BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaYaşam-MagazinPandemide yoksulluk sağlığı daha çok etkiledi----

Pandemide yoksulluk sağlığı daha çok etkiledi

Pandemide yoksulluk sağlığı daha çok etkiledi
15 Temmuz 2021 - 08:21 www.finansgundem.com

Pandemi en çok yoksul kesimi vururken, yarattığı ekonomik ortam da sağlık üzerinde etkili oldu. Yoksullar kronik hastalıklara erken yaşlarda yakalanırken, ölümler de daha erken yaşlarda gerçekleşiyor.

Türkiye pandemi dönemini sosyal sağlık sistemi ile sağlık sektörü çalışanlarının olağanüstü ve fedakar çabasının getirdiği mücadele ile atlatmaya çalışıyor.

Dünya çapında pandemi etkisiyle yaşanan ekonomik kriz ve yoksulluk ülkemizde de sağlık hizmetlerine erişimde büyük bir eşitsizlik yaratarak, toplum sağlığını vurdu.

Pandemi öncesinde 17.2 milyon kişi olarak tahmin edilen Türkiye'deki yoksul vatandaşların sağlık hizmetlerine erişimi, yüksek gelirli kesimlere göre zorlaşırken, yapılan araştırmalar sağlık hizmetlerine olan gereksinimlerin yüzde 21.3'ünün karşılanamadığını ortaya koydu.

İstanbul Politik Araştırmalar Enstitüsü tarafından yayınlanan, Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kayıhan Pala imzalı rapora göre, yoksulluğun sağlığa etkisi, ekonomik krizlerde daha da belirginleşti. İşsizlik gibi etkenler burada büyük rol oynuyor.

“Ekonomik kriz ve durgunluk, sağlık harcamalarında azaltmaya gidilmesi gibi yalnızca sağlık alanına özgü durumlar nedeniyle değil, buna ek olarak, işsizliğin artması gibi sağlığın sosyal belirleyicileriyle ilgili nedenler yüzünden de toplum sağlığını olumsuz etkilemektedir” tespitine yer verilen raporda nüfusun yüzde 15'inin sosyal güvenlik kapsamına alınmadığına dikkat çekildi.

Toplumda sık görülen hastalıkların en önde gelen nedenlerinden birinin yoksulluk olduğuna işaret edilen rapora göre, Türkiye'de de dünyada olduğu gibi Kovid-19 pandemisinde yoksul kesiminin hastalığa daha fazla yakalandığı belirtildi.

Yoksullar kronik hastalıklara da erken dönemlerde yakalanırken, ölümlerin de daha erken yaşlarda gerçekleştiğine dikkat çekildi.

ŞEHİR HASTANELERİ UYARISI

Raporda 2003 yılında hayata geçirilen politikalarla sağlık ocaklarının kapatılması ve devlet hastanelerinin işletmeye verilmesi ile sağlığın ticarileştirildiğine dikkat çekildi. “Sağlığın ticarileştirilmesine odaklanmış bu programın sağlık alanında yaşanan eşitsizlikleri azaltması beklenmemelidir” tespitinin yapıldığı raporda, “Sağlık Bakanlığı bütçesini giderek daha yüksek oranda etki altına alan kamu-özel ortaklığı girişimleriyle yapılmış şehir hastaneleri ivedilikle kamulaştırılmalıdır” ifadelerine yer verildi.(Sayime Başçı/Sözcü)

Bakan Koca gece yarısı açıkladı

İtalya'da 10 Haziran'dan beri günlük vaka ilk kez 2 binin üzerinde

Kovid-19'da son 24 saat: Veriler açıklandı

Bakan Koca, Bilim Kurulu sonrası açıklamalarda bulundu

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)