BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisPandemide CEO ve çalışan maaşları uçurumu derinleşti----

Pandemide CEO ve çalışan maaşları uçurumu derinleşti

Pandemide CEO ve çalışan maaşları uçurumu derinleşti
14 Haziran 2021 - 16:21 www.finansgundem.com

Equliar tarafından yapılan bir araştırmanın sonuçlarına göre, pandemi sürecinde CEO ve çalışan maaşları arasındaki uçurum derinleşti.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Korona virüs birçok kişinin maaşının düşmesine, ücretsiz izne ayrılmasına ve işten çıkarılmasına neden oldu. Equliar tarafından New York Times için yapılan bir araştırmaya göre, 2020 yılında çalışan maaşları düşerken CEO maaşları yükseldi. Pandemi sürecinde CEO ve çalışan maaşları arasındaki uçurum derinleşti.

Araştırmaya dahil olan ve en yüksek CEO maaşı ödeyen 200 şirketin %68’inde pandemi öncesine kıyasla CEO ve çalışan maaşları arasındaki fark artış gösterdi. CEO maaşları 2019 yılına göre %14,1 artarken medyan çalışan maaşı aynı dönemde yalnızca %1,9 artış gösterdi. New York Times’ın haberine göre CEO maaşlarındaki yükselişin nedeni kurumsal yapılarda “performansa dayalı ödeme sistemi.”

Bu sistemde şirket hisseleri yükseldiğinde, CEO’lara da prim ödemeleri yapılıyor. Buna paralel olarak ABD’nin ölçüt niteliğindeki hisse endeksi S&P 500 2020 yılında %16,3 yükseldi. Ancak şirketin hisselerinin borsalarda işlem görmediği durumlarda da şirketlerin CEO’lara yaptığı bazı ödemeler bulunuyor. Araştırmaya dahil olan şirketler arasında en yüksek CEO maaşını ödeyen şirket, veri şirketi Palantir oldu.

Şirketin CEO’su Alexander Karp geçtiğimiz yıl 1,1 milyar dolar kazandı. DoorDash’in CEO’su Tony Xu ise 414 milyon dolarla ikinci sıraya yerleşirken, OpenDoor’un CEO’su Eric Wu 370 milyon dolarla üçüncü sırada yer aldı. Listede yer alan 13 kadın CEO’dan en yüksek maaşı alan kişi ise çip üreticisi Advanced Micro Devices CEO’su Dr. Lisa Su oldu. Su 2020 yılında 40 milyon dolar kazandı.

Geçtiğimiz yıl birçok CEO 100 milyon doların üzerinde maaş alırken, 2019 yılında bu rakam yaklaşık 1 milyon dolardı. Bu yıl ise bahar aylarında ABD Senatörlerinden Bernie Sanders ve Senatör Elizabeth Warren’ın da aralarında bulunduğu bir grup kişi, CEO’larına ortalama bir çalışandan en az 50 kat fazla maaş ödeyen büyük kurumlara vergi cezaları getiren bir kanuna imza attı.

Warren yaptığı açıklamada, “ABD’li çalışanlar rekor seviyelerde kurumsal karlara imza atılmasına yardımcı olurken maaşları artmadı. Ancak kurumsal yöneticiler ceplerini yüksek maaşlarla ve yan hak paketleriyle doldurdu” dedi.

finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre, eşi benzeri görülmemiş seviyelerdeki teşvik harcamaları ve cömert işsizlik ödeneklerinin enflasyonda yükselişi tetikleyip tetiklemediği ve ekonomik toparlanmaya zarar verip vermediği konularında devam eden tartışmalarla birlikte, bazı çalışanların bu yıl maaş artışlarıyla karşılaştıklarına dair kanıtlarda da var.

ABD’de birçok şirket ekonomi yeniden açılırken çalışan talebinde görülen devasa yükseliş karşısında maaşları yükseltiyor. Geçtiğimiz hafta açıklanan istihdam verilerine göre çalışanların ortalama saatlik ücreti mart ve nisan ayları arasında 21 cent yükselirken, nisan ve mayıs aylarında 15 cent yükseldi. Yapılan açıklamada artışların sektörler arasında değişiklik gösterdiği söylenirken, yükselişin sebebi olarak korona virüs sonrası ekonomik açılmanın maaşlar üzerinde yukarı yönlü baskı oluşturması gösterildi.

Borsalar FED toplantısından ne bekliyor?

 

Euro Bölgesi sanayi üretimi artış kaydetti

 

Cari açık nisanda 1,7 milyar dolar oldu

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)