BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiPandemi ABD’de zenginlere yaradı----

Pandemi ABD’de zenginlere yaradı

Pandemi ABD’de zenginlere yaradı
28 Temmuz 2021 - 18:21 www.finansgundem.com

Oxford Economics’in yaptığı son araştırmaya göre ABD hane halkı gelirleri pandemi boyunca 19 trilyon dolar arttı. Ancak bu artışın %80’lik kısmı toplumun varlılı kesimine gitti

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yükselen hisse senetleri ve finansal varlıklar ABD hane halkı varlıklarının pandemi süresince 19 trilyon dolar yükselerek 137 trilyon dolara ulaşmasını sağladı. Ancak Oxford Economics’in yayınladığı en son araştırmaya göre servet eşitsizliği daha kötü bir noktaya ulaştı.

MarketWatch’un haberine göre Oxford Economics araştırması Amerikan hane halklarının sahip olduğu net servetin 2019’un dördüncü çeyreğinden 2021’in ilk çeyreğine kadar %16 oranında arttığını gösteriyor. Bu rakamlar 2004 yılından bu yana servet eşitsizliğindeki en büyük genişlemeyi belirtiyor.

Oxford Economics’ten Nancy Vanden Houten ve Gregory Deco raporla ilgili açıklamalarında getirilerin yüzde 90’ının emlak varlıkları, hisse senetleri veya yatırım fonları gibi varlıkların genişlemesi sayesinde gerçekleştiğini belirtiyor. Ekonomistler fiyat yükselişlerinden faydalanan yeni yatırımların çok kısıtlı olduğunu da açıklamalarına ekledi. Diğer bir deyişle pandemiye yatırım sahibi olarak giren bireyler krizin kazananı olarak çıktı.

Ekonomistlerin açıklamasında, “Gelir dağılımının %1’inde yer alan bireylerin servetlerinin %23 oranında arttığı görülürken en dibinde yer alanlarınsa net serveti sadece %2,5 oranında yükseliş gördü” denildi.

ABD tasarruflarında da benzer bir görünüm oluştu. Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, 2,6 trilyon dolarlık tasarrufun %80'inden fazlası ABD’nin en fazla gelire sahip yüzde 2’lik kısmında bulunuyor.

ABD Merkez Bankası Başkanı Jerome Powell, salgının hem sağlık hem de servet eşitsizliği açısından düşük gelirli hanelere orantısız bir şekilde zarar ettiğine defalarca işaret etti. Şimdiyse tüm gözler ABD Federal Açık Piyasa Toplantısı’nın ardından basın açıklamasında bulunacak Powell’a çevrilmiş durumda.

Yatırımcılar ABD’de son aylarda ekonomik toparlanmanın etkisiyle artan enflasyona ilişkin FED’in değerlendirmelerini bekliyor. Gündemde aynı zamanda merkez bankasının korona virüsün delta varyantı üzerindeki düşünceleri ve 120 milyar dolarlık varlık alımlarının geleceğine ilişkin planları yer alıyor.

Birçok yatırımcı tüketici harcamalarının ekonomik toparlanmayı artırmaya yardımcı olmasını bekliyor. Mali teşviklerin azalmasıyla birlikte FED’in piyasalara verdiği desteği ne zaman geri çekeceği de daha ciddi bir soru haline geliyor. FED’in piyasa desteklerini düşürürken atacağı ilk adımın mortgage destekli tahvil alımlarının azaltılması olması bekleniyor.

Ancak aslı büyük sorun yine de cevapsız kalıyor. Delta varyantına ilişkin endişeler gün geçtikçe artmış durumda ve bu sonbahar aylarında aşı olmaya uygun olmayan çocukların okullara dönmesiyle neler olabileceği endişeleri tetikliyor. Aynı zamanda ABD’deki yaşam maliyetindeki artış ve çalışan maaşlarının aynı hızda yükselmemesi tüketici harcamaları için bir engel oluşturabilir.

Oxford ekonomistleri önümüzdeki altı çeyrek boyunca tüketimin finanse edilmesi için tasarrufların 360 milyar dolarlık kısmının azalmasını ve hanehalkı tasarruflarını %14 oranında aşağı çekmesini bekliyor. Ekonomistler, “Üst gelirli hanelerin aşırı tasarruf birikimi, şu anda devam eden ve 2022'ye kadar devam etmesi beklenen sağlam bir tüketici harcaması hızını destekleyecektir” açıklamasında bulundu.

Fed öncesi küresel piyasalarda son durum

 

İklim değişikliği emeklilik planlarınızı etkileyebilir mi?

 

ABD'de konut fiyat endeksi mayısta rekor kırdı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)