BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemPandeminin yıldızı işletmeler şimdi zorda----

Pandeminin yıldızı işletmeler şimdi zorda

Pandeminin yıldızı işletmeler şimdi zorda
17 Mayıs 2022 - 11:08 www.finansgundem.com

Pandemi döneminde evlerine kapanmak zorunda kalan insanların ihtiyaçlarını karşılarken yıldızları parlayan dijital film platformları, online alışveriş servisleri, çevrimiçi spor dersleri gibi uygulamalara ilgi azaldı


Kovid-19 pandemisi sırasında uygulanan kısıtlamalar ve karantina önlemleri, internet üzerinden verilen hizmetlere talebin artmasına neden oldu. Peki, aradan geçen iki yılda bu eğilim tersine mi döndü? BBC Türkçe'deki haber bu sorunun yanıtını veriyor. 

Evlerine kapanan insanlar, paket servislere, online alışverişe ve çevrimiçi egzersizlere yöneldi.

Ancak kısıtlamalar kaldırıldığında, bazı hizmetlerin popülerliğinde düşüş gözlendi.

Netflix, Peloton ve Boohoo, pandemi sırasında sahip oldukları popülerliğin azaldığını gördüler.

Peki bu sürecin kazananı ve kaybedeni kim oldu?

Çevrimiçi spor dersleri

Kısıtlamalarla birlikte spor salonları, yoga ve fitness merkezlerinin kapanmasıyla insanlar internete yöneldi.

Kondisyon bisikletleri ve uzaktan eğitim dersleri için abonelikleri satan firma Peloton, çevrimiçi egzersizlerden para kazanan ilk şirketlerden biriydi.

Ancak, insanlar spor salonlarına döndükçe şirketin hisseleri düştü. Hisse senetleri bu yıl %60'tan fazla düşüş gösterdi.

Birçok kişisel antrenör de pandemi sırasında çevrimiçi derslere geçti. Ancak kısıtlamaların kalkmasıyla bu da artık çok popüler bir seçenek olmaktan çıktı.

Ancak çevrimiçi yoga derslerinin popülerliği devam edecek görünüyor.

Online alışveriş

Owen Drew markasıyla mum satışı yapan Drew Cockton, karantina döneminde satışların patladığını söylüyor.

Ama kısıtlamalar kalkınca satışlarda keskin bir düşüş olmuş. Mağazaların yeniden açılması, rekabetin artması, bu ise online satış yapan işletmelerin zarar görmesi demekti.

İngiltere Ulusal İstatistik Ofisi'ne (ONS) göre, çevrimiçi perakende satışlar koronavirüs kısıtlamaları sırasında zirve yaptı ve o zamandan beri yavaş bir düşüş yaşadı.

Asos, Boohoo ve AO World gibi online satış devlerinin, pandeminin ilk günlerinde yükselen hisse fiyatları tekrar düşüşe geçti.

Pazar araştırma firması Mintel'den Nick Carroll'a göre, "Çevrimiçi perakendeciler pandemi ve kısıtlamalardan büyük fayda sağladı; ama şimdi virüse yakalanma endişesinin de azalmasıyla insanlar mağazalara geri dönüyor."

İngiltere Küçük İşletmeler grubunun kurucusu Michelle Ovens, çevrimiçi işletmelerin hayatta kalabilmek için daha yaratıcı düşünmek zorunda olduklarını söylüyor.

Paket servisler ve eve teslimat

Doğu Londra'dan Saima Salahuddin, ilk karantina sırasında Güney Asya yemekleri için çevrimiçi sipariş almaya başladı.

Salahuddin, restoranların yeniden açılması ve dışarıda yemeye geri dönüşle bile satışların devam ettiğini ancak müşterileri için bazı cazip kampanyalar ve indirimler sunması gerektiğini söylüyor.

Muhasebe ve mali müşavirlik şirketi KPMG'den alınan rakamlar, yemek bakımından tüketici alışkanlıklarının uzun vadede değiştiğini gösteriyor.

KPMG, pandemiden önce İngilizlerin paket servis, eve teslimat ve yemek aletleri için ayda yaklaşık 38 sterlin harcadığını, 2020 baharı ile 2021 baharı arasında kişi başına ortalama aylık harcamanın 53 sterline ulaştığını belirtiyor.

2022'ye kadar yüksek seyreden bu rakamın henüz düşüş göstermediği, kısıtlamalar sırasında görülen eğilimlerin devam ettiği ve insanların hala online yemek siparişi verdiği belirtiliyor.

Ancak, tüketicilerin artan hayat pahalılığı nedeniyle kemerlerini sıktıkları ve bunun artık düşmeye başlayacağı öngörülüyor.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)