BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemPandemi 'aşısızların pandemisi' posizyonuna evrildi----

Pandemi 'aşısızların pandemisi' posizyonuna evrildi

Pandemi 'aşısızların pandemisi' posizyonuna evrildi
28 Eylül 2021 - 07:17 www.finansgundem.com

Prof. Dr. Oğuztürk, hastaneye gelen vakaların çoğunun korona virüs aşısı yaptırmayanlar olduğunu belirtti. "Pandemi, ‘aşısızların pandemisi’ pozisyonuna evrilmiş durumda. Vakaların çoğunluğu hiç aşı yaptırmamış ve eksik doz aşı yaptıran kişiler." dedi

Ankara Şehir Hastanesi Acil Servis Eğitim Sorumlusu Prof. Dr. Hakan Oğuztürk, Türkiye’nin korona virüsle mücadeledeki merkez üssünün Ankara Şehir Hastanesi olduğunu belirterek, son günlerde vaka sayısında artış olduğunu; ancak bu sürecin kontrollü yönetildiğini, gelen hastaların kısa süre içinde servis veya yoğun bakıma alınarak tedaviye başlandığını söyledi. Hastaneye gelen vakaların büyük çoğunluğunun korona virüs aşısı olmadığını vurgulayan Oğuztürk, şöyle devam etti:

‘Risk oldukça fazla’

“Şu anda pandemi, ‘aşısızların pandemisi’ pozisyonuna evrilmiş durumda. Gelen vakaların çoğunluğu hiç aşı yaptırmamış ve eksik doz aşı yaptıran kişiler. Eksik aşı yaptıranların tam doz aşı yaptıranlara göre hastalanma riski oldukça fazla. ‘İkinci doz aşı yaptırdım; ama yine de hastalandım’ diyorlar. Çünkü ikinci doz aşıyı yaptırdıktan 3-4 gün sonra korona virüse yakalanıyorlar. Ama ikinci doz aşıdan iki hafta sonra koruyuculuk sağlanıyor. ‘Ben aşı oldum sonra da hastalandım’ veya ‘aşı oldum ama yine de Kovid-19’a yakalandım’ diyenlerin, aşının gerçek faydasını gölgelemeye yönelik bilinçli ya da bilinçsiz açıklamaları doğru değil. Bu yaklaşımlar gerçekten çok uzak.”

Prof. Dr. Oğuztürk, vaka sayılarının da giderek arttığına dikkat çekerek, şunları kaydetti: “Yüz yüze eğitimin ciddi anlamda faydalı olduğunu düşünen biri olarak, ne şekilde olursa olsun okulların son noktaya kadar yüz yüze eğitime devam etmesi gerektiğini düşünüyorum. Kısıtlamaların ‘tam kapanma’ şeklinde bir faydasının olmadığı birçok uygulamada görüldü. Kısmi tedbirlerin gündeme gelme durumu belki söz konusu olabilir. Bunlar bölgesel tedbirler olabilir. İnsanların toplu alanlarda bulunma sürelerinin kısıtlanması şeklinde olabilir. Umarım bunların hiçbiri olmaz ve bu vaka sayıları 40 binlerin üzerine çıkmaz. Eğer bu şekilde aşı olursak bu ihtimallerin hiçbirinin gerçekleşme durumu olmayacak.”

‘3. dozu ihmal etmeyin’

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Sema Turan, 30’lu ve 40’lı yaşlar arasında çok ağır hastalar geldiğini belirterek, “Ciddi akciğer tutulumları ile karşılaşıyoruz. Bu kişilerle özellikle yoğun bakım ayağındayken konuştuğumuzda ‘Keşke aşılansaydık’ diyorlar” dedi. Hatırlatma dozuna dikkat çeken Turan, “Burada yüzde 50-60 oranında aşısız grup var. Yaklaşık yüzde 30-35 oranında da çift doz korona virüs aşısı olmuş; ama 3’üncü dozunu bir şekilde ihmal etmiş ya da geciktirmiş kişilerle karşı karşıyayız. O yüzden hatırlatma dozunun önemine de tekrardan vurgu yapmak istiyorum. 2 doz Sinovac sonrası 3’üncü aydan sonra hatırlatma dozlarını olmaları gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Söylentilere inandık yanlış yapmışız

Kayseri’de yaşayan Aysel Yılmaz, sekiz gün önce evinde kas ağrısı çekmeye başladı, bir haftanın sonunda sağlık durumu ağırlaşınca ambulansla hastaneye kaldırıldı. Kovid-19 testi pozitif çıkan Yılmaz, tedavi altına alındı. Tedavisi süren Aysel Yılmaz, “Bir hafta evde hasta yattım, durumum kötüleşince hastaneye gittik. Tomografimde ciğerlerimde korona virüs görüldü. Bu nedenle de hemen hastaneye yatırıldım. Tedavim başladığı andan itibaren kendimi iyi hissettim. Aşı yaptırmadım. Son ana kadar bekledik. Aşıyı içeriği ve yan etkileri için yaptırmadım. Söylentilere inandık, yanlış yapmışız. Çok pişmanım. Lütfen herkes aşısını olsun, korkmasın” dedi.

Aşı olmayan baba-oğul korona virüsten öldü

Edirne’de babası Demircan Gürses, annesi Firdevs Gürses ve kızı ile aynı evde yaşayan Murat Gürses (48), eylül ayı başında soğuk algınlığı belirtileri gösterdi. Hastanede tetkikleri yapılan ve aşı olmadığı belirtilen Gürses, iki korona virüs testi de negatif çıkınca bir süre grip olduğunu düşünüp doktora gitmedi. Taksi şoförü Gürses, durumu ağırlaşınca yeniden hastaneye gitti. Testi pozitif çıkan ve tedavisine başlanan Gürses, daha sonra yoğun bakıma alındı. 15 yaşında bir kız çocuğu babası olan Gürses, 12 Eylül’de hastanede yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Murat Gürses’in ardından oğlu gibi aşı olmayan babası Demircan Gürses’te (78) de belirtiler çıktı. Tetkikler sonucu baba Gürses’in de korona virüse yakalandığı anlaşıldı. Hastaneye kaldırılan Demircan Gürses, 24 Eylül’de hayatını kaybetti. 12 gün arayla eşi ile evladını kaybeden anne Firdevs Gürses’in ise korona virüs aşısının 3 dozunu da olduğu ve herhangi bir hastalık belirtisi göstermediği belirtildi.

Günlük Kovid-19 verileri açıklandı: 27 bin 188 yeni vaka, 206 vefat

Korona virüs yaşam beklentisinde düşüşe neden oldu

 

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)