BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaYaşam-MagazinPandemide hangi ülkeler zenginleşti----

Pandemide hangi ülkeler zenginleşti

Pandemide hangi ülkeler zenginleşti
24 Şubat 2021 - 18:08 www.finansgundem.com

Yeni Zelanda’da milyonerlerin sayısı son beş yılda üçte bir oranında arttı, gelecek 5 yılda ise %72 yükselmesi bekleniyor

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Korona virüsü büyük ölçüde geride bırakan Yeni Zelanda’nın ultra zengin nüfusu gelecek beş yılda %50’nin üzerinde yükselecek. Yeni Zelanda’nın milyonerleri son beş yılda üçte bir oranında artış gösterirken, gelecek 5 yılda %72 yükselecek. Bununla birlikle net varlığı 30 milyon doların üzerinde olanların sayısı, danışmanlık şirketi Knight Frank’e göre aynı dönemde %52 artacak.

Yeni Zelanda o kadar zenginleşti ki en zengin %1’lik dilime dahil olabilmek için en az 2,8 milyon dolara ihtiyacınız var. Yeni Zelanda en zengin ülkeler listesinde Monako, İsviçre ve ABD’den sonra dördüncü sıraya yerleşti. Monako’da %1’lik dilime dahil olmak için en az 7,9 milyon dolarınız olmalı. Yeni Zelanda’yı dünyanın odak noktası haline getiren şey yalnızca zenginliği de değil.

Forbes’un haberine göre, aralık ayında Yeni Zelanda pasaportu, vizesiz seyahat edebildiği ülkeler açısından dünyanın üçüncü en güçlü pasaportu oldu. Bu durum ise dünyanın her yerinden zengin insanların, ülkeye taşınmak için milyonlar teklif ettiği bir yılın sonunda gerçekleşti. Zirve noktasında ise Yeni Zelanda’da oturma izninin maliyeti minimum 2,2 milyon dolar olmasına ve sürecin üç ila dört ay almasına rağmen, her 30 saniyede bir, ABD’den Yeni Zelanda’nın göçmenlik sayfası görüntülendi.

Sotheby’s International Realty’nin Genel Müdürü Mark Harris, “göçmenlik için gereken miktarlar oldukça yüksek ve emlak gerekliliklerimiz de bunu yansıtıyor” dedi. Ancak oturma izni almayı başarmış şanslı insanlar şimdi korona virüs kısıtlamalarının olmadığı bir ülkede yaşıyor. Barlar, restoranlar ve hatta konser mekanları eylül ayından bu yana büyük oranda açık. Harris, “hepimiz geçtiğimiz yıl kayak yapmaya gittik. Her zamanki gibi yüzmeye, sörf yapmaya ve golf oynamaya gittik” ifadesini kullandı.

Dünyanın en zenginleri için Yeni Zelanda’yı çekici kılan unsurlardan bir başkası da kırsal ve deniz kenarındaki emlakların uzak olması. Dünyada net varlığı 30 milyon doların üzerinde olan insanların neredeyse dörtte biri, bu yıl yeni bir ev almayı planlıyor. Bu kişilerin %56’sı ise kıyı şeridini tercih edeceğini söylüyor. %47’si ise kırsal bir alanda ev almayı düşünüyor. Daha önce yapılan anket çalışmalarından farklı bir şekilde, bu ikinci ya da üçüncü evler için belirlenen koşullar değil.

Bugün kırsal alanda ya da sahil şeridinde yer alan evlerde yaşamak bugünün ultra zenginleri için oldukça normal. Araştırmaya katılanların neredeyse üçte biri oturdukları evi dış alanı daha geniş olan bir evle değiştirmek istediğini söyledi. Nehir, deniz ve plaj kenarlarındaki emlaklar, Premium Real Estate’in Genel Müdürü Jane Guy’a göre oldukça aktif. Harris, “Waiheke Island şimdi oldukça yükselişte” dedi. Açıklamasının devamında, “ada içinde ada” olarak tanımladığı bölgenin Auckland’ın merkezinden yalnızca 45 dakika uzaklıkta olduğunu ve talebin var olan emlakları aştığını söyledi.

Tüm bu talep ve zenginlik, fiyatları da yükseltiyor. Yeni Zelanda’nın en büyük şehri Auckland’da ortalama ev fiyatları yılı %18 yükselişle kapattı. Lüks emlak segmentinde ise Knight Frank’e göre fiyatlar %157 arttı. Bu durum ise ülkede tepki çekiyor. Hızla yükselen ev fiyatları geçtiğimiz yıl seçim kampanyasının öne çıkan konularından biri oldu. İlk evlerini alacak olan kişiler, fiyatlara ulaşamadı. Yeni Zelanda Merkez Bankası, emlak spekülatörlerini engellemek için mortgage kredisinde yeni kısıtlamalar getireceğini açıkladı.

Uluslararası alıcılar da emlak piyasasına yaklaşamıyor. Yeni Zelanda vatandaşı ya da oturma izni sahibi olmayan yabancı alıcılar Yurtdışı Yatırım Otoritesi (OIA) tarafından onaya ihtiyaç duyuyor ve bu süreç haftalar hatta aylar alabiliyor. Ancak bu durum milyonerler için bir engel oluşturmuyor. Harris, “ABD, İngiltere ve insanların bu kuralı anlamadığı diğer bölgelerden hala birçok talep alıyoruz” dedi.

Şirketler cinsiyet kotasına ulaşamıyor

 

Wall Street’te tahvil düşüşü

 

Wells Fargo’nun yatırım bankacılığı kolu satıldı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)