diğer anlatımla sıcak parayı çekmekte cazibe oluşturduğu söylenebilir. Ağustos ayında borsada yabancı yatırımcılar 280 milyon dolarlık alım yaptı. Ocak ayından bu yana yabancı girişleri sürüyor. Sıcak paranın belli bir getiri elde ettikten sonra ileriki bir tarihte çıkışı da muhtemeldir. Ocak ayında 3.90’lı dolar/TL kuru nasıl Türkiye’ye giriş için iyi bir zemin oluşturdu ise düşük kurun da çıkış için uygun şartları barındırabileceği konusunu hatırda tutmak gerekir. Zamanlama konusunda ise merkez bankası politikaları ve dış piyasaların seyri ile iç gündem belirleyici olacak. Dolar/TL kurunun düşüşünde, sıcak para girişleri kadar Trump’a olan güvenin azalması ve ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz artırım konusundaki tereddütlerine bağlı olarak doların değer kaybının etkisi var. Tereddütlerin kaynağında ise yükselemeyen enflasyon var. Bilanço küçültme konusunda aynı tereddüt pek görülmüyor. Diğer yandan dolardaki değer kaybı altın fiyatlarına yükseliş olarak yansıdı.

GÜVENLİ LİMAN

Altının yükselmesinde diğer etkenler K.Kore füze tehditleri nedeniyle “güvenli liman” özelliğinin tekrar hatırlanması ve 2011 yılındaki fiyatının 1.905 dolar olduğu hatırlanırsa uzun dönem primsiz bir meta olması sayılabilir. Dolar/TL kurundaki düşüş nedeniyle iç piyasalarda altının gram/TL fiyatına dışarıdaki yükseliş aynı ölçüde yansımıyor. Pazartesi günü Türkiye’nin ikinci çeyrekte büyüme verisi açıklanacak. Kredi garanti fonu, küresel ekonomilerdeki büyüme ve ihracat artışlarının etkisiyle yine yüksek büyüme bekleniyor. Piyasalar üzerindeki etkisi diğer gündem nedeniyle sınırlı kalabilir. Avrupa Merkez Bankası toplantısı, enflasyon, 24 Eylül seçimleri öncesi gerilen Türkiye Almanya ilişkileri, ABD’de devam eden Halkbank ile ilgili dava, dış borsaların seyri, geriye düşse de K.Kore gündemin satır başlıkları. Geçen hafta Avrupa Merkez Bankası beklendiği üzere Faiz oranını değiştirmedi. Ardından açıklama yapan başkan Draghi, ekonomik büyümenin iyi, enflasyonun düşük kaldığını ve varlık alımlarının tutarı konusunda kararın Ekim’de verileceğini söyledi.

Para girişi de iyimserlik de devam ediyor

DÜŞÜK ENFLASYON

Avrupa’nın derdi de düşük enflasyon. Değerlenen Euro nedeniyle bir süre daha düşük beklense de ekonomideki büyüme ve yükselen enerji fiyatları enflasyon artışı konusunda umutları biraz canlı tutuyor. Türkiye’de ise gıda fiyatlarında ve kurlardaki düşüşe rağmen Ağustos enflasyonu tekrar çift haneye yükseldi. Bu durum ekonomideki ısınma ve talep artışına bağlandı. Diğer önemli ayrıntı ise yüksek faiz ve merkez bankasının sıkılaştırma politikasına rağmen enflasyonun yükselmesi. Yüksek enflasyon olası faiz düşüşleri için engel teşkil eden bir görünüm. Piyasalarda olumlu hava korunmakla birlikte, dış borsalardaki çıkış hareketlerindeki zayıflama, yeni beklenti ihtiyacı ve olumlu gelişmelerin önemli ölçüde fiyatlanması nedenleriyle daha temkinli bir görünüm var.

Para girişi de iyimserlik de devam ediyor

BORSADA DESTEKLERE  DİKKAT ETMELİ

BORSADA kâr satışları görülüyor. Gelen satışlar bu aşamada teknik “düzletme” boyunda. İlk dirençler 110.000-110.500 seviyelerinde. Kısa dönem güç kazanan bu seviyelere hareketlenmelerde tekrar satışlar görülebilir. Sonraki direnç ise 113.000’de. İlk destekler ise 108.000-107.500 seviyelerinde bulunuyor. Bu seviyelerin üzerinde ocak ayından bu yana devam eden çıkış trendi korunacak. Aksi takdirde kâr satışlarının devamıyla sonraki destekler 105.000 ve 102.000 seviyelerinde. Endekste çıkış trendi sürmekle birlikte yükseliş denemeleri satışla karşılaşabilir.

Para girişi de iyimserlik de devam ediyor

 DOLAR/TL KURUNDA SATIŞ BASKISI SÜRÜYOR

DOLAR/TL kurunda düşüş eğilimi devam ediyor. 3.41 desteğinin altına salınım göstermesine rağmen 3.40’ın üzerinde tutunması teknik analizde kaçak-ihmal diye tabir edilen görünümü hatırlatıyor. Sonraki destek 3.35 seviyesinde bulunuyor. Dolar/TL kuru son dönemdeki gevşeme ile önemli destek noktalarına yaklaşmış durumda. Olası tepki yükselişlerinde ise ilk dirençler 3.45 ve 3.48 seviyelerinde. 3.40-3.41 seviyelerinin üzerinde kalınırsa çıkış formasyonlarından “alçalan takoz” olasılığı gündeme gelebilir. Geri çekilmeler tepki alımlarıyla karşılaşabilir.

Para girişi de iyimserlik de devam ediyor

Para girişi de iyimserlik de devam ediyor

Para girişi de iyimserlik de devam ediyor

Zeynel Balcı / Hürriyet

ETİKETLER :
YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • yasin11 Eylül 2017 08:05

    102 bini beklemek lazım

  • ferat11 Eylül 2017 07:57

    Yabancinin sattigi emlak konut disindaki şirketler prim yapmış. En kötü şirket emak konut

  • kadir yıldırım10 Eylül 2017 21:43

    ali bey, bunu unutma, 1 ay içinde 99-98 i gösterip ,120 oradan 114 oradanda 150 ye çıkıcak, söylemiştiş dersin, ben 90 ı kırdığında 110 görülecek yazdım... hiç bir ekonomist hayal bile edemiyordu, şok olma 150 bin i göreceğiz, hemde yurt dışı ciddi girişler ile. hemde 2018 yılı çok daha fazla

  • KILIÇ10 Eylül 2017 20:40

    satışlara bakınca düşüş gelecek gibi zaten buralarda almak kaybı göze almakdır ben doksan binde çıktım beklerim acelem yok seksen bine gelirse alırım yoksada borsada işim olmaz.

  • ALİ AKDAĞ10 Eylül 2017 14:38

    YIL SONUNU DEK BİST YÜKSELMEZ.2018 DE RALLİ TEKRAR BAŞLAR.