BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemPandemi erken emekliliğe zorluyor----

Pandemi erken emekliliğe zorluyor

Pandemi erken emekliliğe zorluyor
25 Aralık 2020 - 17:44 www.finansgundem.com

Pandemi sürecinde dünyanın en güçlü istihdam piyasalarından birine sahip olan ABD’de durum tersine döndü. Bu yıl işini kaybeden ileri yaştaki çalışanlar yeniden iş bulmakta güçlük çekiyor

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Pandemi öncesinde dünyanın en güçlü istihdam piyasalarından biri olan ABD’de, korona virüs pandemisiyle birlikte büyük bir iş kaybı yaşandı. Bu yıl işlerini kaybeden ileri yaştaki çalışanlar için, istihdam piyasasının durumu, ekonomi toparlanma gösterirken yeniden iş bulmayı zorlaştırıyor. Bu nedenle birçok ABD’li erken emekli olmak zorunda kalıyor.

ABD ekonomisinde bahar aylarında 22 milyonun üzerinde istihdam kaybı yaşandı. Ancak bu kaybın yarısı, ilerleyen aylarda telafi edildi. Ancak ekonomik toparlanma gibi, istihdam piyasasında görülen toparlanma da istikrarsız oldu.

Goldman Sachs Ekonomisti Joseph Briggs, “gençlerin istihdam piyasasına katılımı neredeyse tamamen toparlanma gösterdi. Bu büyük ihtimalle gençlerin virüs karşısında daha az sağlık riskine sahip olması ve üniversite kayıtlarındaki düşüş nedeniyle gerçekleşti. İleri yaştaki çalışanların ve kadınların katılımı ise daha yavaş bir toparlanma gösterdi” dedi.

Kasım ayında iş gücü katılımı oranı, ABD İşgücü İstatistikleri Bürosu’nun verilerine göre, %61,5 oranında gerçekleşti. Bu rakam ise, Şubat ayında ekonomik aktivite korona virüs nedeniyle durmadan önceki rakamın %1,9 altında. Briggs, Ekim ayında “fazladan” 830,000 kişinin emekli olduğunu tahmin ediyor. Bu da pandemi öncesi işgücü ve mevcut işgücü arasında dörtte birlik bir fark oluşturuyor.

Virginia’da yaşayan Rachel E. “finansal ve zihinsel olarak emekli olmaya hazır değiliz” dedi. 66 yaşındaki eski kamu çalışanı, Nisan ayında ücretsiz izne çıkarıldı. Rachel, CNN Business’a yaptığı açıklamada, “ücretsiz izin kelimeleriyle ani bir yoksulluk geldi. Bu zorunlu bir erken emeklilik gibi” ifadesini kullandı.

İleri yaştaki çalışanlar için işe geri dönmek, sağlık riskleri nedeniyle korkutucu. İşverenler de virüse karşı daha savunmasız olabilecek ileri yaştaki insanları işe alma konusunda çekingen davranıyor. 

Çalışanlar emekli olduğunda, işe geri dönme ihtimalleri oldukça düşük oluyor. Bu zorunlu emekliler, kalıcı iş kayıpları kategorisinde değerlendirilebilir. Ekonomistlerin büyük çoğunluğu pandemi başladığından beri bu konuda endişe duyuyordu.

Kalıcı işsizlik ekonomik büyüme üzerinde geriletici bir etki yaratıyor. Bu özellikle de ABD gibi tüketici harcamalarına dayanan ekonomilerde oldukça önem taşıyor. Ancak Census Pulse hane halkları anketine göre, bu yıl daha fazla çalışan sosyal sigorta hakları için başvuruda bulundu.

Zaman içinde Briggs’e göre erken emeklilik trendi duracak ve ilerleyen yıllarda azalan emekli sayısı, 2020’nin oranlarını telafi edecek. Ancak bu pandemi nedeniyle kariyerlerini geride bırakmak zorunda kalanlar için bir anlam ifade etmiyor.

100 yaşındaki kadın Kovid-19'u yendi

 

2021’de bankalardan ne beklemeliyiz?

 

Korona virüsün 3 mutasyonu arasında hangi farklar var?

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)