BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaYaşam-MagazinPandemi sonrası ofis kıyafeti eşofman mı olacak?----

Pandemi sonrası ofis kıyafeti eşofman mı olacak?

Pandemi sonrası ofis kıyafeti eşofman mı olacak?
18 Nisan 2022 - 16:52 www.finansgundem.com

Pandemi boyunca çalışanlar evlerinde eşofman giyerek işlerini yapmaya alıştı. Eşofmanla rahat çalışmanın personeli çok daha verimli hale getirdiğini düşünenler ofiste de aynı rahatlığın devam etmesi gerektiğini savunuyor.

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Şirketler personelini ofislere geri çağırırken bazı çalışanlar ne giyecekleri konusunda endişelenmeye başladılar. İki yıl boyunca istedikleri her şeyi giydikten sonra, Twitter'da sıklıkla bahsedildiği gibi takım elbise, külotlu çorap veya "sert pantolon" gibi rahatsız edici iş kıyafetleri giymek, çoğu beyaz yakalının yapmak istediği son şey. İşe gidip gelmek, bütün gün küçücük bir kabinde oturmak, iş arkadaşlarının rahatsızlık verici hareketlerine katlanmak gibi beyaz yakalıların karşılaştıkları birçok zorluk arasında eşofmanlardan vazgeçmek en kötüsü olabilir.

Bazı uzmanlarsa, eşofman altı ve rahat kıyafetlerin çalışanları daha üretken hale getirdiğini savunarak, iş için giyinme şeklini değiştirmenin zamanının geldiğini söylüyor. Ancak muhafazakar iş kıyafetleri konusundaki tartışmalar çok da yeni değil.

Goldman Sachs, pandemi kaynaklı kapanma sürecinden bir yıl önce, "işyerlerinin genel olarak daha rahat bir ortam lehine değişen ortama" yanıt olarak, tüm çalışanlar için resmi kıyafet kurallarını gevşeteceğini açıklamıştı. Finans firmasının bir zamanlar personelin ceket ve kravat takmasını gerektirdiği yerde, şimdi çalışanlar daha rahat bir görünümü benimseyebiliyorlar. Bankadan yapılan e-posta duyurusunda, bankanın CEO'su, CFO'su ve yönetim kurulu başkanı, değişikliğin "çalışanlarımız için esneklik sağlayacağını ve herkes için hoş bir ortam yaratacağını" umdukları belirtildi.

Değişiklik şok dalgalarını da beraberinde getirdi. Köklü bir banka olan Goldman, daha önce ABD’de az sayıdaki güvenilir işyerinden biri olarak kabul edilirdi. Ancak o dönemde Washington Post’ta yer alan bir makalede iş kıyafeti düzgün olan son kalelerden biri olan Goldman’ın gevşediği belirtilmişti. Bununla birlikte uygulama özellikle erkek çalışanlardan büyük bir takdir gördü. Bir bankacı moda dergisi GQ’ya verdiği röportajda “tüm erkeklerin heyecan içerisinde olduğunu” söyledi.

İş kıyafetlerine daha rahat bir yaklaşım, özellikle Silikon Vadisi'nde yıllardır ilgi görüyor. Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre sweatshirt ve parmak arası terlik üniformasıyla bilinen Facebook'un kurucusu ünlü milyarder Mark Zuckerberg, değerlerini açıkça ortaya koydu.

Zuckerberg 2014’te yaptığı bir açıklamada, “Gerçekten temiz bir hayat istiyorum. Bu yüzden bu topluluğa en iyi şekilde nasıl hizmet edeceğim dışında herhangi bir şey hakkında mümkün olduğunca daha az karar vermem gerekiyor. Ne giydiğinizle ilgili küçük kararlar vermek enerjinizi tüketir. Enerjimin herhangi bir kısmını aptalca veya anlamsız şeylere harcarsam işimi yapmıyorum. Her gün gri bir tişört giyme nedenim bu” ifadelerine yer vermişti.

Çalışanlar da rahat çalışma ortamlarını tercih ediyor. Bir istihdam ve işe alım ajansı olan Randstad tarafından yapılan bir 2019 anketi, katı kıyafet kurallarına uyulmasının şart getirilmesi halinde her üç işçiden birinin işten ayrılacağını veya iş teklifini reddedeceğini ortaya koydu. Araştırmaya göre ekstra 5.000 dolarlık bir ödeme yapılması halinde dahi çalışanlar rahat kıyafet kurallarına sahip şirketleri tercih ediyor. Söz konusu anket ulaşım ve perakendecilikten devlet memurluğu ve finansa kadar çeşitli sektörlerde 1200 katılımcıyla gerçekleştirildi.

Ancak pandemi öncesinde, rahat kıyafet kuralları genellikle erkekler için takım elbise ve kravatlar ve kadınlar için elbiseler ve topuklu ayakkabılar yerine kot pantolon ve yakalı gömleklere atıfta bulunuyordu. İki yıl boyunca evden çalıştıktan sonra, birçok çalışan işlerin daha da rahat olmasını istiyor ve işverenlerini eşofman altı ve diğer boş zaman kıyafetleriyle ofise gelen personelini kabul etmeye zorluyor.

Asıl soruysa bu sıradan çalışanların yumuşak eşofman altlarıyla daha üretken olduklarını kanıtlayabilmeleri halinde, yöneticilerin bu değişimi benimsemeye daha istekli olup olmayacağı.

Ancak iş kıyafetindeki dönüşümün doğru olduğuna tüm çevreler katılmıyor. ABD’de Pepperdine Üniversitesi Graziadio İşletme Okulu Uygulamalı Davranış Bilimleri Profesörü Miriam Lacey, salon giyiminin derin düşünce için en iyisi olduğunu ancak karar alma konusunda çok da önemli olmadığını belirtiyor.

Lacey, “Bu nedenle yönetimdekilerin inzivaya çekilmeleri son 30 yılda popüler hale geldi. Yöneticilerin hepsi bir tatil yerine ya da bir otele gidebiliyor ve gittikleri yerde toplumdan uzakta kalarak istedikleri gibi soyunabiliyorlar” dedi. Ancak profesörün görüşleri çalışanlar için aynı yönde değil. Lacey, “Biraz formalite uzun bir yol kat etmenizi sağlar, çünkü formalite otoriteyi getirir. Nasıl göründüğünüz, fikirlerinizin nasıl alındığıyla bağlantılıdır. Bu sizin güvenilirliğinizi etkiler" açıklamasında bulundu.

Randstad'ın araştırması da bunu doğruluyor: Ankete katılan çalışanların %79'u şu anda iş amaçlı gündelik veya sıradan gündelik kıyafet kurallarına sahip bir şirkette çalıştıklarını söyledi. Ancak katılımcıların üçte ikisi bir iş görüşmesinde takım elbise giymenin önemli olacağını düşündüklerini söyledi.

Gündem oldu: 'Macron hangi maço erkeği taklit ediyor?'

 

Bank of America bilançosunu açıkladı

 

Küresel finansa dair doğru bilinen en büyük yanlış

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)