BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaPamir: Döviz mevduatındaki artış yastık altı ve cari fazladan----

Pamir: Döviz mevduatındaki artış yastık altı ve cari fazladan

Pamir: Döviz mevduatındaki artış yastık altı ve cari fazladan
27 Eylül 2019 - 11:45 www.finansgundem.com

İstanbul Bilgi Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. Can Pamir, döviz mevduatının rekor düzeye ulaşmasının, daha önce "yastık altı" edilen dövizlerin sisteme girmesi ve cari fazla verilmesi etkisiyle artan döviz girişleri kaynaklı olabileceğini söyledi.

Merkez Bankası verilerine göre, yurtiçi yerleşiklerin kıymetli maden dahil yabancı para mevduat ve fonları 20 Eylül ile biten haftada yaklaşık 1.2 milyar dolar artışla 192.66 milyar dolara çıkarak tarihi zirveye yükseldi. Aynı dönemde, bireylerin yabancı para cinsinden mevduat ve fonları 265 milyon dolar artarak 118.57 milyar dolar ile tarihi zirveye tırmanırken, kurumların yabancı para cinsinden mevduat ve fonları 966.3 milyon dolar artarak 74.1 milyar dolara yükseldi.

DHA’nın gelişmeyle ilgili sorularını yanıtlayn Pamir, döviz mevduatında görülen rekor düzeyin yalnızca yurtiçi yerleşiklerin talebi olmadığını ve yalnızca talebe dayalı artışın kurun yukarı yönlü hareket edeceğini, ancak kurda yukarı yönlü bir hareket olmadığını belirtti.

Döviz mevduatındaki artışın nedenleri olarak, geçen yıl döviz kurlarının ani yükselişi ile yastık altı edilen dövizlerin sisteme geri dönerek bankalardaki mevduatlara girmesi ve artan ihracat ve turizm gelirlerinin ülkeye sıcak döviz girişi sağladığını ifade eden Pamir, dövizlerin liraya çevrilmemesinin bankaların elinde dövizlerin atıl kalmasına neden olduğunu, likidite ihtiyaçları ve rasyolarda bankalara yararlı olsa da mevduatın krediye dönmesini zorlaştırdığını söyledi.

Dövizin liraya dönmesi için liraya güvenin artması gerektiğine işaret eden Pamir, "kur zıplaması" endişelerinin ortadan kalkması durumunda, dövizlerin liraya döneceğini ve bankaların lira mevduatının yükseleceğini vurguladı.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)