BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemPandemi mağduru kadın çalışanlar işlerine dönebilecek mi?----

Pandemi mağduru kadın çalışanlar işlerine dönebilecek mi?

Pandemi mağduru kadın çalışanlar işlerine dönebilecek mi?
29 Aralık 2020 - 13:06 www.finansgundem.com

Küresel pandemiden en orantısız şekilde etkilenenler kadın çalışanlar oldu. Evde artan sorumluluklarla nedeniyle de iş ile ev arasında tercih yapmaya zorlanan kadınların 2021’de istihdama geri katılması büyük bir sorun

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

2020 yılında, çalışan kadınlar eşi görülmemiş bir işsizlik dalgasına maruz kaldılar. Kadınlar aynı zamanda hem işten çıkarmalarda erkek çalışanlara göre orantısız bir kayıpla karşı karşıya kalırken hem de evde artan sorumluluklarla baş etmek zorunda kaldılar. Bu iki durumun birleşmesi geçmiş yıllarda kadınların iş hayatında elde ettiği ilerlemenin büyük bir kısmını geri aldı.

Fortune’un haberinde yeni yılla birlikte başkanlık seçimleri ve korona virüs aşısı gibi gündemlerin geride kalmasıyla kadınların 2021’de yeniden iş hayatında ilerleme kaydedip kaydedemeyeceği soruluyor.

Kadınların iş hayatına katılımı üzerine çalışan altı uzman bu soruya cevap ararken hepsinin odaklandığı ortak nokta erişilebilir çocuk bakımı ve ücretli aile izni gibi sistemdeki önemli boşluklardı.

Amerikan Üniversiteli Kadınlar Derneği CEO’su Kimberly Churches bu yıl iş ve ev hayatı dengesi diye bir şeyin olmadığını bunun yerine iş ve ev hayatının bir bileşim olduğunu belirtiyor. İşyerlerinde artan esneklik 2021’de görülecek gerçek bir trend olacak. Churches bu krizin atlatılmasının ve gerçek iyileşmeye ulaşılmasının yolunun kadınların bu sorunları aşabilmesi ve siyasetin merkezinde sesini duyurması olduğunu belirtiyor.

ABD’de bu yıl Maaş Eşitliği Yasası ve Aile Yasası gibi birçok önemli yasasının ABD Kongresi’nde görüşüleceğini belirten Churches bu yasaların öncelikle pandemi için hazırlandığını belirtiyor. Pandemi sonrasında birçok örgütün, politika yapıcının ve seçilmiş yöneticilerin bu alanda doğru işler yapmaya çalışacağını belirten CEO bu yasaların birkaç küçük değişiklikle geçtiğinin görüleceğini belirtiyor.

Bill & Melinda Gates Vakfı Eş Başkanı Melinda Gates kadınların 2020 yılı resesyonundan çok büyük acılar çektiğinin altını çiziyor. Ancak Gates Churches’ın aksine 2021 yılındaki iyileşme sürecinin daha kötü olabileceğini belirtiyor.

Gates’e göre bunun en önemli sebebi çocuk bakımı. Pandemi öncesinde dahi kadınlar aile üyelerine bakmak için üç kat daha fazla işlerinden ayrılıyorlardı. Şu anda ise işgücünden rekor seviyelerde ayrılıyorlar. Yakın zamandaki bir ankete göre her dört kadından birisi pandemi sırasında artan bakım sorumlulukları nedeniyle kariyerlerini değiştirmeyi veya işini bırakmayı düşünüyor.

Gates pandemi sonrasında işyerlerinin yeniden açılmasıyla birlikte eskiden kadınların doldurduğu masaların büyük çoğunluğunun boşalmasından korktuğunu belirtiyor. Eğer yasa koyucular bu bakım sorununda bir şeyler yapmazsa Gates’e göre ilerlenen yön tam olarak da bu şekilde. Gates çocuk ve aile gibi bakımı konusunda önlemler alınmaması halinde resesyonun derinleşeceğini ve herkes için daha yavaş bir iyileşme olacağını belirtiyor.

Melinda Gates, “Eğer bakım konusunu bir altyapı olarak kabul edersek ve buna göre yatırım yaparsak kadınlar ekonomimizi kurtarabilir” ifadelerine yer verdi.

Kadın yöneticilerin olduğu şirketler daha verimli çalışıyor

Kadın Politikaları Araştırmaları Enstitüsü Başkanı ve CEO’su C. Nicole Mason gelecek yılın ilk çeyreğinde özellikle de okulların ve kreşlerin daha fazla kapalı kalması nedeniyle kadının işgücünden ayrılmasının artmasını beklediğini belirtiyor. Mason bazı kadınların bu seçimi yapmak zorunda kalabileceğinin altını çiziyor.

Bununla birlikte Mason’a göre yılın ikinci çeyreğinde sağlanan istikrarla birlikte kadınların işgücüne dönebileceğini öngörüyor. Ancak bu iyileşme süreci hızlı olmayacak. Mason’ın öngörülerine göre evde kalma emirlerinin tamamen kalkmasıyla birlikte kadınların iş hayatına dönmesinde bir miktar artış yaşanabilir. Ancak kaybedilen bazı işler tekrar geri dönmeyecek.

Kadınların pandemi öncesi dönemlerdeki gibi işgücüne katkı sağlaması için birkaç yıl geçmesi gerekiyor. Ancak Mason 2008'dekine benzer sağlam bir kurtarma planı olacağına inanıyor. Bu kurtarma planının ekonomiyi desteklemesi krizden en fazla etkilenen kadın çalışanların istihdama dönmesine yardımcı olabilir.

Avrupa ülkesinde fazla kadın istihdam etme cezası kesildi

 

İşte Dünya'nın En Güçlü 100 Kadını

 

2021'i şifa yılı yapalım

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)