BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaSigorta - BES ve HayatPandemi sperm stoklarını tüketti!----

Pandemi sperm stoklarını tüketti!

Pandemi sperm stoklarını tüketti!
15 Nisan 2021 - 13:19 www.finansgundem.com

İsveç'te üreme sağlığı merkezleri, pandemi nedeniyle vatandaşların kliniğe gelmediklerini ve bu nedenle sperm bağışlarının azaldığını açıkladı.

Korona virüs salgınında bağışçıların hastanelere gelmekten çekinmesi nedeniyle İsveç'te gebelik yardımı sağlayan klinikler, sperm kıtlığı ile karşı karşıya.

Reuters'a konuşan uzmanlar, yetersiz sperm bağışı nedeniyle, çocuk sahibi olmak için kliniklere başvuran kadınların tedavi süreçlerinin 6 aydan 30'a çıktığını ve bu sürenin daha çok uzamasından endişe ettiklerini söyledi.

'Bu ulusal bir sorun'

Göteborg Üniversitesi Hastanesinde Üreme Sağlığı Başkanı Ann Thurin Kjellberg, "Sperm stoklarımız tükendi. Daha önce hiç geçen yılki kadar az bağışçımız olmamıştı" dedi.

Kjellberg, sperm stoklarının sadece kendi şehirlerinde değil diğer yerlerde de tükenmek üzere olduğunu belirterek, "Bu ulusal bir sorun. Göteborg ve Malmö'de stoklar tükendi, yakında Stockholm'de de tükenecekler" diye konuştu.

'Televizyona çıkıp İsveçli erkeklere bağış çağrısında bulunmalıyız'

İsveç'in en büyük kliniği olan Skane Üniversite Hastanesi'nin üreme bölümünü işleten Margareta Kitlinski, normal şartlarda bile bir donörün sperm kabulün sürecinin, birçok testten geçtiği için, yaklaşık 8 ay sürdüğünü, ancak pandemi döneminde bağışçıların kliniklere gelmemesi nedeniyle bu sürenin çok daha uzadığını anlattı.

"Zaten size başvuran 50 kişi varsa, bunlardan en iyi ihtimalle yarısı bağış yapmaya uygun oluyor" diyen Kitlinski, "Televizyona çıkıp İsveçli erkeklere bağış çağrısında bulunmalıyız" diye konuştu.

Tedavi süreci yarım kalıyor

Gebelik yardımı, İsveç'in ulusal sağlık hizmetinde ücretsiz ancak şu anda bir çok kadının tedavisi stokların bitmesi nedeniyle devam edemiyor.

Eşiyle çocuk sahibi olamadıkları için bu kliniklerden birine başvuran Elin Bergsten, tedavisinin yarıda kaldığını söyledi. 2 yıl önce klinikte tedavi başlayan 28 yaşındaki Bergsten, tedavi sürecinin hastane stoğunda sperm kalmadığı için süresiz olarak ertelendiğini belirtti.

Ülkede özel sperm bağış merkezleri de bulunuyor ancak ücretleri yaklaşık 100 bin İsveç Kronu olduğundan bir çok kişi buralara başvuramıyor.

İsveç yasalarına göre, bir sperm numunesi en fazla 6 kadın tarafından kullanılabiliyor.

Avrupa İnsan Üreme ve Embriyoloji Derneği'ne göre, dünyadaki en yüksek gebelik yardımı oranlarına sahip ülkelerin başında İskandinav ülkeleri ve Belçika geliyor.

Sihirli mantardaki madde depresyon tedavisi için 'umut verdi'

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)