BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemÖzlenen turistler Türkiye'ye geliyor----

Özlenen turistler Türkiye'ye geliyor

Özlenen turistler Türkiye'ye geliyor
02 Mayıs 2018 - 13:15 www.finansgundem.com

Türkiye’yi, yılın ilk çeyreğinde en çok İranlılar ziyaret etti. Gürcistan ve Bulgaristan ise sınır girişinden büyük pay aldı. 2. çeyrekte ise Almanya, Rusya ve İngiltere’nin atağı bekleniyor

Turizmde beklenen rekorun erken habercisi olan ilk çeyrek verileri geçtiğimiz gün açıklandı. Buna göre, 2018’in ilk çeyreğinde bütün yılların rekorunu kıran Türkiye, yüzde 34.88’lik artışla 5 milyon 128 bin 406 yabancı ziyaretçiyi ağırladı. Türkiye’yi mart ayında ziyaret eden yabancı sayısı da yine geçen yılın aynı ayına göre yüzde 34.83’lük artışla, 2 milyon 139 bin 766 olarak gerçekleşti.

Buna göre bu yılın ilk üç ayında Türkiye’ye en çok ziyaretçi gönderen ülke İran oldu. İran’dan gelen ziyaretçi sayısı 738 bin 246 oldu. İran’ı 475 bin 452 turist ile Gürcistan, 416 bin 802 turist ile Almanya takip etti.

İkinci ‘ilk 5’ geliyor

Bulgaristan ve Rusya bu ülkelerin ardından dördüncü ve beşinci sırada yer aldı. 

Turizmde ilk çeyrek verileri, yılın toplamı için önemli rekor habercisi. İlk çeyrekte NevruzBayramı nedeniyle tatil için Türkiye’yi tercih eden İranlılar ile çoğu sınır geçişi olan Bulgaristan ile Gürcistan ilk sıralarda yer aldı. Ancak bu sıralamanın ikinci çeyrekte değişerek, tatil sezonunu açan Avrupalı turistle yer değiştirmesi bekleniyor. Aynı zamanda Rusya, İngiltere ve Ukrayna’nın da üst sıraları zorlayacağı tahmin ediliyor. 

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Firuz Bağlıkaya, yılın ikinci çeyreğinde, özellikle tatil sezonunu başlatan ülkelerin Türkiye’ye gelişlerinin artacağına dikkat çekti. Bağlıkaya, “İlk sıradaki Bulgaristan ve Gürcistan çoğu sınır geçişi giriş-çıkışları. Almanya ve Rusya’daki artış ise artık başlıyor. Bu iki ülkenin giderek daha fazla payı olduğunu göreceğiz. Avrupa ülkeleri ikinci çeyrekte ilk sıraları zorlayacak. Ukrayna da yüksek bir pay alabilir” diye konuştu.

İngiltere atağı yolda

Antalya merkezli turizm hareketi ise yılın ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 40 oranında bir turist artışı yaşıyor. Akdeniz Turistik Otelciler ve işletmeciler Birliği (AKTOB) Başkanı Erkan Yağcı, bu verilerle birlikte ülke turizminin bu yıl toplamında önemli bir rekor seviyesine erişeceğini söyledi. 

Yağcı, “Sezona güçlü bir taleple başladık. Hem kaybettiğimiz turisti geri çekmiş olacağız, hem de üzerine yeni bir turist sayısı eklenecek. Nisan sonu itibariyle bunu görüyoruz. İngiltere en çok artışı yaşatacak ülkelerden olacak. Zaten Rusya ve Almanya’dan önemli bir dönüş var” dedi. 

Gelir toparlanmaya başladı

Yıl içinde gelen turist sayısında beklenen önemli artış, aynı zamanda turizm gelirinde de düzelmenin işaretçisi oldu. Turizmin 2014 yılıyla zirveye çıkan turist sayısı ve geliri, 2015’te önemli bir barajı daha aşmıştı. 

Ardından yaşanan Rus uçağının düşürülmesi, bölgesel sorunlar olmak üzere zor günlerle karşı karşıya kalan Türk turizmi, bugünleri geride bırakmak için çok çalıştı. Yabancı turistin ülkeye çekilmesi için fiyatlar da düşürüldü. 

Ancak artık yavaş yavaş turizm geliri de kaldığı yerden toparlanmaya başlıyor. 2015’in ilk çeyreğinde 4.8 milyar dolar olan turizm geliri, 2018’in ilk çeyreğinde ise 4.4 milyar dolarla eski günlerine dönmeye başladı. Bu rakam 2016’nın ilk çeyreğinde 4.6 milyar dolar iken, 2017’nin ilk çeyreğinde 3.3 milyar dolara düşmüştü.

Türkler Özbekistan yolcusu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Özbekistan ziyaretine katılan isimlerden biri de TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya oldu. Milliyet’e konuşan Bağlıkaya, “Özbekistan tüm şehirleriyle vatandaşlarımız için önemli bir turizm destinasyonu olacak. Burası ‘Ata topraklarımız’. Özbekistan’dan Türkiye’ye gelişler gayet iyi durumda. Türkiye’den Özbekistan’a gidişleri de aynı seviyeye getirmek istiyoruz. Bunun için yapılacak çalışmaların önemli adımlarını burada attık. Direkt yeni uçuşlar açılacak, mevcut uçuşların ise sayıları artırılacak” dedi. 

Erdoğan’ın ziyareti sırasında, Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev, Türk vatandaşlarına vize muafiyeti sağladıklarını hatırlatırken, ticaret, yatırım ve turizm alanlarındaki ikili iş birliğini daha da geliştireceklerini dile getirdi.(Duygu Erdoğan/Milliyet)

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)