BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkPandemi sonrası fintek sektöründe yeni dönem----

Pandemi sonrası fintek sektöründe yeni dönem

Pandemi sonrası fintek sektöründe yeni dönem
15 Temmuz 2021 - 17:52 www.finansgundem.com

Pandemi sonrası dönemde fintek sektöründe yeni bir çağ başlayacak.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Pandemi fintek sektörünün önemini ortaya çıkardı. Pandemi sürecinde fintek sektörü insanların karantina önlemleri nedeniyle eve kapandığı bir dönemde finansal hizmetlere erişimlerini kolaylaştırdı. Geride bıraktığımız yıllarda fintek sektörü de giderek yükseliş gösterdi ve birçok önemli aşamadan geçerek dönüşümünü gerçekleştirdi.

2000’li yılların başında, dot-com balonuyla hatırlanan dönemde internet bağlantısı ve para transferleri halen toplumun sınırlı bir kesiminin erişimine açıktı. Bu dönemde teknolojik inovasyon var olan finansal ürünlere ek hizmetler oluşturmaya odaklanıyordu. Örneğin kredi kartlarına internet temelli ödül programları entegre ediliyordu. Bunun ardından gelen yıllarda, 2008 yılının finansal krizinin ardından internet kullanımı %30’dan %60’lara yükseldi.

Bu yükselişin öncüsü ise Çin ve Hindistan oldu ve finans dışı şirketler için yeni fırsatlar doğdu. Bu dönemde ortaya çıkan start-up şirketleri kendilerini geleneksel çözümlerin doğrudan rakipleri olarak konumlandırdı. Bankacılık ürünlerini ve hizmetlerini tüketicilere daha erişilebilir bir şekilde sunmaya başladılar. Ancak gelişen ekonomi ve teknolojik ilerlemeler bankaların da kendi ürünlerini ve hizmetlerini ortaya koymasını sağladı.

Bu şekilde birçok start-up şirketi zorluklarla karşılaştı. Bu noktada hem bankalar hem de fintek şirketleri işbirliklerinin yaratacağı fırsatların farkına vardı. Information Age’in haberine göre bugün fintek sektöründe yeni bir hikaye ortaya çıkıyor. En son kriz fintek sektörünün ilk çağını nasıl tetiklediyse pandemi de benzer bir şekilde yeni bir fintek çağı başlatıyor. Önümüzdeki dönemde, fintek sektöründe yeni çağı oluşturacak 5 trend bulunuyor.

  1. 1. Merkez bankası dijital para birimleri dünya çapında kullanımda olacak

Tüm dünya hızla merkez bankalarının dijital para projelerine (CBDC) odaklanıyor. Dünya Ekonomik Forumu’na göre dünyada 40’ın üzerinde merkez bankası blockchain teknolojisi üzerinde denemeler yapıyor. 

Önümüzdeki üç yılda en büyük on ekonominin beşinin piyasada bir CBDC’sinin bulunması bekleniyor. Bu dijital paralar dolaşımdaki para birimlerini destekleyecek, çeşitli ödeme formatlarına imkan tanıyacak ve merkez bankası parası olarak token kullanımını sağlayacak.

2. Bankacılık sektörü hayatta kalmak için bulut (cloud) teknolojisine yönelecek

Bankacılık sektörü fiziksel sınırlarından çıkarak çok daha kapsamlı ve entegre edilebilir bir hizmet olma potansiyelini taşıyor. Bilişimin oldukça önemli olduğu bir dönemde yaşıyoruz. Bulut (cloud) temelli sistemler büyük teknoloji şirketlerinin tekelinde ve bankaların yeni nesil şirketlerle rekabet edebilmesi için bu yönde ilerlemesi gerekiyor. Bu nedenle bankacılık teknolojisi gelecekte giderek daha fazla cloud temelli olacak.

3. Fintekle ticaret deneyimleri değişecek

2026 yılında küresel e-ticaret satışlarının 6 trilyon doların üzerine çıkması bekleniyor. Gelecek dönemde kişiselleştirilmiş platformlar arası dijital algoritmalar ya da ‘süper ajanlar’ perakende ticaret işlemlerinin %20’sini temsil edecek. finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre dijital ajanlar yapay zeka (AI), tahminsel analiz, web botları gibi araçlar kullanarak tüketici davranışını, satın alım kararlarını tespit edebilecek ve tüketicileri satın alıma yönlendirebilecek.

4. Büyük veriden iyi veriye

Şirketlerin veri kullanımı ilk aşamada şans faktörüne oldukça dayalı projelerle birlikte başladı. Küçük ölçekli verileri işleme kapasitesine sahip bilgisayarlar yerini bugün AI ve ‘büyük veriye’ bıraktı. 

Önümüzdeki döneme baktığımızda, şirketlerin büyük veriden iyi veriye geçiş süreci yaşayacağı tahmin ediliyor. Bu değişim ise tüketicilerin kontrol sahibi olma isteği, düzenleyicilerin güvenlik konusundaki baskısı ve şirketlerin gelir arayışından kaynaklanacak. İyi veriye erişim ise ekosistemde en büyük değer üretimini tetikleyecek.

5. Fintek sektörü ekonominin daha kritik bir parçası olacak

Her şirket bir fintek şirketine dönüşmeyecek olsa da fintek ekosistemi dikkat çekici bir şekilde genişleyecek ve ekonominin daha kritik bir kısmını oluşturacak. Önümüzdeki beş yıl içinde, fintek şirketleri dünyanın en değerli 10 şirketi arasında yer alacak. Sektörde görülen sismiş değişim ve fintek sektörünün yeni çağı kalıcı olacak ve daha önce görülmemiş bir oranda değişim yaratacak.

Binance’a bir darbe de İtalya’dan

 

Dijital bankacılık trendleri şubeleri kapatıyor

 

Dünya 2030’a kadar dijital euroyla tanışabilir

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)