BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiPakistan'daki siyasi durumun ekonomiye etkisi sürdürüyor----

Pakistan'daki siyasi durumun ekonomiye etkisi sürdürüyor

Pakistan'daki siyasi durumun ekonomiye etkisi sürdürüyor
21 Temmuz 2022 - 13:23 www.finansgundem.com

Pakistan’da Eski Başbakan İmran Han’ın Pencap’ta ara seçimleri kazanmasının ardından yaşanan siyasi durum, ekonomiyi etkilemeyi sürdürüyor.

Pakistan Adalet Hareketi (PTI) lideri Han’ın 17 Temmuz’da Pencap’ta 20 sandalye için düzenlenen ara seçimleri kazanmasının ardından Pakistan rupisi yüzde 8’in üzerinde değer kaybetti.

Dawn gazetesindeki habere göre, ülkenin yerel para birimi rupi, dolar karşısında 15 Temmuz’da 210,85’ten (16,53 Türk lirası) işlem görürken, Pencap’taki seçimlerin ardından bugün 228’e (17,87 Türk lirası) yükseldi.

Pakistan Döviz Birliği Başkanı Malik Bostan, rupinin değer kaybını doların uluslararası pazarlardaki yükselişine ve ülkedeki "siyasi kaosa" bağladı.

Ülkedeki siyasi kaosun yatırımcıları huzursuz ettiğini belirten Bostan, “Yatırımcılar, endişeli ve bu sebeple gerekli olmadığı halde piyasadan dolar alıyor. Bu durum da doların yükselmesine yol açıyor.” dedi.

Bostan, Uluslararası Para Fonundan (IMF) alınacak 1,17 milyar dolarlık kredinin bir an önce serbest bırakılması için IMF ile müzakere etmesi konusunda hükümete çağrıda bulundu.

Başbakan'dan kabine toplantısı

Başbakan Şahbaz Şerif, kötüleşen ekonomik durum sebebiyle bugün Bakanlar Kurulu'nu toplayacağını duyurdu.

Pakistan, IMF ile 14 Temmuz'da 1,17 milyar doların serbest bırakılması konusunda anlaşma yapmıştı. Söz konusu kredinin serbest bırakılması için IMF Guvernörler Kurulu’nun onayı gerekiyor. Kurulun da ağustosta toplanacağı belirtiliyor.

Ara seçimler, erken seçim tartışmalarını alevlendirmişti

Pakistan’ın Pencap eyaletinde 17 Temmuz'da 20 sandalye için dün düzenlenen ara seçimleri, eski Başbakan Han’ın partisi önde bitirmişti. PTI, 20 sandalyeden 15’ini kazanmıştı.

İmran Han'ın seçimleri kazanmasının ardından yaptığı "erken seçim" çağrısı, erken seçim tartışmalarını alevlendirmişti.

Demir Yolları Bakanı Khavaja Saad Rafik, 19 Temmuz'da yaptığı açıklamada, hükümetin süresi dolana kadar görevde kalacağını belirterek, PTI lideri Han'ın yaptığı erken seçim çağrısını reddetmişti.

Pakistan’da parlamentoda 10 Nisan'da yapılan güven oylaması sonucu 174 "hayır" oyu alan İmran Han hükümeti düşmüştü.

Ülkede 3 dönem başbakanlık yapan Navaz Şerif'in kardeşi Şahbaz Şerif, 11 Nisan'da Meclis'te düzenlenen seçimde 174 oyla salt çoğunluğun desteğini alarak başbakan seçilmişti.

Fitch, Pakistan'ın kredi notu görünümünü negatife çevirdi

 

Pakistan ile IMF arasında 1,17 milyar dolarlık fon anlaşması

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)