BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiPandemi, gelir dağılımındaki eşitsizliğe ilaç oluyor----

Pandemi, gelir dağılımındaki eşitsizliğe ilaç oluyor

Pandemi, gelir dağılımındaki eşitsizliğe ilaç oluyor
21 Eylül 2022 - 11:09 www.finansgundem.com

Pandemi, özellikle büyük şehirlerdeki gelir dağılımını daha dengeli hale getirdi. Zenginler ve yoksullar arasındaki makasın pandemi sürecinin başlamasıyla birlikte daraldığı gözleniyor.

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Bir zamanların ve belki de tüm zamanların en çok konuşulan ve tartışılan konularının başında gelen gelir dağılımdaki eşitsizlik, yeniden gündemde. Üstelik bu kez haberler iyi: Eşitsizlik azalıyor ve bunda pandemi sürecinin büyük etkisi olduğu tahmin ediliyor.

Pandemi sürecinde işini kaybedenlerin ya da kendi istekleriyle işten ayrılanların sayısı rekor düzeye ulaştı. Ancak bu süreçte işsiz kalanların dahi geçimlerini sağlamak için yeterli maddi destek aldığı gözlendi.

MarketWatch’tan Emma Ockerman’ın haberine göre, yeni bir araştırma bu bulguları doğruluyor. Araştırmaya göre, ABD’de 100 metropolün yarısından fazlasında 2019 ve 2020 yılları arasında gelir dağılımındaki uçurumun kapandığı gözleniyor. LendingTree'nin yeni yayınladığı analize göre, pandemi teşviklerinin ve çalışan ücretlerini artıran sıkı iş gücü piyasasının bu süreçte önemli etkisi olduğu düşünülüyor.

100 şehirden 62’sinde makas daraldı

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, araştırma, 2019 yılından 2020 yılına kadar 100 metropoldeki değişiklikleri incelemek için gelir eşitliğini ölçen ABD Nüfus Sayım Bürosu katsayı verilerinden yararlanıyor. Araştırmacılar, 100 şehirden 62'sinde yıl boyunca gelir dağılımındaki adaletsizlikte iyileşmeler görüyor.

ABD Nüfus Sayım Bürosu’nun yayınladığı katsayı verilerine göre, katsayının 0’a yaklaşması eşitliğin arttığını gösterirken, 1'e daha yakın olan daha yüksek bir katsayı ise gelir dağılımındaki uçurumun arttığına işaret ediyor. Gini katsayısı adı verilen hesaplamaya göre örneğin ABD’de Idaho eyaletinin en kalabalık şehri olan Boise'ın katsayısının 0.4440'tan 0.0096’a düştüğü gözleniyor ve bu da gelir dağılımındaki eşitsizlik bakımından pozitif olarak kabul ediliyor.

Onlarca yıldır artıyordu

Elbette araştırmacılar, 2020'de Richmond gibi güney şehirlerinde gelir eşitliğinin hala kötüleştiğini de kaydediyor. Raporda, 2020'de New York City de dahil olmak üzere bir miktar iyileşme görülen şehirlerde bile gelir eşitsizliğinin devam ettiği belirtiliyor.

Ancak yine de analiz, teşvikler ve genişletilmiş işsizlik yardımları dahil olmak üzere özel hükümet tarafından uygulanan programlarının, pandeminin erken döneminde yaşanan yaygın iş kaybına rağmen, zenginler ve yoksullar arasında giderek açılan gelir uçurumunu kapatmayı nasıl başardığını gösteren kanıtlara bir yenisini ekliyor. Raporda, bu başarının oldukça anlamlı olduğu, çünkü gelir eşitsizliğinin onlarca yıldır artış trendinde olduğuna dikkat çekiliyor.

Teşvikler ve işsizlik yardımları

LendingTree Kıdemli Ekonomisti Jacob Channel, “Pandemi döneminde, hanelere yalnızca üç tur ekonomik etki ödemesi gönderilmekle kalmadı, aynı zamanda hükümet tarafından garanti edilen ekstra işsizlik yardımları da, işini kaybedenlerin bile geçimlerini sağlamak için yeterli paraya sahip olmalarına yardımcı oldu” diyor. Channel, “Pek çok durumda, pandeminin zirvesi sırasında işsiz olanlar işlerinden daha fazla para kazanıyorlardı” diye ekliyor.

Ek işsizlik programları, teşvik kontrolleri, çocuk vergisi kredisinin geçici olarak genişletilmesi gibi gelir dağılımındaki eşitsizliğe olumlu yönde katkıda bulunan önlemler ise geçen yıl itibariyle sona ermiş bulunuyor.

Eşitsizliğin arttığı yerler de var

Bu arada, raporda, pandemi sırasında gelir eşitsizliğinin kötüleştiği yerlerin, daha az çalışan koruması teşviği aldığının altı çiziliyor. LendingTree raporunda, bir Oxfam America araştırmasına da gönderme yapılarak Virginia’nın pandeminin ABD genelinde hızla yayılmaya başladığı 15 Şubat 2020 ile 1 Temmuz 2020 tarihleri arasında işsiz nüfusunu korumak için en az yasa çıkaran ve politika üreten eyaletler arasında yer aldığı belirtiliyor.

Raporda, eşitsizliğin kötüleşmesinden muzdarip diğer eyaletler gibi Virginia'nın da çalışanları işverenlerinden korumak için yeterli yasaları çıkarmadığına ve onları hasta olduklarında işlerine dönmeye zorladığına dikkat çekiliyor.

Channel, “Genel olarak, güney eyaletlerinde daha gevşek iş kanunları var, bu da şirketlerin çalışanlardan faydalanmasının bazen daha kolay olduğu anlamına gelebiliyor” diyor. Channel ayrıca, “Birçok güney eyaletinin benimsediği sözde iş yanlısı zihniyet, çalışanların zamları müzakere etmesini veya gelir eşitsizliğini hafifletmeye yardımcı olabilecek eylemlerde bulunmasını çok daha zorlaştırabiliyor” şeklinde görüş bildiriyor.

Türkiye'de gelir dağılımı rakamları açıklandı

 

ABD'de gelir dağılımı farkı büyüyor

 

OECD'den gelir dağılımı uyarısı

 

Küresel iş piyasasında eşitsizlik artıyor

 

Powell: Pandemi ekonomideki köklü eşitsizlikleri genişletti

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)